Mathias Corvinus Collegium pályaorientációs- és karrier-napja

Mathias Corvinus Collegium pályaorientációs- és karrier-napja

Január 18-án lehetőségünk nyílt megtekinteni a Mathias Corvinus Collegium programját, ahol hallgatókként egy kerekasztal-beszélgetésen és egy délutáni előadáson vettünk részt az idei pályaorientációs- és karrier-napon.

Az MCC távoktatási programja oktatási és közösségi teret teremt a középiskolás korosztály legtehetségesebb diákjainak. Érettségire, felvételire iránymutatást adnak , valamint hosszabbtávú szakmai elképzeléseikhez, karrierterveinkhez. A programban lévő diákok egy értékes közösséggel, új barátokkal és magas szintű szakmai tudással gazdagodhatnak. Tréningeken és olyan előadásokon vehetnek részt, mint amilyen a mai napi is volt. Olyan neves szaktekintélyektől hallhattunk egy érdekes, oldott, közvetlen beszélgetést humorral fűszerezve mint pl. : Dr. Gyarmathy Éva-pszichológus, neveléslélektani szakpszichológus, Gundel Takács Gábor- műsorvezető, kommentátor, Dr. Meskó Bertalan- PHD orvosi jövőkutató, Szalai Zoltán- ügyvezető igazgató MCC. Választ kerestek olyan kérdésekre, amelyek egy továbbtanulás előtt álló diákot mindig is foglalkoztatnak: „merre tovább?”, „kire hallgassak?” „merjek-e álmodni?”. Konkrét válaszokat nem kaptunk- hisz nem is ez volt a cél- „csupán” útmutatást, ami arra serkent, hogy nem a továbbtanulási útmutatót kell lapozgatnunk, hanem önmagunkba kell  nézni, hogy miként lennénk boldogok, miként találhatjuk meg a saját harmóniánkat.

Megfontolandó az a megállapítás is, amit Dr. Gyarmathy Éva fogalmazot meg: „nem pályák lesznek, hanem eladó tudás, amivel bármerre tovább lehet lépni.” Kaptunk többek között olyan tanácsot is Szalai Zoltántól az MCC ügyvezető igazgatójától, hogy elengedhetetlenül fontos e-mailben- és ha lehetőség van rá- személyesen megkeresni az adott érdeklődései kör, téma legnagyobb szakértőjét, tőle kérni útmutatót, hogy merre tovább. Az önálló út megtalálása az elsődleges.

Az elhangzott beszélgetések gondolkozásra késztettek minket, vagyis elérték a kívánt célt. Köszönjük ezt a lehetőséget az alapítványnak, nagyon hasznosnak és meghatározónak találjuk a továbbtanulásunkban. Minden pályaválasztás előtt állónak ajánljuk ezt az évente megrendezett konferenciát.

Kovács Viktória Jászság 2.csoport