Gasztronómiai utazás

Gasztronómiai utazás

Az alapítványi gyermekek és szülők, az OTP Bank jászberényi önkéntes csapatával, egy gasztronómiai utazáson vesznek részt, melynek egyik célja, hogy megismerjük és hasznosítsuk a régi hagyományokat. Másrészt jó volna, ha a gyermekek megtanulnák főzni azt az ételt, amit szeretnek, megtanulnák, hogyan kell egészségesen étkezni, mik azok amik károsítják a szervezetet, akár betegségeket is okozhatnak.

Sok alapanyagot meg lehet termelni otthon a kertben, jó, ha ezt is megtanulják, mert így spórolni is tudnak. Később, kisebb testvéreiket is taníthatják, besegíthetnek az elfoglalt szülőknek az ebéd, vacsora elkészítésében.

Az utazás első állomása a JÁSZ Múzeum volt, ahol Hortiné Dr. Bathó Edit a múzeum igazgatója tartott előadást a csapatnak a Jászság népi táplálkozásának hagyományairól az étkezési szokásokról, a régi konyhákról, berendezésekről, eszközökről. A gyerekek kezükbe vehették a régi tárgyakat, tálakat, köcsögöket, kancsókat, evőeszközöket, és élvezettel hallgattál a történeteket, amit az igazgatónő filmvetítéssel fűszerezett a saját gyűjtéséből. Nagyon érdekes volt hallani az ünnepi táplálkozásról, a kenyérsütésről, a disznóölésről.

Dél lett mire véget ért a történet, és a sok finomság láttán szinte megkordult a gyomrunk. Szívesen megkóstoltuk volna a csörgős gombóclevest, a savanyú krumplit, a ludaskását, a borsópörköltet, a krumpligancát, de volt, akit a sütemények hoztak lázba, így a lábatlan tyúk, a különféle rétesek, piték, és a herőce. Elhatároztuk, hogy kipróbálunk több hagyományos ételt, milyen ízek is azok, amiket a nagymamáink még most is emlegetnek?

2012. július 13.-án pénteken Jászdózsán találkoztunk egy kis konyhában Éva nénivel, aki a nagymamájától tanulta a herőce készítést. A feladat nehezét Sós Bence a Csányi Alapítványtól és Tóth Edina a Gasztro Bank csapatából vállalta. Bence, férfias erővel gyúrta a tésztát, majd a közös nyújtás és kiszaggatás eredményeként, igazi hólyagos lett a kisült herőce. Arról nem beszélve, hogy milyen finom a házi barack és málna lekvárral. Annyit sütöttünk, hogy a másnapi rendezvényre mindenki kapjon kóstolót.

Ha már a hagyományos és Jász ételeket megismerhettük, éppen kapóra jött, hogy Jászberényben a Margit-szigeten 2012. július 14-én megrendezésre került a NÉPI ÉTELEK FŐZŐVERSENYE, amire mi is beneveztünk. A csapat igazán kitett magáért, mindenki kivette részét a munkából. Az alapítványi gyermekek gyúrták a hagyományos jászsági krumpli gombóc alapot, „pöndörgették” a gombócokat, szeletelték a lestyánt és a petrezselymet. A szülők is besegítettek. Sok látogató megállt, elismerve a gyermekek ügyességét. A gombóc csak köret volt a bográcsban főtt marhapörkölt mellé, persze illett hozzá a házi kovászos uborka is.

A szigeten nagyon sok hagyományőrző és baráti csapat készítette az illatos és finom ételeket, megküzdve a „Jászság Népi ínyesmestert„ címért. Az eredményhirdetésre délután került sor, amikor a csapatunk különdíjat kapott, nem is akárkitől: Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend képviseletében, Szabó Pál főkancellár adta át, elismerve a jól sikerült főztünket és a közös munkát a gyermekekkel. Mindenki jóllakottan mehetett haza.

A gasztronómiai utazás utolsó állomásaként az alapítványi gyerekek „meglepetés„ ételeket fognak készíteni társaiknak, mentoraiknak, és aki szeretné megízlelni a kis szakácsok főztjét, a nyári szünet végén egy mesterszakács irányításával. Fülöpné Paksi Katalin, önkéntes