A környezettudatosság jegyében

A környezettudatosság jegyében

A Jászság 3-as csoport kilencedik osztályos diákjai a tavaszi szünet utolsó napján a Környezettudatosság projekt keretén belül kisebb csoportokban dolgoztak, riportokat készítettek a témáikban illetékes jászberényi szakemberekkel.

„A csoportból páran a Jászberényi Állat- és Növénykertben töltöttük a keddi napot, a Környezettudatossággal kapcsolatos alprojektjeink miatt, amiknek témája a veszélyeztetett állatok, madarak voltak. Nagypál Tamara gondozó, rengeteg információval látott el minket, és az ő segítségével közelebb tudtunk kerülni az állatokhoz. Először a pápaszemű pingvinekhez mentünk be, ahol megnézhettük az etetésüket, valamint a táplálkozásukkal kapcsolatos tudnivalókat is megtudtuk. Mivel itt a pingvinek csak pisztrángot kapnak, a hal kopoltyújába mindenféle vitamint és sót juttatnak be. Mindezek után meglátogattuk az állatkert híres fehérbóbitás kakaduját, Babát, aki nagyon jól elszórakoztatott minket az éneklésével. Tudni kell róla, hogy ő az állatkert előtt egy családnál lakott és ezért különösen igényli az emberi foglalkozást. Majd elsétáltunk a keákhoz, akiket mi is megetethettünk, illetve simogathattunk. A keák után a látványetetés következett, amikor is Tamara a kapibarákról és a nandukról mesélt. A legizgalmasabb rész csak ezután jött, hiszen saját kézből etettük meg a mókusmajmokat lisztkukaccal.

Nagyon sok mindent láttunk, hallottunk és mindez Tamara és a segítőkész Állatkerti vezetőség nélkül nem jöhetett volna létre. Nagyon hálásak vagyunk nekik, és reméljük, hogy májusban még találkozunk velük, mindezek számunkra is fontosak, mert nagyon szeretjük az állatokat!” Pege Gyula és Kaszab Kristóf Jászság 3-as csoport

„A mai nap Sebestyén Tamás és én „A kert” alprojekt keretein belül a jászberényi Túri Pincében jártunk, ami 1994 óta üzemelő bio pincészet. A pincének többféle bora van, amiket helyben, illetve a közeli boltokban lehet megtalálni. Az „idegen vezetőnk” Túriné Bognár Zsuzsanna, aki a vállalkozás gazdasági részének a felelőse, részletesen tájékoztatott bennünket a gazdaság működéséről.

Először a pincészet földjére vittek ki minket, ahol a vezetőnk bemutatta szőlő és termő földjeiket, illetve elmagyarázta, hogy milyen akadályokkal kell megküzdenie egy bio gazdának, milyen szereket alkalmazhatnak, és milyen kritériumoknak kell megfelelniük. Valamint milyen gépeket használnak, beszélt a jászsági éghajlat szőlőkre való hatásairól, és arról, milyen szőlő fajták alkalmasak az itteni éghajlatra.

Megtudtuk, hogy mit kell tennie valakinek, hogy bio gazda legyen, ezek nem olyan bonyolultak, de nagy elhatározást igényelnek. Majd a Túri Pince épületébe nyertünk betekintést, ahol megnézhettük, hogy készítik a bort, milyen eszközöket használnak, és milyen eljárásokat alkalmaznak a különböző borok készítésekor. A vezetőnk még el is magyarázta a különböző borok közötti különbséget és az erjedési folyamatok közötti eltérést. Megkóstoltuk a mustot, amit ettől az évtől forgalmaznak, hőkezelés segítségével tartósítják és rendkívül egészséges. Nagyon érdekes volt számomra ez a program, rengeteg új információhoz jutottunk, ezeket mind felhasználjuk a prezentációnk készítésekor is! Köszönjük Túriné Bognár Zsuzsanna segítségét!” Oláh András Mihály Jászság 3-as csoport

Képek a Galériában láthatók!