Egy tanév az S10 Akadémián

Egy tanév az S10 Akadémián

A tavalyi évben hallgatói kezdeményezésre megalakult az S10 Akadémia, amelynek célja a tanulmányokon felüli ismeretterjesztés és fejlesztés. Célunk, hogy olyan értelmiségi réteget képezzünk, akik az iskolapadon túlmutató, sokrétű és szerteágazó tudástárral rendelkeznek, mind a kultúra, mind a társadalmi ismeretek terén. Szeretnénk arra ösztönözni hallgatóinkat, hogy kíváncsiak és nyitottak legyenek a világ felé, kritikus gondolkodásmóddal és kellő tájékozottsággal tudjanak boldogulni az életben. 

Oktatóink területeik kiemelkedő szakemberi, akik motivációjukkal, felkészültségükkel és hatalmas élettapasztalatukkal olyan plusz ismereteket adnak át támogatottjainknak, amiből kimeríthetetlen eszköztárat építhetnek. 

Az idei évben a kurzusoktatók között köszönthettük Török András író, művelődéstörténész és kulturális menedzsert, Dr. Aáry-Tamás Lajos oktatási jogok biztosát, Karácsonyi Gellért IM nemzetközi sakkmestert, Nagy Ildikó mentor és művészetterapeutát és a Mélylevegő Projekt önismereti csoport alapítóit. 

Idén 29 egyetemistánk 8 kurzuson vett részt, jövőre pedig újabb résztvevőkkel és elérhető workshopokkal gyarapodik az S10 Akadémia. 

Kurzusaink között szerepelt idén színházkurzus, klasszikus zenei kurzus, könyvklub, filmklub, sakk fejlesztés, alkotóklub, oktatási- és jogi kultúra előadássorozat, és önismereti foglalkozások is. 

A színházkurzus célja a különböző színházi előadások bemutatása: így jártunk klasszikus értelemben vett színdarabon, de láttunk kis társulatok által bemutatott előadásokat és kortás szólóprodukciót is. Az előadások után egy közös megbeszélésen vettek részt a hallgatók, ahol Török András vezetésével elemezték és értelmezték a látott darabot. 

A klasszikus zenei kurzus a hallgatók igényeit követve jött létre, fő fókuszában a klasszikus zene megismertetése és megszerettetése volt a fiatalokkal. Ehhez mind elméleti, mind empirikus alkalmak is hozzájárultak, és a lejátszási listák létrehozásától kezdve a Magyar Zene Házában tett látogatásig sokrétű ismeretekkel találkozhattak a résztvevők. Török András közvetlen, felszabadult stílusa még Bach összetett és feszes darabjait is emészthetővé tette. 

A filmklub idei tematikája a ‘Vígjátékok tanulsággal’ címet viselte, nevéhez hűen olyan klasszikusokat nézhettek meg a kurzus résztvevői, amik a humorral fűszerezett felszín alatt mély, olykor pedig tragikus gondolatokat hordoznak magukban. A kurzussorozat második felében a hallgatók is kulcsszerepet kaptak és az általuk választott filmek is bemutatásra kerültek.

 Az olvasóklub idei tematikája novellákra épült, Maupassantól Tóth Krisztináig vettük végig a novella mestereit, illetve az órák alkalmával a francia kiejtésünket is csiszolhattuk Török András segítségével. A tartalmas diskurzusok a művek különböző értelmezéseire világítottak rá, amik az olvasó élettapasztalataival együtt változott. 

Dr. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa egy rendkívül érdekes előadás-sorozattal készült. A kurzus célja, hogy megismertesse a hallgatókkal a közoktatás és a felsőoktatás jogi aspektusait. Az oktatás Magyarország legnagyobb, jogilag is meghatározott társadalmi alrendszere, amelyben rengeteg ember tölt el nagyon sok időt egymás társaságában. Ilyen esetekben a konfliktusok kialakulása elkerülhetetlen, a feloldáshoz és orvosláshoz azonban szükség van jogi ismeretekre is. A kurzus hét témát ölelt fel: az oktatás jogi megközelítése, jogi természetű konfliktusok az oktatásban, személyiségi jogok sérülése, személyes adatok védelme, iskolai erőszak, cyber-bulling, campus-erőszak, fogyatékossággal élők az oktatásban, miért oktatunk, miért tanulunk? milyenek leszünk mi, magyarok 50 év múlva?

A sakk kurzus több vetületében is rendhagyó volt: egyrészt lehetőségünk adódott egy igazi nemzetközi sakkmesterrel tanulni, aki ezen felül még a Csányi Alapítvány támogatottja is, így egy új oldaláról ismerhettük meg egyik társunkat. Az órái az alapoktól építették fel e csodálatos sport vázát. Szó esett egy jó nyitás fontosságáról, de sokszor rejtvények is felkerültek a táblára, amik megoldása sokszor hosszan elhúzódott. A sakk nem csak nagyszerű közösségépítés, de a kritikai- és analitikus gondolkodást, memóriát és tervezési képességeket is nagyban fejleszti. 

Az alkotóklub Nagy Ildikó, az Alapítvány egyik mentora vezetésével folyt. Fő irányvonaluk a különböző képzőművészeti technikákkal való megismerkedés volt,  így megismerkedhettek a résztvevők az akvarell, olajfestés, agyagozás, nemezelés és pasztellkréta használatával is. Emellett kiemelt szerepet kapott a művészet, mint terápiás önkifejezési mód, amibe a kurzusvezető által vezetett művészetterápiás foglalkozás keretén belül kaptunk mélyebb betekintést. 

A Mélylevegő Projekt és a Csányi Alapítvány kollaborációjával született meg az S10 Akadémia önismereti csoport. A félévben a Mélylevegő Projekt segítségével a résztvevők olyan témákat dolgozhattak fel mint a célok, életben vállalt szerepek, stressz és önszabotázs, karaktererősségek, tehetség és hatékonyságnövelés. 

Bízunk benne, hogy a kurzusok során gyűjtött ismeretek végigkíséri a fiatalok életútját és a jövőben bármilyen szituációban merítkezhetnek belőle, és a jövő évi kurzusoknak is aktív résztvevői lesznek. A jövő tanév újabb izgalmakat rejt magában, hiszen több helyi- és környékbeli értéket fogunk felfedezni mind az Alkotóklub, mint a Budapest-járó klub keretein belül. Az Alkotóklub résztvevőinek Szentendre, a festők városa kerül fókuszba, míg Török András Budapest titkait fogja feltárni előttünk. Emellett lehetőséget nyújtunk az elsőéves egyetemistáknak, hogy az egyetemiórákon felül is dolgozhassanak tudományos íráskészségükön és előadásmódjukon.

A 2022/2023-as tanév újdonsága az S10 Akadémia Kerekasztal Beszélgetés-sorozata, amelynek célja, hogy az egyetemisták olyan inspiráló életutat bejárt személyekkel találkozhassanak, akik tapasztalataik megosztásával motiválhatja és segítheti a fiatalok karrierépítését. A rendezvénysorozat Fővédnöke Dr. Csányi Sándor, a Csányi Alapítvány alapítója, míg az S10 Akadémia Fővédnökségi posztját legnagyobb örömünkre Csányi Erika tölti be. Az S10 Akadémia Kerekasztal Beszélgetés a cambridge-i ’formal dinner’ tradícióját veszi alapul, így havonta egyszer részint a Villa Bagatelle étteremben, részint az S10-ben kapott helyet az esemény, hogy az egyetemistáknak lehetőségük legyen megismerkedni a formális vacsorák etikettjével is.

A tanév öt alkalmának meghívott vendégei Papp Edwárd, az SMP Solutions Zrt. vezérigazgatója, Romsics László, a Csányi Pincészet vezérigazgatója, az Emlékgyár mögött álló két fiatal: Szőcs Szilárd és Deák András, az Alapítvány Kamarazenekarának vezetője Kalafszky Adriána operaénekesnő, illetve az S10 Akadémia kiemelkedő oktatójaként is ismert Török András, művelődéstörténész és kulturális filantróp. A vacsoraest állandó vendégeink voltak továbbá Csányi Erika és Dr. Csányi Sándor is, a vacsorasorozat pedig több kurátori tag tetszését is elnyerte, így visszatérő vendégünk volt Papp Edwárd, Marosi Gábor és Csányi Ádám is. 

Március elsején megtartottuk csapatépítő esténket is, amin közel teljes létszámban jelentünk meg. Öt csapatban versenyeztünk egymással és az idővel a Budapest több pontján fellelhető tematikus szabadulószobákban. A megmaradt időből átkonvertált pontokat vittük tovább a csapatos kvízestre, melyet a földszinten rendeztünk be, és a játékmester szerepét Járay Bibi vállalta el. Csapatának csupán ezért nem sikerült az első helyet megkaparintania. 🙂 

A győztes csapat 🙂