Londoni nyelvi tábor B1 szinten

Londoni nyelvi tábor B1 szinten

Kezdetét vette a londoni nyelvi táborunk.

Egy hét Chalfontban – Tegnap (július 12.) szerencsésen megérkeztünk az angliai Chalfont St. Giles-be, ahol kezdetét vette az alapfokon tanuló diákoknak szervezett nyelvi tábor. Jászberényből, Nagybajomból , Pécsről és Szegedről érkeztek diákok a táborba, ahol egész héten intenzív nyelvi képzésben vesznek részt a LSC kampuszában.

1. nap – Első nap a diakok szintfelmérő tesztet írtak ami alapján különböző csoportokban fognak tanulni a hét folyamán. Délután kvízjátékot szerveztek a tanárok, ahol általános műveltséggel kapcsolatos kérdéseket tettek fel a résztvevő csapatoknak. Ezután asztalitenisz bajnokságot szerveztünk, ahol a brazil csoport fiataljai is részt vettek. Holnap reggel folytatódik a délelőtti oktatás, délután pedig a környék nevezetességeit fedezik fel a tanulók.

Hírek a londoni iskola lakóitól – Már mindenki nagyon várta a vasárnapi indulást, nemcsak a repülés és a Londoni látogatás miatt, hanem azért is, hogy újra találkozhassunk régen látott barátainkkal. A sikeres landolás után kettéváltak útjaink, Ádámmal  egy kedves családhoz kerültünk. Hétfőn reggel kicsit bátortalanul szálltunk fel az iskolához tartó buszra, metróra, de a térképet egyre többet forgatva már nem bizonyult lehetetlennek az odatalálás. Az iskolába érve egy szintfelmérő teszt megirásával kezdtük a napunkat, majd a nyelvtudásunknak megfelelő csoportokban tanulhattunk a nap hátralévő részében. Az ebédet követően a belváros felé vettük az irányt és felültünk a London Eye-ra, valamint megtekintettük a mellette lévő 4D-s műsort. Fantasztikus élmény volt! Kicsit barangoltunk még a belvárosban, majd találkoztunk Takács Péterrel, aki itt kint él s dolgozik. Ők, mint volt oszlopos AISEC tagok, barátnőjével Kékkuti Laurával segítenek nekünk kinttartózkodásunk alatt. Sokat beszélgettünk az itteni életről, munkáról, illetve érdekes dolgokat mesélt a város történelméről. Segítőkészségének köszönhetően épségben értünk haza. Szabó Gábor és Szappanos Ádám

2. nap Chalfont St. Giles – A második napon (július 15.) már kezdetét vették a tanórák a Chalfont St. Giles iskolában. Reggeli után a szintfelmérő tesztek eredményei alapján három csoportba osztották a tanulókat és szintnek megfelelően folytak a tanórák egészen 12:45-ig. Ebéd után a közeli Chalfont St. Giles faluba sétáltunk el, ahol megnéztünk egy 13. századi templomot és Milton lakóhelyét, ahol az „Elveszett paradicsom” című műve is íródott. A nap hátralévő részében a sporté volt a főszerep, foci, röplabda és „zászlókergetés” közül lehetett választani programként.

Hírek a londoni iskola lakóitól – A második napon, kedden szintén iskolával kezdtük a napot. Ebéd után pedig a Natural History Museumot vettük gorcső alá. Különböző nemzetiségű, új barátainkkal jártuk be a múzeum területét, ahol számtalan érdekes dologgal találkoztunk. Ezt követően London egyik legnagyobb bevásárló utcája felé indultunk. Estig az Oxford Streeten töltöttük el az időnk hátralévő részét. Szabó Gábor és Szappanos Ádám

3. nap – A harmadik napon egy nagyszerű kiránduláson vehetett részt a Chalfont-i csapat. Oxfordba utaztunk, ahol egy idegenvezető segítségével megtekinthettük a belváros főbb látnivalóit. Láttuk a Bridge of Sights-t, a Sheldonian Theatre-t, ahol az oxfrodi diplomákat osztják, a New College épületét belülről, ahol a Harry Potter film egyik jelenetét forgatták, felmentünk a St Mary templom kilátójába és ezután gondoláztunk. Kicsit fáradtan, de élményekben gazdagon tértünk haza a szállásra.

Hírek a londoni iskola lakóitól – A mai nap folyamán szintén iskolával kezdtük a napot. Szereztünk pár új barátot is, igen érdekes volt beszélgetni a különböző országok kultúrájáról, szokásairól. Az iskolában töltött délelőtt után ismét egy kis aktív kikapcsolódás várt ránk. Ellátogattunk az ismert British Museumba, ahova egy nap is kevés lett volna, hogy bejárjuk, de így is közel három órát töltöttünk a múzeum területén. Kicsit sétáltunk még a városban, majd találkoztunk itteni barátunkkal, Takács Péterrel, akivel a mai napon London északabbra fekvő részeit jártuk be. Összességében elmondhatjuk, hogy egy emlékezetes napot töltöttünk el ismét Londonban. Szabó Gábor, Szappanos Ádám

4. nap – A negyedik napon a tábor Chalfont-i lakói egy szabadtéri múzeumot látogattak meg. Megismerkedhettek tradícionális angol mesterségekkel, és az ország különböző részeiről és különböző korokból származó házakat tekinthettek meg.

A Londonban lakók Camden Town-ba kirándultak, ahol élvezték az utcazenészek játékát, megkóstólták a piac finomságait és szétnéztek a helyi kereskedők árukínálatában. Nagyszerű délutánt töltöttek el London fiatalok körében közkedvelt városrészében ami után hazatértek a fogadó családaikhoz.

5. nap – Az ötödik nap eseménydúsan telt a Chalfont-i csapat számára, hiszen London belvárosában jártak. A Madame Tussouds múzeum megtekintése után a belvárosban leehtőség volt vásárlásra és a központ nevezetességeinek megtekintésére. A napot a Covent Garden-ben zárták, ahol maradandó élményt jelentettek a  mutatványosok és utcazenészek produkciói.

6. nap – A hatodik napon szintén Londonban kirándultunk; a két londoni csoport tagjai együtt töltötték az egész napot a belvárosban. A London Dungeont nézték meg először, ami után egy hosszú sétát tettek a belvárosban. Elsétáltunk a Big Ben, Westminster Apátdág, Downing Street 10  előtt, majd a Trafalgar téren bementünk a Nemzeti GAllériába. A napot egy színházi előadás zárta: a Lyric Theatre Thriller című zenés, táncos show-t tekintettük meg. Igazán élménydús és izgalmas hetet zártunk.

7. nap – A tábor utolsó napja igen korán kezdődött, mivel reggel 5 órakor már indultunk is a london reptérre, ahol a csoport másik két tagjával együtt mindannyian elindultunk hazafelé. Mindannyian fáradtan de élményekkel tele érkeztünk vissza a forróságba. A csapat minden tagja köszöni a lehetőséget, hogy nyelvtudásunkat tovább fejleszthettük anyanyelvi környezetben.

Önkéntes szemmel

„Gáborral és Ádámmal az Alapítvány londoni, angol nyelvű nyári tábora során találkoztam. Bár a világ egyik legnagyobb városáról beszélünk, ők mégis mindössze néhány nap alatt feltalálták magukat. Ehhez persze elengedhetetlen volt, hogy mindketten kezdettől fogva nagyon barátságosak és nyitottak legyenek. A velük folytatott beszélgetések alatt arra jutottam, hogy a program előnye elsősorban az interkulturális tanulás elősegítése: Közös élményeket szereztek külföldi, változatos háttérből érkező diáktársakkal, tanárokkal és úgy általában mindenkivel, akivel kapcsolatba kerültek Londonban. A város bebarangolásában segítettem őket, közben szóba kerültek olyan témák is, mint a külföldön élés, ennek minden előnyével és hátrányával. Az első és az utolsó találkozásunk között, mintha nem csupán egy hét telt volna el, ők annyi élményt, nyitottságot és ismeretet szívtak magukba. Remélem, hogy mindezt az otthoni barátaikkal és ismerőseikkel meg fogják osztani. Úgy gondolom, hogy a Csányi Alapítvány programja hozzájárul, hogy Gáborból és Ádámból igazi, nyitott, európai polgár lehessen.”
Takács Péter, önkéntes