Online ismeretek modul kipipálva

A csoportok megérdemelt kedvenc pizza vacsorával és fagyizással ünnepeltek. Bízunk abban, hogy mindenki sikeres vizsgát tett. Abban biztos vagyok, hogy a felkészülés alapos volt, csakis jó eredménnyel zárulhat. Nagy köszönettel tartozom a Csányi Alapítványnak, hogy itt teljesíthettem a közösségi szolgálat egy részét. Szeretnék csatlakozni a csapatokhoz majd ősszel is, a következő modulra való felkészülésben.”  Ihász Bence, önkéntes

„A nyár végét jelzi, hogy a szokásos helyi táborunk megkezdődött Kaposváron Közösségi Házban. Az 1-es és 2-es csoport ECDL vizsgára készül, számot adunk az online ismeretek modulból. Az első nap ráhangolódás gyanánt néhány kulcsfogalommal ismerkedtünk meg és ehhez kapcsolódóan önálló gyűjtőmunkát is végeztünk, illetve kitértünk a közösségi oldalak veszélyeire is. A feladatok után kikapcsolódásra is jutott idő, voltak, akik a Fifa, míg mások a csocsóasztal mellett töltődtek fel a munka végeztével. Három önkéntes is segít nekünk a felkészülésben, akik közösségi szolgálataikat teljesítik, illetve egy egyetemista kis-mentori feladatként segít a kisebbeknek.” Camacho Maria 1-es csoport, Fekete Lilla 2-es csoport

„Kellemesen indult a nap, mikor megérkeztem a Kaposvári Közösségi Házba, barátságosan fogadtak, Lilla néni elmondta a feladatomat, hogy miképp segíthetek a többieknek, miben számítanak a segítségemre az ECDL táborban. Közösségi szolgálatomat töltöm a héten kaposvári csoportokban. Alapítványi társaim online-alapismeretek modulra készülnek, ha volt kérdésük hozzám bátran fordulhattak. Az első napon játékos feladatokkal gyakorolták a téma elméleti részét. Az internetes alaptételek és fogalmak kigyűjtése után, esszé írással zárták a napot (a „Közösségi oldalak előnyei és hátrányai”),  amelyeket átolvasva nekem a következő gondolatok Pretz Jázmin és Dausek Nándor írása tetszett a legjobban.”

Manapság már minden korosztályban elterjedt a közösségi oldalak használata. A legismertebb ezek közül a Facebook, amelyet minden országban használnak. Na de eléggé felelőtlenül. A még kisebb korosztály 8-14 mindenfélét feltöltöget, mert úgy gondolják, hogy jó móka megosztani mindent, például hogy hol vannak éppen. Pedig ez nagyon veszélyes. De a felnőttek sem felelősséggel használják a közösségi oldalakat. Amikor például gyermekük születik akkor egyáltalán nem tisztelik babájuk magánszféráját, és mindent kiposztolnak róluk. De majd ha az a gyermek felnő, akkor szégyenkezhet, hogy a félmeztelen kiskori képeit mutogatják róla? Mert ami egyszer a neten volt, az a neten is marad.

A közösségi oldalak segítik a kapcsolattartást a barátokkal és akár új barátokat is kereshetünk. Olyan eseményeket is találhatunk, amikről nem tudnánk és érdekelne minket (pl. Én is találtam a Facebookon egy különvonatos eseményt, amely arról szól, hogy a 125 éves 37-es számú bezárt mellékvonalon Somogyszob és Balatonszentgyörgy között közlekedik egy emlékvonat). Közösségi oldalakon számos alkalmazás található. A chat alkalmazást jónak találom, hiszen ingyen lehet beszélni barátokkal. Visszaélések lehetnek a személyes adatainkkal. Függőséget okozhat, ha sok ideig és sokszor vagyunk fent a közösségi oldalakon. Ronthatja a személyes kapcsolatot a családdal, barátokkal, így nincs idő a kikapcsolódásra”.   (Gelencsér Márton, segítő,  Nagybajom 3.)

„Mint azt tudjuk az érettségi elengedhetetlen részét képezi a közösségi szolgálati. Én azon szerencsések közé tartozom, akik ezt olyan helyen tudják ezt elvégezni, amely kapcsolódik az érdeklődési körükhöz. Már gyerekkorom óta foglalkoztat az informatika világa és a felnőtt koromat is ebben a közegben képzelem el. A Csányi Alapítványnak köszönhetően egy olyan helyen tudom elvégezni a közösségi szolgálati munkámat, amely foglalkoztat. Itt segíthetek másoknak az általam már megszerzett tudással, és azt csinálhatom közben, amit szeretek. A közeg számomra nem ismeretlen, hiszen a két testvérem is a Csányi Alapítvány tagja, én is rendszeresen jövök, mindig jó volt jelen lenni a Családi Napokon. Szeretek itt lenni és segíteni az itt létrejött barátságos és nagyszerű csapatnak. Bízom benne, hogy tartalmas és hatékony hetünk lesz együtt a srácokkal!” Ihász Bence