Zsögödfürdő

Zsögödfürdő

Hosszú út után tegnap megérkeztünk Hargita megyébe és a mai nappal (június 10.) kezdetét vette a zsögödfürdői idegennyelvi tábor. Miután a gyermekek megérkeztek a táborhelyre és birtokba vették azt, izgalmas csapatépítő játékokkal kicsit közelebb kerültünk egymáshoz. Az ebédet követően megtörtént a nyelvi szinteknek megfelelő csoportokba sorolás, majd a csoportok nevet adtak maguknak és megalkották a saját lógójukat. A délutánt kvízzel, kirakóval és egy kis angol nyelvű történetmeséléssel töltöttük. A finom vacsora ledolgozására az esti táncházban került sor, majd kártyázással, beszélgetéssel zártuk az estét.

Tanulni jó!

A tábor második (július 11.) napján korán keltünk, majd a frissítő reggeli tornát és a reggelit követően elkezdődtek az angol nyelvű foglalkozások: a témák között az angol királyi családtól az évszakokon és testrészeken át az öltözködésig mindenféle megtalálható volt. Az ebédet követően felköszöntöttük egy társunkat a születésnapja alkalmából, majd csendes pihenő következett, amely alatt a gyerekekkel átismételtük a délelőtt tanultakat. A délután folyamán a szorgos kezek egy finom banános fagylaltot készítettek. Ezt követően kézműves foglalkozás kezdődött, ahol üveget festettünk, gyöngyöt fűztünk, karkötőket és klasszabbnál klasszabb díszcsipeszeket készítettünk. A finom vacsora után a napot közös filmnézéssel zártuk, Jim Carrey egy briliáns vígjátékát néztük meg, amely amellett, hogy szórakoztató volt, egyben tanulságos is.

Szakácskodtunk

A tábor harmadik napja (július 12.) igazán mozgalmas és élményekkel teli volt. A megszokott reggeli tornát és reggelit követően a gyerekek egy könnyed angol tesztet töltöttek ki, majd kezdetét vette a nap legjobb része: közösen a tusnádfürdői wellness központba buszoztunk. A fürdőben eltöltött két óra alatt a meleg vizes medencétől kezdve a szaunán és a sókamrán át a szabadtéri medencéig mindent kipróbáltunk és az sem szegte a csapat kedvét, hogy az időjárás nagyon viharos volt. Kora délután érkeztünk vissza a táborhelyre, az ebéd után mindenki hálás volt a csendes pihenőért, mivel a délelőtt folyamán eléggé elfáradtunk. Természetesen az angol foglalkozás sem maradhatott el a mai napon: kora délután a csoportok ismét összegyűltek, hogy folytassák a tegnap elkezdett projekteket. Az esti meglepetés egy újabb program volt: Csíkszeredára látogattunk el, Sándor bácsi keramikus műhelyébe, ahol mi is készíthettünk agyagból kisebb szobrokat, illetve mindenki csinált magának tálat, tárolóedénykét vagy vázát. A vacsorát követően nyugovóra tértünk, mivel a mai nap igazán élménydús volt, és jól esett a korai fekvés.

Alkottunk

A táborunk negyedik napján (július 13.) ismét visszatértünk a megszokott programunkhoz: a reggeli tornát és a reggelit követően az angoltanulásé volt a főszerep. A csoportok a projektjük mellett foglalkoztak a szókincsük bővítésével, szótárt készítettek és sokat gyakorolták a szavak kiejtését is. Az ebéd utáni csendespihenő alatt mindenkitől kikérdeztük a délelőtt megtanult szavakat, majd közösen elkészítettünk egy finom sütit. A délutánt egy vetélkedővel zártuk, ahol összemértük egymással az ügyességünket és gyorsaságunkat. A vacsora után jól esett társasjátékozni, focizni, tollaslabdázni és nagyokat beszélgetni. Az eseménydús napot „Végre otthon” című animációs film megtekintésével zártuk, amely egyszerre volt vicces és tanulságos. Külön köszönet, hogy a kis-mentorok meghívást kaptak a Tiltott Csíki Sörgyár idegenvezetéssel egybekötött bemutatására.

Együtt a legjobb a délután!

A tábor ötödik napján (június 14.) is örömmel dolgoztunk a hét elején megkezdett projektekkel. A napok múlásával egyre ügyesebbek vagyunk, hisz látjuk a hasznát a sok tanulásnak. A csendes pihenő és a házi feladat felmondása utána Csíkszeredára látogattunk, ahol egy játék keretén belül megismerkedtünk a városközpont nevezetességeivel. Ez az alkalom is kiváló volt az angol nyelv gyakorlására, hiszen a kis-mentorok minden szükséges információt a célnyelven osztottak meg velünk. Mielőtt visszajöttünk volna a táborba sétáltunk és fagyiztunk egy nagyot. Jól esett a meleg vacsora és az azt követő nyelvtani quiz, ahol a csapatok összemérhették tudásukat. A napot a tábortűz koronázta meg, ahol szalonnát sütöttünk, énekeltünk és beszélgettünk.

Tábortűzhöz készülve

A tábor utolsó előtti napján (július 15.) annak ellenére, hogy szombat volt, tanultunk. Az angol órákon minden csoport összefoglalta és átismételte a héten tanultakat. Nehéz szívvel szembesültünk azzal, hogy holnap már nem lesz foglalkozás. Csendes pihenő után elkészítettük a tábori banános kókuszgolyót és a receptes könyvünket. Nagy játékkal zártuk a délutánt; cukorkát kerestünk, számháborúztunk és nagyokat fociztunk. A vacsorát követően, kihirdettük a héten zajló versenyek eredményeit. A felnőttek rögtönzött humoros színdarabbal indították a táborlakók estéjét, majd névre szólóan kis figyelmességgel kedveskedtek nekik. Szombat lévén nem maradhatott el a tánc, a közös beszélgetés és a kártyázás sem! Csodálatos ajándék volt ez a nap is mindannyiunk számára.

Ki lesz a győztes?

A mai nappal (július 16.) táborunk sajnos a végéhez érkezett. Nehéz szívvel, mégis vidáman töltöttük el ezt a napot, hiszen együtt voltunk. A búcsúzkodás mellett jutott idő játékra, beszélgetésre és természetesen sok-sok ölelésre. Mindnyájan úgy éreztük, egy felejthetetlen hetet tölthettünk együtt, amire mindig szívesen fogunk visszaemlékezni. A búcsú mindig nehéz, mert azt a sok szépet, amit itt kaptunk, nagyon nehéz elengedni. Másfelől mosolyog a lelkünk, mert tudjuk, hogy jövőre újra találkozhatunk!

Szeretnénk megköszönni egyrészt a Hargita megyéből  Elekes Zoltán Úrnak, Csató Miklós bácsinak és  a Csányi Alapítványnak, hogy eljöhettünk ide és támogatták ezt a hagyományunkat!

A projektek napja