Kalandozások Európában projekt- ZOOM

Kalandozások Európában projekt- ZOOM

„Kalandozások Európában” projektünk második részében, június 4-én a természettudományok és a művészetek közös metszetére fókuszáltunk. „ZOOM” elnevezésű programunk Pécset helyezte célkeresztbe. Célunk volt, hogy a diákok közvetlen környezetükben felleljék a természettudományok és a művészetek vívmányait, hagyatékait és tudják lefordítani annak üzenetét napjainkra. Így a kialakított ötfős csoportoknak rövid instrukciók, források alapján első lépésben meg kellett találni a megfelelő helyszínt. Így jutottak el a kémia és a Zsolnay család munkásságának, Csontváry és a természet ábrázolásának, Vasarely és az op-ART, Liszt Ferenc és a Pécsi Székesegyház kapcsolódási pontjaihoz. Ezt követően a csapatok minden helyszínen készítettek egy fotót, amelynek tükröznie kellett a tudományos munka, művészeti alkotások üzenetét a 21. század számára. Bízunk benne, hogy diákjainkban sikerült tudatosítani a természettudományos tájékozottság és abból kiindulva a látókör szélesítésének a múltban és napjainkban is domináns szerepet kap.”  Dénes Eszter fejlesztő tanár

 

“Végre újra csatlakozhattam és együtt tölthettem egy délutánt a „kicsikkel”. Rég nem látott jó ismerőssel is találkoztam, hiszen a mai projekt első feladatát Eszter néni tartotta a csoportoknak, így vele is tudtam beszélgetni. Eszter néni készített fel jó pár éve a biológia érettségimre, aminek köszönhetően az egyetemre is felvételt nyerhettem. A jó meleg nyári időben a kellemes hangulatú városi séta alatt, miközben a feladatot oldották meg a gyerekek, jókat beszélgettünk közösen. Jó volt újra velük lenni. Majd miután lehűtöttük magunkkal fagyival és visszamentünk a Közösségi Házba, az enyém lett a „színpad”. Előadást tartottam nekik a tudatos táplálkozás fontosságáról, kiemelve az inzulinrezisztenciát. A mondandóban kiemeltem, hogy milyen szénhidrátok vannak – például, hogy két „legoból” állnak a diszacharidok és hogy a glikémiás index alapján beszélhetünk gyors és lassú felszívódású szénhidrátokról. Arról is esett szó, hogy az inzulin tulajdonképp egy „ajtó” és mutattam vércukorgörbéket is. Mint leendő dietetikusnak, ez egy nagyon jó gyakorlási lehetőség is volt számomra, mivel természetesen az inzulinrezisztencia étrendi kezeléséről is beszéltem. Ezzel a témával kicsit be is melegítettünk a holnapi, nyelvi projektre. Az előadás után vércukorszintet mértünk a bátraknak és a témához kapcsolódóan 2-2 fajta üdítőt kóstolhattak, az egyik cukormentes, a másik a hagyományos verzió volt. Kíváncsi voltam meg tudják-e különböztetni őket – meg tudták… de szerencsére azt is megjegyezték, hogy ha már ilyen üdítőitalokat fogyasztanak, válasszák a cukormentest, ezzel is elősegítve az egészségük megőrzését. Remélem hasznos információkat hallhattak tőlem és vittek is haza belőle. Köszönöm a mentoroknak a bizalmat és a lehetőséget!” Tischlér Renáta, Pécs 1-es csoport, Pécsi Tudományegyetem, dietetikus hallgató

A projektnapról készült fotók a galériában megtekinthetők.