Hungarikumok és Értéktárak

A Jászság 4-es csoport igazán lelkes fiatalokból áll, akik érdeklődőek, nyitottak, emellett szívesen osztják meg egymással ismereteiket. Így történt ez a soron következő online projekt napunkon is, ahol megismerhettük a Hungarikumok és Értéktárak jelentését, azt hogy miért fontosak ezek egy-egy település vagy Magyarország életében. Természetesen a jász kötődésű értékek kiemelt figyelmet kaptak, hiszen ezek közül néhányat már személyesen is megismertünk (Lehel kürtje, Csángó Fesztivál, jánoshidai templom). Nagy örömmel hallottam, hogy az egyik iskolában már volt a Hungarikumokkal kapcsolatos házi feladat, így több gyermek számára ismert volt a fogalom.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktárba eddig felvett kincsek listáján szerepel többek között a jászsági nyári szarvasgomba (Jászszentandrásról), mely témához kapcsolódva két lány is készült a csoportból színes prezentációval az ehető és a mérgező gombákról. Oláh Anna beszámolójának érdekessége, hogy erdélyi származása révén sokkal inkább ismeri a természetben található növényeket és ezáltal részletesen be tudta nekünk mutatni a gombák részeit, lelőhelyeit. Illetve megtudtuk azt is, hogy Jászszentandrás a „szarvasgomba fővárosa” és a településen még Szarvasgomba Múzeum is van, ahová majd szeretnénk ellátogatni. Köszönöm a lányok lelkiismeretes munkáját a ppt-k készítése kapcsán: Kállai Regina, Mága Bianka, Oláh Anna Ágnes és Pege Angelika. Hábenciusné Balla Andrea mentor

„Ma délután csoporttársaimmal online prezentációkat adtunk elő, ahol először Regina mutatta be az elkészült munkát, a Hugarikumokról. Látszott, hogy sokat dolgozott vele és nagyon összetett előadást hallhattunk tőle. Utána Anna és én prezentáltunk. Először kicsit izgultam, mert most volt az első ilyen alkalom, hogy emberek elé kellett állnom beszélni (még ha online is), de hamar felszabadultam. Köszönjük, Andi néninek a lehetőséget!” Pege Angelika Jászság 4-es csoport

A prezentációk itt megtekinthetők: