A víz projekt 2020-ban is folytatódik

A víz projekt 2020-ban is folytatódik

Január 11-én, szombaton „Ismétlés a tudás anyja” jegyében telt el a délelőttünk. A bevezető, összefoglaló és újat is adó egy órányi idő után feladatlapot, totókat oldottak meg a gyerekek. A feladatlapon lévő képek és rövid jellemzések alapján kellett a Zagyvában élő növényeket felismerni, a nevüket egy felsorolásból kiválasztani. Az egyik totó a Zagyva környékéről, tágabb értelemben vett életterünkről szólt, s ez egyfajta földrajzi, helytörténeti ismereteket kért és adott. A másik totó a jászberényi vízműveknél tett látogatáson hallottak és látottak felidézésére késztette a gyerekeket. Változó megoldások születtek, de úgy gondolom, hogy több-kevesebb sikerélményhez jutottak a foglalkozáson résztvevők. Számomra nagyon öröm volt ez a délelőtt, mert teljes csendben figyelő, de gondolkodó, a feladatokat lelkesen megoldó gyerekekkel dolgozhattam. Csörgő Terézia önkéntes nyugdíjas tanár

  

Csörgő tanárnő érdekes és új dolgokat mesélt és mutatott be szombat délelőtt a víz projekt előadásán. A fizikai és kémiai kísérletek során bennem felmerülő kérdésekre megértettem a választ, és több kémiai képlet is érthetővé vált számomra. Minden társammal érdeklődve figyeltük tanárnő magyarázatait, majd jöttek a quiz kérdések az eddig szerzett ismeretekkel kapcsolatban. Az első játékos teszt témája a Jászságban folyó Zagyva élővilága, növényei és állatvilága volt, ezt követte a Zagyva folyó a mindennapjainkban témaköre, míg a harmadik a víz fontos szerepét emelte ki. Bár több kérdésre nem tudtam a választ, de átbeszéltük a megoldásokat, így sokat tanultam belőle. Köszönjük Csörgő tanárnőnek ezt a délelőttöt! Oláh András Jászság 3.

A Víz projekt keretein belül a csoportok egy része érdekes kísérletet végzett. Hét szál fehér gerberát különböző színű ételfestékekbe és kék színű tintába tettünk. Pár óra alatt a növények szárain keresztül felszívódott a festék és ezáltal gyönyörű színes virágjaink lettek. A piros, sárga, zöld és narancssárga festék felszívódott, azonban a tinta nem. A kísérlet eredményeit később egy prezentációban foglaljuk össze. Hábenciusné Balla Andrea mentor Jászság 4.

Szombat reggel miután megérkeztünk a Közösségi Házba, Andi nénivel elkezdtük a fehér gerberákat pompás színekbe öltöztetni. Különböző színeket tartalmazó üvegcsékbe tettük bele a virágszálakat, míg fel nem szívták a színfolyadékot. Ezt követően Terike néni tartott nekünk egy nagyon érdekes előadást, amely során megtudhattuk, hogy milyen fontos is a víz. Megismerkedtünk a víz kémiájával, biológiájával, fizikai tulajdonságaival. Az előadás után a csoporttársaimmal közösen Powerpoint segítségével összeállítottunk egy kis prezentációt, ami a csíráztatást mutatja be, melyet a múlt hónapban végeztünk. A foglalkozások után megnéztük a kész, színes virágcsodákat, majd mindenki leült ebédelni, amit jóízűen fogyasztottunk el! Ez egy nagyon érdekes nap volt! Simon Ramóna, Jászság 4.