Erdő a városban

Erdő a városban

November 9-én a SEFAG Zrt. Bajcsy-Zsilinszky utcai Erdők Háza Látogatóközpontba mentünk, ahol Dobos Ildikó látogatóközpont vezető fogadott bennünket.

Először megtekintettük a földszinti hatalmas kiállítóteret, ahol a fákról, az ott élő rovarokról, az erdő szerepéről hallottunk egy nagyon érdekes előadást. Láttunk és simogattunk különböző fakérget, megszámolhattuk az évgyűrűket, megtanultuk, mi az a „bütü”, építhettünk hidat és parkettázhattunk is. Emellett beszélgettünk az erdő madarairól. Az „Erdők hangjai” szobában az erdő, illetve a nappali és éjszakai énekes madarak hangját hallgathattuk meg.  A talajszobában és a tükörteremben járva láttunk rókát, nyestet, mókust, borzot és fácánt, illetve sok mindent megtudtunk Somogy megye jellemző nagyvadjairól: a gím- és dámszarvasról, az őzről és a vaddisznóról is.

   

Sok okos ötlet elhangzott a klímavédelemmel és a természetvédelemmel, a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban is. Végül táplálékláncot állítottunk össze közösen. Az emeleten kreatív foglalkozás várt bennünket: őszi levelekből alkottunk képeket, nagyon sok szép és érdekes alkotás született. Ezután pedig – az újrahasznosítás jegyében – papírgurigákból denevéreket készítettünk. A délelőtt zárásaként „Az erdő madarai” és „Az erdő emlősei” társas korongjátékokkal játszottunk, ahol fair vetélkedésben mindössze 1 ponttal ugyan, de a kék csapat győzött Enci vezetésével.

     

Nagyon sok új ismerettel és élménnyel indultunk haza, köszönjük a lehetőséget!

Halász Marianna, Kaposvár 4-es csoport, mentor