A mohácsi Busójáráson jártunk

„Kereplőktől és zenétől volt hangos Mohács belvárosa a busójárás szombati napján, amikor a Nagybajomi és Kaposvári Közösségi Ház tagjai látogatóba érkeztek, hogy részt vegyenek ezen a különleges programon. A busójárásra rajtunk kívül természetesen még rengetegen voltak kíváncsiak, hiszen valósággal hömpölygött a tömeg az utcákon, ahol folyamatosan jöttek-mentek a jelmezes figurák. A kaposvári 1-es csoport tagjai közül még senki nem járt ezen a rendezvényen, így hatalmas élmény volt elmerülni a forgatagban, csak kapkodták a fejüket a gyerekek.

A Mohácsi Közösségi Házban már vártak minket délelőtt, ahol búsófejes hűtőmágnest is készítettek a fiatalok, sőt egy busó is érkezett hozzánk, akinek a fejdíszét fel is próbálták a bátrabbak. Megtudhattuk, honnan ered a busójárás, megismerkedtünk ezzel a látványos népszokással és a jelmezeket is közelebbről szemügyre vehettük. A mohácsi mentorok és szülők pedig egy hatalmas adag bablevessel és fánkkal is készültek nekünk. Délután még közös focira és beszélgetésre is maradt idő, hiszen a kaposvári és a mohácsi csoport a nyári tábor óta most találkozott először.” Fenyő Zsuzsa Kaposvár 1-es csoport, mentor

„A mai napon ellátogattunk a mohácsi busójárásra. A kaposvári, mohácsi és nagybajomi fiatalok együtt ismerkedtek meg a helyi hagyományokkal. A kicsik eleinte meg-megijedtek a busóktól, de a kezdeti ijedtség helyét rövidesen jókedv vette át. Szerencsére a busók senkit nem raboltak el. A városnézés fáradalmait egy jó kis házi készítésű bablevessel és fánkkal pihentük ki. Szerintem a gyerekek élvezték a programot és a kereplők mellett feledhetetlen élményeket is hazavittek magukkal.” Trixler Zsófia K1

„A szombati napon Mohácsra kirándultunk, ahol részt vettünk a 2012 óta hungarikumnak számító Busójáráson. Eddig a mohácsi idegen nyelvi táborban vagy épp a sporttáborban volt lehetőségünk a busókról sok-sok érdekességet hallani vagy épp a jelmezüket látni illetve öltözéküket kezünkbe venni, most viszont személyesen lehettünk részesei a karneválnak. A sokac népviseletbe öltözött lányok és busónak öltözött férfiak között sétálhattunk le a Mohácsi Közösségi Háztól a Főtéren keresztül a Duna partig. Hatalmas élmény volt, hiszen mindannyian először vehettünk részt ezen a télűző rendezvényen és már ott megbeszéltük, hogy jövőre újra visszatérünk. Köszönjük szépen a Mohácsi Közösségi Ház mentorainak, önkénteseinek és fiataljainak, hogy vendégül láttak minket. Egy örök élmény volt számunkra ez a nap! Köszönjük! – Nagybajom 1, Nagybajom 2, Nagybajom 3”

További képek a Galériában megtekinthetőek