Amikor Erdővidék Budapestre látogat

Amikor Erdővidék Budapestre látogat

Az S10 Akadémia Kerekasztal Beszélgetés-sorozata 2023-ban is folytatódik, első meghívott vendégeink, Szőcs Szilárd és Deák András, a Székelyföld 1000 arca projekt megálmodói pedig egy igazán rendhagyó esttel örvendeztettek meg minket.

Szilárd és András nem csak a projektjük megvalósításáról mesélt, hanem arról is, mit jelent a kitartás, az alázat és a mértékletesség. Az idős emberekkel készített interjúikkal elhoztak nekünk egy lassabb, értékálló életfelfogást, és amikor a mostanában felívelő trendekre – úgy, mint a mindfulness, vagy a slow life movement – gondolunk, nem is sejtjük, hogy ehhez az autentikus bölcsességhez kapcsolunk vissza, amit felmenőink olyan természetesen élnek meg.

Talán az este egyik legnagyobb tanulsága az volt, hogy a folyamatos előretekintés mellett néha érdemes lelassítani, és visszanézni a múltba, hiszen Berci bácsi, Juliska néni, vagy éppen Esztike néni és Pista bácsi mind köztünk élnek, és hordozzák magukban azt a lassan elfelejtett tudást, ami miatt mindnyájan úgy válaszolnak arra a kérdésre, hogy elégedettek-e az élettel, hogy

„igen. Mindenem megvan, mindent megkaptam az élettől, amit kértem.”

 

 

A fiúkat arról is kérdezték a résztvevő egyetemisták, hogy mi motiválta őket, hogy nekikezdjenek egy ilyen volumenű projektnek. Amellett, hogy érdekesnek és tanulságosnak találják ezeket az élettörténeteket, szerették volna megörökíteni őket az utókornak. A hobbiból szenvedéllyé, majd hivatássá alakult filmezés régóta kíséri Szili és Andris életét; a közgazdász- és közigazgatási diplomával rendelkező fiúk magukat képezve kezdek neki a videós pályának, és a Székelyföld 1000 arca mellett az Emlékgyár esküvői videói mögött is ők állnak.

Mindig van hova fejlődni, és mindent meg lehet tanulni, ha igazán elszánja magát rá az ember – talán ez is egyike annak a tanulságcsokornak, amit megosztottak velünk.

A hagyományőrzés és értékteremtés a Csányi Alapítvány életében is kiemelkedő helyet foglal el, így büszkék vagyunk rá, hogy mi is támogatjuk a Székelyföld 1000 arca kisfilmek létrehozását. Bízunk benne, hogy ez az együttműködés a jövőben még több kisfilm születésének adhat teret.

A vacsoraest azonban nem csak a videók és az Erdőviékről hozott nyugalom érzésétől volt különleges: a rendhagyó módon az S10-ben megrendezésre került eseményen a vacsorát is Erdély ihlette, amit a szintén erdélyi kötődésű Dr. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa, és Szabóné André Piroska, a Csányi Alapítvány szakmai referense készített el.

Köszönjük a részvételt Dr. Csányi Sándornak, az Alapítvány Alapítójának és az S10 Akadémia Kerekasztal Beszélgetések fővédnökének, hogy jelenlétével ismét támogatta az eseménysorozatot, és minden résztvevőnek, hogy kérdéseikkel, hozzászólásaikkal aktívan építették a beszélgetést.