Az atmoszféra csodái

Az atmoszféra csodái

Az elmúlt két alkalommal a légkörről (atmoszféráról) beszélgettünk a Természetbúvár Klubban. A második óránkon lemodelleztük a troposzférikus levegőt, és vulkánkitörést hoztunk létre széndioxid gerjesztéssel :-).

A múlt héten az atmoszféra felépítését ismertük meg a foglalkozás során. A troposzféra, sztratoszféra, mezoszféra, termoszféra és exoszféra megismerése után a troposzférikus levegő alkotóelemiről beszélgettünk. Ahhoz, hogy könnyebben megértsük, hogy milyen arányban vannak jelen a levegőben az azt felépítő gázok, egy modelt készítettünk. Vettünk egy fél literes flakont, amit megtöltöttünk 500 cm3-ig rizs szemekkel (ezek a mi gáz molekuláink). A „gázmolekuláinkat”, amelyek teljesen betöltötték a rendelkezésére álló teret a flakonban térfogatarányosan szétosztottuk a levegő összetételének megfelelően, majd beszíneztük őket, száradásuk után pedig visszatöltjük a palackba. A modellünk rádöbbent arra, hogy milyen csekély mértékű az „egyéb gázok” mennyisége a nitrogénhez és az oxigénhez képest, és az egészhez képest a széndioxid aránya még kisebb mennyiség, ami jelenleg az üvegházhatás egyik legfőbb okozója a bolygón.

Második kísérletünkben épp széndioxidot állítottunk elő konyhai alapanyagokból, a múlt órán a földi légkör kialakulásának részleteit is átbeszélve kerültek szóba a vulkánok, így mi most ételszínezék, szódabikarbóna és ecet segítségével egy mini vulkánkitörést generáltunk, aminek a hajtóereje a keletkező széndioxid volt.

Az óra végén pedig szintén széndioxid segítségével egy általunk készített „űrhajót” is fellőttünk az udvaron, azonban a troposzféra pár méteréig sikerült csak feljuttatunk a szerkezetet :-).

A jövő hét folyamán az ózonlyukról, és az üvegházhatást okozó tevékenységekről beszélünk majd.

Természetbúvár Klub, Szeged 2-es, 3-as csoport