Egészségtábor Pécsett

„Június 19-én kezdetét vette az egyhetes, egészségmegőrzéssel foglalkozó helyi tábor a Pécs 3-as csoportban. Ép testben ép lélek – tartja a mondás;  körültekintően vesszük sorra a hét folyamán az egészséges életvitelhez kapcsolódó témákat. Az egészségtáborban foglalkozunk az egészségmegőrzéssel, a helyes testtartással, elsősegély tanfolyamon is részt vehetnek a csoport tagjai. A hét második felében az egészséges étkezés valamint a testápolás témaköreire fókuszálunk.” Bálint- Orsós Andrea, mentor, Pécs 3-as csoport

A tábor eseményei:

Hétfő:A mai nap folyamán elkezdődött a várva várt egészségtábor. Megérkezés után, a konyha asztalon frissen sült péksütemények vártak ránk. A délelőtt során különböző teszteket töltöttünk ki és értékelhettük önmagunk éves teljesítményét. A finom ebéd után, a kismentorok előadást tartottak nekünk az egészséggel kapcsolatban. Interaktív volt az előadás, nagyon élveztük. Az előadás után kiélhettük kreativitásunkat egy plakát formájában. A napot egy közös fagyizással zártuk.” Matakovics Tamara, Szabó- Körmendi Eszter, Szőke Enikő Miléna,  Pécs 3-as csoport

Kedd:A keddi napon a közösségi házba érve finom és tartalmas reggeli várt minket, például müzlik, joghurtok és szendvicsek. A reggeli után a közös program keretében kisebb csoportokban plakátokat készítettünk a gerinc problémáiról a foglalkozáson elhangzottak alapján. Ezután a Budai Egészségközpontból jöttek hozzánk előadók, akik foglalkozást tartottak nekünk a helyes testtartásról és a gerincproblémákról. 12 feladatból álló gyakorlatsort csináltunk meg, ami során pontozták képességeinket. Ezután megköszöntük a segítséget és egy közös ebéddel zártuk a részt. Majd egy érdekes hajápolás programon vettünk részt, ahol a hajápolás fontos dolgairól beszélgettünk közösen. Egy érdekes kahoot játékunk is volt, és versenyeztünk egymással, és egy plakátot készítettünk a témáról. Ezután összepakoltuk a foglalkozáson használt eszközöket és egy közös fagyizással zártuk a napot.” Radics Bálint, Gaál Péter, Fülöp Lázár, Kuti Raul, Pécs 3-as csoport

Szerda:Az egészségtábor 3. napján délelőtt egy mentőtiszt-oktató jött hozzánk előadást tartani. Beszélt nekünk az újraélesztés lépéseiről, illetve a mellkaskompressziót egy szituációs bábun ki is próbálhattuk, érdekes élmény volt, hogy milyen érzés lenne egy valódi embert újraéleszteni. Ezt követően a stabil oldalfekvés technikájával ismerkedhettünk meg, amelyet a gyakorlatban egymáson hajtottunk végre. Az előadásnak hála, sok új dolgot tanultunk, amelyeket a való életben is hasznosítani tudunk, hiszen amennyiben bárkivel történik bármi baj, már tudjuk, hogyan kell helyesen cselekedni, és értesíteni a mentőket. A délután folyamán egy előadást hallhattunk a kismentoroktól a megfelelő bőrápolásról, majd a megszerzett ismereteinket felhasználva plakátokat készítettünk a jobb szemléltetés érdekében, melyen az ábrákat magyarázattal együtt előadtuk csoporttársainknak. A nap végén a programsorozatot egy fagyizással zártuk, amely különösen jól esett a nagy melegben.” Stefán Emma, Tóth Hanna, Zsagár Zsanett, Pécs 3-as csoport

Csütörtök:Csütörtök délelőtt felelevenítettük a hajápolásról eddig tanultakat, sőt, még több mindent megtudhattunk, többek között a helyes hajmosás lépéseit, miért fontos a balzsam, de azt is, hogy hogyan érdemes úgy használni a hajvasalót, hogy az aztán ne roncsolja annyira a hajat vagy hogy hogyan működik a hővédő. Az elmélet gyakorlatba való átültetése is megtörtént: a kismentorok igazi fodrászatot varázsoltak a közösségi házból, általuk mindenki kapott egy szép frizurát. Az igazán vállalkozó szelleműek pedig még sminkelésben is részt vehettek. Ezt követően egy laktató, egészséges ebédben volt részünk, ami még a kritikusabbaknak is elnyerte a tetszését. Ezután a Széchenyi térre ellátogattunk egy hűsítő desszertre, és még a párakapu alatt is átszaladhattunk. A délután egy vizes lufi csatával koronáztuk meg. Csurom vizesen dinnyét uzsonnáztunk, majd mind kivettük a részünk a lufi maradványok eltakarításában. Egy ilyen eseménydús nap után, a kint uralkodó forróság ellenére is mindenki mosolyogva ment haza.” Zsagár Zsanett, Szabó- Körmendi Eszter, Pécs 3-as csoport

Péntek: „A tábor utolsó napján a gasztronómiáé valamint a csapatépítő játékoké volt a főszerep. A csapat kedvenc reggelije a bundás kenyér, így a feladatunk az volt, hogy az egészséges táplálkozás témakörében gyűjtött ismereteket felhasználva varázsoljunk egészséges finom reggelit közösen. Úgy érzem célunk maximális megvalósításra került. 🙂 A hőségriadó miatt a programunkat átszerveztük és a túrázás helyett csapatépítő  játékokat játszottunk a Közösségi Ház hűs falai közt. Nincs nyár lángos nélkül… – ezt a Pécs 3-as csoport minden tagja így gondolta és egyöntetűen a sajtos- tejfölös kombináció vitte a prímet. Kitaláltuk, uzsonnára el is késztettük. Programunk zárása a Mecsek Rally autói felvonulásának megtekintése volt a Széchenyi téren.” Bálint- Orsós Andrea, mentor, Pécs 3-as csoport

Köszönjük a táborban részt vevő kismentoroknak, kollégáknak és a Csányi Alapítvány Vezetőségének, hogy ez a szuper tábor megvalósulhatott.

Így láttuk mi….- kismentori szemmel

„Június legmelegebb napjain került megrendezésre a kicsi Pécs 3-as csoport Egészségtábora a Pécsi Közösségi Házban. A tábor során a gyermekek megtanulhatták hogyan is kell egészséges életmódot folytatni. Betekintést nyerhettek a bőr- és hajápolás rejtelmeibe, elsajátíthatták a helyes testtartást, megismerkedhettek a megfelelő táplálkozással, valamint az újraélesztés ismeretével gazdagodtak. A táborban természetesen a mentorom munkájának segítése mellett, mint például a közösségi ház tisztán tartása stb., a nap folyamán az élmények minden percét fényképezéssel örökítettem meg, amelyek megtekinthetők a honlapon, valamint a gyermekeknek szerveztünk a kismentorokkal csapatépítő játékokat. Érdekes beszélgetéseket folytattunk a gyermekekkel, hogy például milyen arcápolási rutinokkal rendelkeznek vagy szerintük milyen az egészséges táplálkozás. Számomra különleges élmény volt látni, hogy a gyermekek hogyan viszonyulnak ezekhez a témákhoz, például hogyan cselekednének vészhelyzet esetén. Úgy gondolom rendkívül fontos ismeretekkel gazdagodtak a gyermekek, amelyeket a mindennapok során fontos tényezői életünknek, emellett meghatározó csapatépítő ereje volt a tábor minden napjának. Majoros Ivett, Pécs 3- as csoport, Pécsi Tudományegyetem, Természettudományi Kar, Sportszervezés szak másodéves hallgató

A pécsi közösségi házban a héten került megrendezésre a Pécs 3-as csoport egészségtábora. A gyerekek sok új tudással és tapasztalattal gazdagodtak, amiket reméljük a jövőben hasznosítani is fognak. Amellett, hogy segítettem a mentorom munkáját, ismeretterjesztő foglalkozásokkal színesítettük a programokat. Témáink közt szerepeltek az egészség általános tárgykörei, mint például a lelki és testi egészség, a haj, bőr ápolása és az egészséges táplálkozás. Ezeket kis projektmunka formájában dolgoztuk fel. Az elméleti megbeszélés után volt egy kis emlékeztető kvíz, majd készítettek a gyerekek szép színes plakátokat és rajzokat. A szerdai napon érkezett hozzánk a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karáról egy mentőtiszt oktató, Dr. Bánfai Bálint, akivel közösen tartottunk a gyerekeknek egy elsősegélynyújtó tanfolyamot, ahol megtanulták a helyes mentőhívást, az újraélesztés lépéseit, a stabil oldalfektetést és még sok új és hasznos információval gazdagodtak a témában. Aktívan és kíváncsian vettek részt a gyerekek a foglalkozáson és további ezzel a témával kapcsolatos projektnapot is szeretnék a jövőben szervezni, melyet az oktatóm és a mentorom is támogat. Mivel a napokban hőségriadó volt, gondoskodtunk arról is, hogy ne csak a hűvös termekben legyenek programok, így szerveztünk egy vízibomba és vízipisztoly csatát is. A gyerekek nagyon élvezték, hogy dobálhatták egymást, mi kismentorok pedig az emeleti ablakból leptük meg őket még több vízzel. Persze a minden napi fagyi és gyümölcs sem maradhatott el. A hét lezárásaként az egészséges táplalkozás volt a fő szempont, ezért reggel közösen készítettünk két nagy adag vegyes salátát és bundás kenyeret, tejföllel. Persze a gyerekeknek nem tetszett az ötlet, de végül szinte mindenkinek ízlett a reggeli. Összességében a tábor nagyon jó hangulatban telt és egy még összetartóbb kis közösség kovácsolódott mind a gyerekek, mind a kismentorok között. A jövőben is szeretnék a gyerekekkel együtt táborozni.” Veréb Zsanett, Pécs 3-as csoport, Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Mentőtiszt szak, másodéves hallgató

„A hét folyamán került megrendezésre a helyi egészségtábor a Pécsi Közösségi Házban, ami a jelenleg hatodikos diákoknak lett összeállítva. Minden nap egészséggel kapcsolatos programok voltak, amiket különféle, változatos formában dolgoztak fel a gyerekek és gyarapították tudásukat. Minden feladat interaktív volt, mindenki részt vett mindenben, ezáltal még jobban összekovácsolódott a csoport, és mi kismentorok is közelebb kerültünk hozzájuk. Jöttek vendégelőadók, oktatók, akik a fizikai egészség mellett az elsősegélynyújtás kapcsán is átadták tudásukat. Mi kismentorok a délutánok során tartottunk előadást a haj egészségéről, bőrápolásról, a helyes táplálkozásról. Ezt a tudást feldolgozták, plakátokat készítettek, illetve kvízeket töltöttek ki a témák kapcsán, néhány esetben pedig gyakorlatot is szereztek, ilyen volt a hajápolással kapcsolatos délelőtt. A gyerekek rendkívül aktívak voltak, és nagy érdeklődést mutattak a témák iránt. Nagyon jól érezték magukat, sokat nevettek, együtt gondolkodtak és tették próbára tudásukat. A meleg időnek köszönhetően volt lehetőség vízibomba csatára, amit rendkívül élveztek a gyerekek, és persze mi kismentorok is. A napokat közös fagyizással zártuk, ami mindenkit boldogsággal töltött el. Úgy vélem, hogy a táborban az ismeretek bővítése mellett sikerült a csoport igazi csapattá kovácsolódása.” Csernyánszky Dzsenifer, Pécsi Tudományegyetem Természettudányi Kar, földrajz szak, másodéves hallgató

Június 19 és 23 között került megrendezésre a Pécsi Közösségi Ház Pécs 3-as csoportjának Egészségtábora. A tábor során sokféle munkát végeztem; hajápolás fontosságáról szóló előadás megtartásától kezdve, reggeli készítésen át, a Közösségi Ház tisztántartásáig terjedtek a feladataim. Segítettem a vízibomba csatát levezényelni, javítottam kérdőívet, illetve segítettem felügyelni a kicsik hajlékonysági és erőnléti tesztjét is. A gyerekek szinte játszva tanultak, sok érdekességet megtudhattak, miközben a Ház túlcsordult a jókedvtől. A hét első felében még a szóbeli érettségin álltam helyet, így sajnos nem tudtam végig jelen lenni, de úgy gondolom, hogy ettől függetlenül, képességeimnek megfelelően helyt tudtam állni. Örülök, hogy kismentori munkámmal hozzájárulhattam egy tanulságos és szórakoztató tábor létrehozásához.”  Albert Laura Pécs 1-es csoport

A héten kis-mentorként részt vehettünk a Csányi Alapítvány pécsi Egészség Táborában. A tábor nagyon hasznos a közösségépítés szempontjából, ugyanis megint csak sokat erősödött a kis csapatunk összetartó ereje. Én személy szerint a vízibomba csatát szerveztem, ami kicsiknek és nagyoknak egyaránt hatalmas élmény volt. Utolsó nap egy nagy ünnepi reggelit rittyenttettünk a közösségi házban, közösen a kicsikkel. Ez a folyamat szintén csak a közösségünkben lévő összhangot és együttműködést növelte. A napok végét mindig fagyival zártuk. Úgy gondolom minden résztvevő számára hasznos volt ez a tábor a kisebbek is és a nagyobbak is sokat fejlődhettek. Mindig öröm számomra a kisebbekkel együtt táborozni, ugyanis meglátásom szerint így vissza tudok adni a jövő generációjának abból a sok jóból amit én már kaptam és kapok jelenleg is. Jó élmény számomra látni azt, hogy két év alatt milyen nagy fejlődésen ment át kis csapatunk és nagyon örülök, hogy ennek a fejlődésnek a részese lehetek. Nagyon szépen köszönöm a Csányi Alapítványnak és Mentoromnak Andi néninek, hogy lehetővé tették, hogy egy ilyen színvonalas táborban vehessek részt.” Tarnay Ákos, Pécs 3-as csoport Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai kar Biztonságtechnikai mérnöki szak, másodéves hallgató

A tábor eseményeinek fotói a Galériában megtekinthetők.