Hegedűs a háztetőn

Hegedűs a háztetőn

„Március 19-én, vasárnap délután újabb színházi élményre készültünk. A színház igazgatója, Barnák László által rendezett művet, a Hegedűs a háztetőn c. darabot néztük meg.  A kétfelvonásos darab nagyon elgondolkoztató és izgalmas volt. Sok helyen észrevehettük a mai világunk nehézségeire való rejtett utalásokat. Mind a látványelemek, mind az egész művet körülvevő zene elragadó és varázslatos volt. Még a színpadon megjelenő zenészek is képesek voltak a nézőknek átszellemülést adni. A látványelemek, a zene és a színészi munka együttese úgy hatott ránk, mintha részesei lennénk annak a világnak.”

Kohári Bánk György Sz3

„A darabról azt érdemes tudni, hogy 1964-ben mutatták be a Broadwayn. 1986. október 10-én a felújítás után a Szegedi Nemzeti Színház is ezzel a darabbal nyitotta az évadot.

A száz évvel ezelőtt játszódó történetnek egy ukrajnai, zsidók és oroszok lakta fiktív falu, Anatevka ad otthont. Tevje, a tejesember és felesége, Golde egy olyan világ őrzői, melyet a közösség és vallás előírásai határoznak meg, ebben a szellemben nevelik lányaikat. A felnövekvő gyerekeik azonban már saját kezükbe akarják venni az életüket, szerelemből akarnak férjhez menni. Ebből adódnak a darab alapkonfliktusai a személyek szintjén.

A darabról a következő együtt töltött szombaton fogunk részletesen beszélgetni. A hagyomány biztonsága és megkötő ereje, a szabad párválasztás dilemmái és a különféle embertípusok együttműködéséről fogunk gondolkodni.”

Novák Gyöngyi, mentor