Egészségtábor a Nagybajom 3-as csoportban

Hétfőn (2023.06.19-én) útjára indult nagybajomi Egészségtáborunk. A reggelt, mint minden későbbi napon is, a gyerekek által összeállított egészséges harapnivalóval kezdtük, majd a helyi református templom felkeresésével folytattuk. Délután számos előadás várta a gyerekeket, ahol egy fiatal nagybajomi dietetikustól megtudhattuk mi a kiegyensúlyozott étkezés titka (köszönjük Virág!), megtanultuk melyik gyom gaz és melyik hasznos növény. Ha netán akadt egy szabad félóránk, a kismentorok mindig kapható voltak egy rögtönzött pingpong bajnokság megszervezésére, amire a forróság ellenére is mindig akadt elég jelentkező fiatal. A napot egy jó hangulatú fagyival zártuk, ahol rögtön ki is beszéltük a napi tanulságokat. Balogh Ádám, Önkéntes

Elérkezett a nagybajomi 3-mas csoport idei egészségtáborának második napja. Ezen a napon kicsit korábban be kellett érnünk a közösségi házba, mivel 9 órakor egy rendkívüli előadás vette kezdetét. A keddi napra a zabkása elkészítése volt beütemezve, így annak láttunk neki Tündi néni segítségével. A tej felmelegítésével, majd a zabpehely és más növényi magvak segítségével történő sűrítésével viszonylag könnyedén elkészült a reggeli. A kis kukták szerepét Horváth Fruzsina, Huszár Réka és Nagy Kamilla vállalta. Mihelyst ezt elfogyasztottuk, már következett is a nap egyik legfontosabb bemutatója. Kovács Richárd, nagybajomi származású rendőr ismertette velünk életének főbb állomásait. Ez azért is bírt nagy jelentőséggel, mert egy roma származású férfiről beszélünk, aki nagyon nagy szegénységből tudott kitörni, és olyan sikereket elérni, melyről még álmodni sem mert. A gyerekeknek meg kellett mutatni egy olyan személyt, aki ugyanilyen nehéz körülmények között élt, mint most ők, vagy esetleg még nehezebb élethelyzetben, s mégis képes volt azt mondani erre az életre, hogy ő ebből többet nem kér, és meg szeretné mutatni, hogy el tudja érni azt, amit mindenki más, sőt sokkal többet. Talán a legelső ilyen útmutató életében az volt, hogy egy versenyen rendkívül izmos rendőröket látott, s eldöntötte, hogy egyszer ő is meg szeretné ezt nyerni. Innen jött a rendőr foglalkozás ötlete is. Elkezdett edzeni, majd iszonyú kemény munkával sikert sikerre halmozott. Az előbb említett versenyt háromszor is megnyerte így elnyerte a Mr. Zsaru címet. Elmondása alapján, nem az edzés, hanem inkább az egészséges táplálkozás betartása jelentett hatalmas kihívást, de hát nem volt kérdés, meg kellett csinálnia, hiszen A CÉL OTT LEBEGETT A SZEME ELŐTT. Innentől nem volt megállás, egyre több helyre meghívták. Nagybajomi kisgyermekből, egy világlátott, több díjat és elismerést elnyert rendőrré vált. Munkájában is egyre nagyobb fokozatokat szeretne, és folyamatosan éri is el azokat. A tanulásban pedig rengeteget fejlődött, nehézkes általános iskolai évek után, megintcsak a célok elérése érdekében, egy próbatételekkel teli Nemzeti Közszolgálati Egyetem elvégzését és egy bölcsészdiploma megszerzését kellett kiviteleznie, arról nem is beszélve, hogy a mai napig tanul, hiszen egy jogi diplomát is meg szeretne szerezni, tehát nemcsak a gyerekeknek, de a felnőtteknek is igen nagy példaképe lehet.

A tanulságos programot az ebéd, majd a Balogh Ádám által szervezett, gondolkodást elősegítő, s emellett igen élvezetes játékok követték. Ha már egészségtábor, fontosnak tartottuk, hogy legyen egy kezdetleges felvilágosító foglalkozás a lányoknak és a fiúknak is. Az egyik csoporttagunk (Buzsáki Evelin) édesanyja, Kovácsné Balogh Éva főként a menstruációról, valamint a nemi betegségek megelőzéséről, míg az Nagybajom 3-mas csoport egyik egyetemi hallgatója, Győző Zalán a kamasz fiúk serdülőkori nehézségeiről, változásairól tartott előadást. Szerencsére elfogadta meghívásunkat Kovács Virág dietetikus is, aki egy fél órás online beszélgetés keretén belül ismertette az egészséges táplálkozás előnyeit, fontosságát, összetevőit, ami azért is volt meghatározó, mivel Virág olimpikonok étrendjét is rengetegszer összeállítja, így még különlegesebb dolgokról is beszámolhatott nekünk. A nap zárásként kicsit meg lettek mozgatva a gyerekek, hiszen a Budai Egészség Központ nemcsak egy részletes és érdekes előadást tartott főként gerincünk, izmaink, ízületeink megterheltségéről, de még játékos, interaktív feladatokkal és mérésekkel is készültek számunkra. Voltak persze visszahúzódóbb gyerekek is, de a végére már mindenki kivette a részét a foglalkozásból, később ezt egy fagyizással meg is jutalmaztuk, majd elindultunk haza, hogy kicsit felkészüljünk a következő napi programokra. Úgy gondolom lesz mit átgondolniuk és kipihenniük a gyerekeknek a nap további részében. Az előadóknak pedig ezúton is köszönjük felkészültségüket, sokat segítettek munkánkban. Győző Zalán, Nagybajom 3-as csoport

Táborunk harmadik reggelijét a közösségi házban dagasztott teljes kiőrlésű kenyér, és a hozzá elkészített finom kőrözött alkotta. Mindenki annyit evett, amennyit csak bírt, hiszen minél inkább a gyerekek készítik az ételeket, annál jobban esik számukra minden egyes falat. Az étkezést önkéntesünk, Tündi néni bemutatója követte. Ápolónőként dolgozik, így sok mindent tudott mutatni nekünk a különböző sebek kialakulásáról és kezeléséről. Az előadás végére a gyerekek már könnyedén meg tudták különböztetni a csípésnek-, a vágásnak-, a vegyszereknek-, a szúrásnak- és az égésnek köszönhető sebeket, sérüléseket. Sokat mesélt munkája során látott különböző esetekről és szerencsére a gyerekek is nyitottan álltak ehhez a témához. A bemutató második részét talán még inkább élvezték a kicsik. Kipróbálhatták például, hogy milyen érzés a masszírozógép használata. A tetőpont azonban egyértelműen az volt, amikor mentorunkon, Roland bácsin bemutatták a köpölyözést. A délelőtt folyamán voltak olyanok is, akiknek kötés került a kezükre, de egy meleg érzést nyújtó eszközt is körbevitt Tündi néni a táborozók között, ami megint csak egy másik kúra része. Dél előtt negyed órával véget ért a program és el is indulhattunk ebédelni. Mivel az előző két nap elég hosszúra sikeredett, ezért a gyerekek ma már délután 4 órára haza is értek. Persze a fagyizás most sem maradhatott el. A holnapi napon már a közösségi házban fogunk aludni gyerekek, amit már nagyon várunk. Győző Zalán Nagybajom 3-as csoport

A csütörtöki nap programja kicsit eltért a megszokott rendtől. 9 órakor megérkeztünk a közösségi házba, ahol most egy egyszerűbb reggelit szolgáltak fel a gyerekek egymásnak, méghozzá gabonapelyhet. Fontos kalciumforrás, ráadásul mindenki szereti. Még 10 óra előtt, videóhívásban felhívtuk a  jelenleg Ausztráliában élő önkéntesünket, Chakee Chamupathit. Öröm volt látni, hogy a gyerekek egytől-egyig meg mertek szólalni, még akkor is, ha csak egy rövid bemutatkozás vagy egy-két mondat erejéig is tartott. Persze voltak olyanok is, akik kicsit jobban megérttették magukat, ennek külön örülünk. Az angol programot egy sportos foglalkozás követte. Pálfi Eszter, a Nagybajom 2-es csoport tagja tartott előadást a mozgás fontosságáról és szeretetéről, közben meg-megmutatva, hogy ő ebből pontosan mit is tart számottevőnek életében. Számára a röplabdázás a legkedvesebb, de más sportokat is előnyben részesíti, ebből el is indult egy interaktív beszélgetés. Mindenki elmondta, hogy mit sportol, mit jelent számára a mozgás és hogy mit próbálna ki ezen mozgásformák közül leginkább. A héten egyébként nem csak ezen a napon volt sportos kikapcsolódás, a táborozók javaslatára ping-pong bajnokságot is rendeztünk, amit még a tábor után is folytatni fogunk. Folytatva a napot, délben megebédeltünk, majd fagyiztunk egyet. Kis pihenés és beszélgetés után pedig folytatódtak az előadások, méghozzá csoporttársunk, Gál Dorina szüleivel. Ők mindketten kerekesszékben élik mindennapjaikat, ezért is találtuk fontosnak, hogy meghívjuk őket, ráébresztve ezzel a gyerekeket arra, hogy vannak sokkal fontosabb dolgok az életben, mint a közösségi média használata, és az apró, semmitérő veszekedések. Mindent meg kell becsülni az életben, nem szabad semmit félvállról venni, oda kell figyelni egymásra. Véleményem szerint a kicsik befogadták az új, értékes információkat, és remélem elgondolkoznak azon, hogy mik az igazi az életben. Fontosnak tartottuk még, hogy a táborban a gyerekekkel elvégezzünk egy matematika tesztet és egy szociometriai kérdőívet. Ezek a jövőben fognak segíteni nekünk, hogy tudjuk hol tartanak a gyerekek az alapvető gondolkodás és a csoportban lévő elhelyezkedésük terén. A tesztek után pedig már csak a szabadságon volt a hangsúly. Aki akart focizott, aki pedig ezt nem szerette volna, az beszélgetett, kikapcsolódott. Este 8 órakor visszaértünk a közösségi házba, ahol megindult a szobákba történő bepakolás, a matracok felfújása és a paprikáskrumpli elkészítése.

A pénteki napot egy rendhagyó túrával zártuk. A gyerekeket 4 csoportba osztottuk és elindítottuk őket a Lencseni halastó bejáratától a felsőkaki kisvasút megállójáig. A 4 km-es szakaszon pontokat lehetett gyűjtögetni. A célba érkezéskor az aznapi túra teljesítményt, sőt a gyerekek egész éves munkáját értékeltük. Utóbbinál a tanulmányi eredmény, a közösségi hozzáállás és a korrepetáláson való részvételt mértük. Ezen értékek mentén egy sorrend alakult ki. Rendkívül szoros versenyben a győztes Buzsáki Evelin lett, aki a 2022-2023-as tanévben alapított Ananász díjat vihette haza! Gratulálunk! Győző Zalán, Nagybajom 3-as csoport

Hétfőn reggel 8:00-órára jött értem Roland bácsi. Elindultunk a közösségi házhoz. Ott már nagyon vártak a barátok. Egy finom reggelivel indítottuk a napot. A református templomhoz vettük az irányt. Ott egy szép imát mondtunk és énekeltünk. Visszamentünk a KH-hoz ott pihenő volt utána ebéd. Anyukám jött a lányoknak, lányos témában előadást tartani.

Másnap reggel jött hozzánk Kovács Richárd rendőr főhadnagy, aki bíztatott, hogy az álmainkat valósítsuk meg. Balogh Ádám nagyon jó logikai feladatokat talált ki nekünk. Ebéd után is folytattuk a foglalkozást. Gyógytornászok jöttek, nagyon sok mozgásos feladatot hoztak nekünk. Finom uzsonnát ettünk, és fagylaltoztunk. Szerda rövid nap volt. Tündi néni a sebekről sokat beszélt. Elmentünk ebédelni és fagylaltozni.

Csütörtökön reggeli után egy izgalmas beszélgetés következett. Csak angolul beszélhettünk egy bácsival (Chakee-val), aki magyarul nem tudott. Nagyon érdekes volt. A Pálfi Eszti sportokról főként röplabdáról beszélt. Sokat játszottunk vele. Ebéd utána Dorina szülei bejöttek és egy izgalmas beszélgetés hallgattunk. Arról beszélgettünk, hogy milyen életük van a kerekesszékeseknek. Beszéltek arról is milyen mozgás korlátozottan gyermeket nevelni. Ennek a jó kis programnak vége lett, akkor a szobákba bepakoltunk, mivel ott lehetett aludni.  Mindent elvégeztünk akkor kimentünk a pályára és elosztottuk a csapatot. Én szerencsére az Ádám csapatába kerültem. Nagy volt az összhang ezért is nyertünk.

Másnap reggel a református lelkészasszonnyal imádkoztunk. Pár óra múlva kimentünk az erdőbe, csapatokra osztottak minket. Rengeteg állomáson kellet végig mennünk. Nagyon jó volt. Amikor mindenki a célhoz ért, akkor sütögetni kezdtünk. Mikor mindent megettünk akkor eredményhirdetés következett. Az egész éves viselkedést, tanulmányi eredményt, közösségi munkát értékelték. Hihetetlen volt mikor kimondták az én nevemet nagyon örültem a díjnak, igyekszem jövőre is kiérdemelni. Buzsáki Evelin, NB3