Karikó Katalinnal találkoztunk

Karikó Katalinnal találkoztunk

Június 5-én nagyon nagy szerencsében volt részünk, hiszen a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában találkoztunk Dr. Karikó Katalinnal, aki kétségkívül a ma élő egyik leghíresebb magyar. A program, amin részt vehettünk: a Dr. Karikó Katalin elismeréseit bemutató kiállítás megnyitója volt, aminek címe: „A Lasker-díjtól és tovább”. A Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora száznál is több elismerése közül több, mint 50 tudományhoz kötődő kitüntetést mutatnak be a sajtó és műtárgyfotók. Megcsodálhattuk a professzor asszony eddig elnyert díjait, hol csak fényképen, de jó pár díjat igazi valódi formában is, melyek igazi művészeti alkotások. Sok kincset is lehetett látni, hiszen a kézzel írt jegyzetek mellett ott voltak a biológia órákon rajzolt növények, sejtek és egyéb természettudományos rajzok is, amiket a professzor kisiskolás korában készített.

Meghallgathattunk egy kötetlen beszélgetést Dr. Karikó Katalin és egy fiatal korától ismert tudós társa: Géczi János között, ami nem is inkább szakmai volt, hanem egy jó hangulatú beszélgetés a professzor asszony eddigi életútjáról. Megtudtuk, hogy hosszú évtizedeken keresztül reggel hatkor kelt és 5-6 kilométereket futott a Rajna partján, amikor Németországban élt. És rengeteget dolgozott, voltak olyan szakaszok is, amikor éjjel-nappal, a hétvégéket és ünnepnapokat sem vette figyelembe, annyira a kutatásaira összpontosított. A feladat, a cél lebegett mindig a szeme előtt, roppant elhivatott és elkötelezett tudós. Mostanában rengeteg repülőteret lát, hiszen mióta a járvány miatt igazán reflektorfénybe került, nincs olyan hét, amikor ne utazna. Hol konferenciára, hol azért, mert díszdoktorrá avatják, hol egy díjat adnak át neki és hol pedig előadni hívják.

A Jászság 3-as csoport Vízvizsgálat projektben dolgozók számára hihetetlenül fontos volt ez a találkozás, hiszen Dr. Karikó Katalin támogatásával végzik kutatásaikat már több mint egy éve, amiért nagyon hálásak. A professzor asszonnyal a személyes találkozás még motiváltabbá tette őket. A személyében egy olyan mintát, példaképet ismerhettünk meg, akit méltán lehet követni. Végtelenül nagy alázattal, céltudatossággal és hálával dolgozik. Pintér Nóri számára kifejezetten nagy ösztönzést és megerősítést adott ez a találkozás a későbbi pályaválasztásában. Köszönjük, hogy eljöhettünk és személyesen találkozhattunk támogatónkkal: Dr. Karikó Katalinnal!” Vig Dávid Jászság 3-as csoport

„Ez a nap is eljött. Nem sokan mondhatják el hazánkban, hogy olyan híres emberrel találkoztak, mint Dr. Karikó Katalin. Tavaly még csak az ő nevével ellátott természetismereti projektekben vehettünk részt, többek között az Ötös-Hárs Víztározónál történő madármegyfigyelésekben és különböző természetfotózásokban, melyek keretén belül tiszteleghettünk személye, munkássága, jelentős díjai és kutatómunkái előtt, ma pedig, 2023. június 5-én, már személyesen is megtekinthettünk egy kötetlen beszélgetését a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában, mégpedig, a volt egyetemének, a Szegedi Tudományegyetemnek a megrendezésében. Nem csak a mi, Nagybajomi 3-mas csoportunkat látták szeretettel, hanem a projektben résztvevő másik két közösségi ház tagjait is. Így találkozhattunk a jászberényiekkel, és a szegediek is képviseltették magukat Piroska néni személyében. 17:00-kor kezdődött az esemény, melyre már 6 órával korábban elindultunk. Az RNS-sel kapcsolatban sok kulisszatitkot tudhattunk meg, de a professzor asszony fiatalkori terveiről, és a folyamatos megpróbáltatások legyőzéséről is mesélt nekünk. Sok érdekességet árult el szakmájáról, már egy ilyen alkalomból is rengeteget tanulhattunk. Persze nem csak az előadást élvezhettük a nap folyamán, a kis csoportunk Pestre történő utazása is jó hangulatban telt.  A hazafelé vezető úton megbeszéltük, hogy kinek mi tetszett a rendezvényen, milyen új információkkal gazdagodtak a gyerekek. Körülbelül este 11 órára már mindenki hazaért, és a gyerekek ezekkel az új élményekkel feküdhettek le aludni és kezdhették el a következő hetet.” Győző Zalán Nagybajom 3-as csoport

„Óriási élmény volt élőben látni, hallgatni Őt. A kiállítás megnyitása előtti beszélgetés során Katalin  természetes egyszerűségű, élettapasztalatából eredő, olykor humoros válaszai, olyan tanácsokat tartalmaztak, melyek felnőttnek és gyereknek egyaránt hasznára válhatnak. Üzenetek is egyben. Így például: A munkának akkor van igazán eredménye, ha szeretjük, amit csinálunk. Egészségünk érdekében teremtsük meg a homeosztázisunkat (egyensúly állapot), szervezetünk törekszik erre, de segítsük ebben. A problémát zárjuk le, mondjuk a bocsánatkéréssel, s ne foglalkozzunk vele tovább. A tudós, a kutató nem a díjért dolgozik, de örül, ha elismerik a munkáját, s tiszteletét fejezi ki azzal, hogy át is veszi azt. Ezt a délutánt, a szerény, nagy tudású emberrel való találkozást, aki mindenkivel kedvesen vállalta a fotózkodást is, egy rövid írás nem tudja teljesen visszaadni, ezt meg kellett élni. Úgy gondolom, sokszor felidézzük még az évek során ezt a napot. Az elmúlt két évben professzor asszonyt sokat emlegettük, figyeltük a róla szó híreket. Hiszen támogatásával vizsgáltuk a Zagyva-folyó vizét, s talán sikerült egy környezettudatos folyamatot elindítani. Támogatását ez úton is tisztelettel köszönjük.” Csörgő Terézia önkéntes.