Gólyatábor Sarlóspusztán

Gólyatábor Sarlóspusztán

„Sarlóspusztán elkezdődött a gólyatábor, ami az újonnan beválogatott Csányis csoportok egyfajta beavatása.

A tábor első napja mozgalmas és izgalommal teli volt a kisebb társaink számára. Részt vettek az első közös drámafoglalkozásukon. A sok játékot még egy háború követte a számok mezején, vagyis számháborúztunk. Ezt követően 4 csapatot alakítottunk, ahol vegyesen próbáltuk elosztani őket, így a hét további részében együtt kell bizonyos feladatokat megoldaniuk. A kis-mentorok segítségével a csapatok indulóik mellett neveiket is kitalálták. Maja és Márk vezetésével megalakult az „xd”, Kata mellett Blanka erősítette a „Hős csányis csapat”-ot, Tonka és Tomi instruálja a Magyar sasokat. Andor, illetve Niki támogatásával a Pontkirályok csoportja is létrejött.  A nap végére elkészítettük első közös csányis emlékünket, egy közös zászlót, ami a kezünk nyomatait őrzi. A napot pedig játékkal zártuk, volt, aki focizott, de volt olyan is aki röpizett vagy tollaslabdázott.” Juhász-Aba Nikolett, Jászberény 2-es csoport

 

„A Csányi Alapítvány ebben az évben három új csoportot indított, Jászberényben, Mohácson és Pécsett. Lelkes és vidám gyerekcsapat kezdte meg táborát a Sarlóspusztai Club Hotelben Oláh Tamás táborvezető irányításával.
A megérkezéskor még egymásnak idegen gyerekek négy csapatba lettek beosztva, Közösségi Házaktól függetlenül, így rendkívül hamar elkezdtek egy egészként összekovácsolódni, és életre szóló barátságok alapköveit lehelyezni.
Az első napi összemelegedés után a második napon Pusztaolimpián mérették össze ügyességüket a gyerekek. Itt kipróbálhatták magukat szekérhúzókként, patkóhajítókként, erejüket pedig kötélhúzásban tesztelhették. Délután drámafoglalkozásokat három fejlesztő tartotta, Vancsuráné Sárközi Angéla, Vida Zsuzsanna és Papp Zoltán, később pedig különböző sportok kerültek előtérbe. A kis-mentorok társaságában medencézhettek, focizhattak a gyerekek, illetve a kreatívabbak kézműveskedés közben fejezhették ki magukat.
Harmadik napon már teljesen átadták magukat a gyerekek a tanulásmódszertannak, amely Szabóné André Piroska vezetésével egészítette ki a drámafoglalkozásokat. Este a fiatalok elmondták a Csányi Alapítvány esküjét és végre felvehették a csányis pólót, amelyet dr. Radoszáv Miklós a Csányi Alapítvány operatív igazgatója adott át. Az ünnepélyes pillanatok után nem maradt el a pezsgős koccintás sem, természetesen kölyökpezsgővel és a csoportkép is elkészült, immár a vadonatúj királykék, narancssárga és napsárga pólókban.
Szerda délelőtt a Léghajó program keretén belül ismerkedtek meg a gyerekek az elsősegély fontosságával, megtanult mindenki újraéleszteni, stabil oldalfekvésbe helyezni bajbajutottakat, illetve beszélgetések során tájékozódtak különböző betegségekről és függőségekről. Délután lovaskocsikázás, íjászat és céllövés színesítette a napot.
A csütörtöki és pénteki nap legfőképp a „Ki? Mit? Tud?”-ra való készülődés jegyében telt el. A délelőtti fejlesztő órák után lelkesen és kitartóan keresték meg újoncaink kis-mentoraikat, hogy segítsenek nekik a sikeres produkciók érdekében. Ez péntek este ki is fizetődött, hiszen rendkívül színvonalas műsor keretében hallhattuk és láthattuk a gyerekek kiemelkedő tehetségét. Citeradallamok mellett József Attila vers is felcsendült, amelyet judo bemutató is kísért.
A záróest keretén belül díjakat osztottunk ki, a hét legeredményesebb csapata az „xd” volt. A kis-mentorok egy dallal és egy diashow-val lepték meg legkisebb társaikat, amiben összefoglalták az elmúlt hét legemlékezetesebb pillanatait. Szem nem maradt szárazon, úgy meghatódtak a gyerekek első táboruk végéhez közeledve. A gyerekek nagyon jól érezték magukat és nehezen vették a búcsút, de tudták, ez nem egy vég, csupán a kezdete egy csodálatos útnak.” Polgár Antónia, Pécs 1-es csoport