Az első szemeszterem Hollandiában

Az első szemeszterem Hollandiában

Újabb nagy fejezet telt be a hollandiai naplómban: túl vagyok az első szemeszteren és a vizsgákon. A vizsgák teljesen mások, mint a magyarországi tanulmányaim során tapasztaltak. Itt sokkal gyakorlatiasabbak a vizsgák, nem szó szerint kellett megtanulnom az elméletet, csak meg kellett értenem és gyakorlati példákon keresztül alkalmaznom.

Sok lehetőségem volt a félév során egyéni és csoportos projekteken dolgozni, esettanulmányokat megoldani, a második félévben pedig szakmai gyakorlatomat fogom végezni egy holland cégnél. A céget egy karrier expon ismertem meg novemberben, ahol a céget képviselő munkatársakkal beszélgettem és fejeztem ki érdeklődésemet egy gyakornoki pozíció iránt. A motivációs levelem és az önéletrajzom elküldése után meghívtak egy skype-os, majd egy személyes interjúra és végül felajánlották nekem a pozíciót.

A sok pozitívum mellett néhány kihívással is meg kellett küzdenem. A csoportos feladatok jelentették számomra a legnagyobb kihívást, ahol másokhoz kellett alkalmazkodnom és másoknak hozzám. A kulturális és nyelvi különbségek ebben nagy szerepet játszottak, de a legnagyobbat mégis a különböző elvárások jelentették. Mindezek ellenére úgy érzem sikerült felülkerekednünk az ellentmondásainkon és mindannyian megtanultunk együtt dolgozni más emberekkel és más kultúrákkal.

A félévet sikeresen zártam, büszke vagyok a jegyeimre és úgy érzem megdolgoztam értük. Szeretnék köszönetet mondani az Alapítványnak, ami nélkül ez nem sikerült volna, mind a nyelvi órák, mind a szociális ösztöndíj miatt.

Szabadidőmben megpróbáltam minél több várost meglátogatni az országban, ezekről csatoltam pár képet. Jártam Hágában, ahol egy több, mint 20 km hosszú séta során voltam a tengerparton, a mólón, a főutcán és néhány kormányzati épületet is láttam. Januárban két barátom meglátogatott otthonról, akiknek Amszterdamot mutattam meg. Több múzeumban is jártunk (Rijksmuseum, Van Gogh, Moco), megnéztük a virágpiacot és holland sajtokat kóstoltunk.

Február közepén kezdem a szakmai gyakorlatomat Rotterdamban egy kereskedelemre és logisztikára specializálódott cégnél, amit izgatottan várok. Természetesen arról is szeretnék beszámolni társaimnak, ösztönözve, biztatva őket, hogy igenis érdemes!

  Kollárovics Petra, AERES Hogeschool Dronten, élelmiszerlánc menedzser szak, Kaposvár 2-es csoport