Két hét Augsburgban

Két hét Augsburgban

Önkéntesként indultam Augsburgba a Lufthansa fedélzetén 16 igen rátermett fiatallal és két tapasztalt mentorral: Boós Gyuláné Nagy Edinával és Ágoston Attilával. A feladatom a gyerekek felügyelete mellett a német nyelvű fordítás volt. Igyekeztem tudásom legjavát nyújtani, hogy a mindennapokban valamint a hivatalos megbeszéléseken is gördülékenyebbé tegyem a kommunikációt. Sikerült számos problémát szinte azonnal megoldani és az idegenvezetést is könnyebbé tenni azok számára, akik még csak most kezdik igazán élvezni a német nyelv útvesztőit. Mivel családoknál voltunk elszállásolva, ezért a bajor dialektus sajátosságaiba is bepillantást nyertünk. Nagyon büszke vagyok a gyerekekre, akik ügyesen megértették magukat a vendéglátó családokkal. Többen közülük közös hétvégi programon is részt vettek a családokkal.

Számos élménnyel lettem gazdagabb ez alatt a két hét alatt. Egész napos kirándulásokkal fűszerezett tanulmányi úton vettünk részt Münchenben, Nürnbergben, Neuschwansteinben. Megismertük a német kultúra, történelem, földrajz egy-egy szeletét. A szabadidős programok keretében pedig Augsburg nevezetességeit, látványosságait csodáltuk meg. Élveztük a helyi planetárium időutazását, felkerestük a híres Fugger család mini városát, a világon az első szociális létesítményt. Jutott idő szórakozásra is: bowling, minigolf, mozi, csónakázás. A sok közös élmény remekül kiegészítette a délelőtti órákon tanultakat. A gyerekek például feldolgoztak egy német szöveget II. Lajosról és a neuschwansteini kastélyról, mielőtt kirándulni indultunk.

A csoportok nemzetköziek voltak, a magyar tanulók együtt tanultak francia, spanyol, orosz, lengyel tanulókkal. Az anyanyelvű tanárok dicsérték a mi fiataljainkat, ilyen fegyelmezett és jó képességű, figyelmes diákokkal még nem találkoztak!

A két hét alatt kölcsönösen megismertük és megszerettük egymást. Augsburg városa is belopta magát a szívünkbe, varázslatos, élhető város, ahogy a gyerekek jellemezték. A közlekedés nehézségeit legyűrve mindenki egyedül ill. párosával utazott a jelenleg átépítés alatt lévő városban. A helyi utazási irodában dolgozó magyar Keller Andrea többször segített nekünk, amire szükségünk is volt, mert Augsburgban eddig még nem jártunk.

Örülök, hogy én is részese lehettem ennek a tanulmányi útnak és remélem, hogy mindenkinek a segítségére voltam. A közös élmények, a mosolyok, a búcsúölelések, a sok száz fénykép felejthetetlenné teszik az Augsburgban töltött napokat! Szerencsés Melinda, önkéntes Jászberény