Kutatónapok Szegeden

Kutatónapok Szegeden

2023. június 20-22 között három napos kutatónapot tartottunk a szentesi csoportokkal a szegedi természetbúvár klub foglalkozás keretein belül.

A kutatónapunk első napján Ópusztaszerre látogattunk, ahol a madármegfigyelő lesek működését, a lesekre érkező madarak fotózási alapismereteit, a gépek megfelelő beállítását próbálhattuk ki.

A nap során a szerencsésebbek az egyik erdei madáritatós lesen készíthetett fotókat. Az első napon délután 14:00 és 17:00 óra között a következő fajokat sikerült az erdőben megfigyelnünk, lefotóznunk:
– széncinege (Parus major)


– kék cinege (Cyanistes caeruleus)
– zöld gyík (Lacerta viridis)


– vörösbegy (Erithacus rubecola)
– csíz (Spinus spinus)

– csuszka (Sitta europea)
– erdei pinty (Fringilla coelebs)
Ópusztaszert elhagyva Algyő felé vezetett az utunk, hogy az idei tiszavirágzás rajzását nyomon kövessük. Szerencsénkre az idei év egyik legnagyobb rajzását sikerült lencsevégre kapnunk az algyői vasúti híd lábánál, nagyon sok helyi érdeklődővel és természetfotóssal sikerült ez a természeti csodát megfigyelnünk.

Második napunkok a délelőttöt a szegedi Közösségi házban töltöttük, délelőtt a Tiszavirágok életciklusáról néztünk meg egy filmet, amit Peti bácsi szakmailag kiegészített pár információval.


A délután folyamán laborvizsgálatokat végeztünk a Közösségi Ház pincéjében, a nemrég újraindított algás rendszer kémiai paramétereit mértük meg, majd algavizsgálatot végeztünk a tégelyen, meglepő módon az idei májusi esővízből Scendesmus fajokat sikerült kitenyészetni, amely szinte teljesen homogenitást mutatott a vizsgálat során.

 

A kutatásaink második részében a házban zajló ragadozóhal vizsgálatba kapcsolódtunk be. Három hete folyamatosan figyeljük a süllőivadékok fejlődési dinamizmusát a kerti daphniás etetőrendszerünk táplálásával. Az ivadékok hosszát digitálisan, és a tömegét milligramm mérleggel heti rendszerességgel vannak mérve, folyamatos napi élő tápanyag bevitel mellett. A halak kannibalizmus hajlamos viselkedését és territoriális ösztöneiket is figyelemmel kísérjük.

Az esti órákban lazításként az Atkai-Holt-Tiszához utaztunk, ahol a gémek fotózása mellet az engedéllyel rendelkezők aza atkai horgászatot is kipróbálhatták.

Az utolsó kutatónapunkon ismét Ópusztaszeren fotóztunk, ismerkedtünk az erdő élővilágával. Legnagyobb meglepetésünkre egy őz és egy karvaly is vendége volt az itatónak.

Az utolsó esténken Mórahalmon gólyatöcsöket és gulipánokat fotóztunk, majd az Atkai-Holt-Tiszához vártuk meg ismét a naplementét.

Pajor-Vincze Anna

Szeged 2-es csoport

 

További fotóink a galériában találhatóak.