Ismerd meg a Jászságot! – Jászjákóhalma

A Jászság 4-es csoportba 16 gyermek 8 településről jár be a Jászság fővárosában lévő jászberényi Közösségi Házba és szívesen megismernénk egymás településeinek értékeit, látnivalóit. Így az egyik nyári táborunk szlogenje: “Ismerd meg a Jászságot!” lett és a tervezett öt nap alatt végigjárjuk a gyermekek településeit egy általunk megálmodott jászsági túraútvonalon. Első körben a családok segítenek feltérképezni a saját falujukat és a gyerekekkel együtt készítenek egy leírást a látnivalókról, illetve egy túraútvonalat, majd fotók készülnek az épületekről, tájakról. Ezeket az összeállításokat folyamatosan megosztjuk veletek. Hetedik településünk: Jászjákóhalma. A leírást összeállította: Oláh Anna Ágnes, a navigálásban segített még Murzsa Amira Vanda.” Hábenciusné Balla Andrea, mentor, Jászság 4-es csoport

Jászjákóhalma közel 3200 lakosú település a Jászság központjában a Tarna bal partján Jászberénytől 6 km-re. A község közelében folyik a Tarna a Zagyvába. A falu jelentős iparos múlttal rendelkezik – különösen asztalos, cipész és malomipar terén. Temploma a 15. században épült, gótikus stílusban. 1778-ban barokk stílusban átalakították és az eredeti gótikus templom az új épület oldalkápolnája lett. A településen található a Mária Malom is.

Nevezetességei

• Római Katolikus (Szent Jakab) templom eredetileg 15. században épült, gótikus stílusban. Római katolikus plébánia 1904-ben épült
  • Nepomuki Szent János szobra 1902-ben állították.
  • Szent Kereszt-kápolna és Kálvária 1884-ben épült
  • Szűz Mária-szobor 1761-ben készült,  rokokó stílusban.
  • Bánkódó Krisztus szobra  a 18. században készült.
  • Szent Vendel szobra a jellegzetes jászsági szobor 1902-ben készült.
  • Tóth Imre András emlékműve 1991-ben készült.
  • Széchenyi-emlékoszlop 1991-ben készült.
  • Horváth Péter Helytörténeti Gyűjtemény 1998-ban nyílt meg.
  • világháborús emlékmű 1923-ban készült. II. világháborús emlékmű 1990-ben készült.
  • Kőkereszt 1827-ben készült. „Kakasos” Jézus-szobor a 19. században készült.
  • Tarna-híd (kanyarhíd).
  • Laki Ida képtár.

A település szülöttei:

• Kőhalmi Horváth Péter a jászok és a Jászság első történetírója.
  • László István Péter Aranytollas író, a település díszpolgára.
  • Szabó Szabolcs A Vízipók-Csodapók című rajzfilmsorozat rendezője.

További képek a Galériában megtekinthetők!