Angol nyelvi tábor – Sárospatak 2010

Angol nyelvi tábor – Sárospatak 2010

Az idei nyár feledhetetlen tíz napját töltötte Sárospatakon a nagybajomi és a pécsi közösségi ház 6. osztályos diákjai és mentorai.

A tábor célja az angol nyelvi kommunikáció fejlesztése , valamint a Mentors digitális nyelvi versenyben való jártasság megszerzése.
A tábori napok délelőttjei fegyelmezett, kemény munkával teltek. Kiválóan felkészült, rugalmas munkatempójú, tanulási módszerekben gazdag angol nyelvtanárok, napi öt órában tanították a nyelvet a gyerekeknek.
Ez évben a nyelvtanárok munkáját kiegészítette , a gyerekek kommunikációs képességét óriási mértékben fejlesztette egy angol anyanyelvű tanár odaadó, fáradságot nem tűrő , alázatos munkája.
A tanórákon, melynek hossza igazodott az adott témához, a diákok munkabírásához, fegyelméhez és mentális állapotához, rengeteg változatos feladatot oldottak meg, játszottak el. Mindehhez a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium biztosította a feltételeket. Jól felszerelt számítástechnikai termei, mobil bútorzatú tantermei, hatalmas és tágas gyönyörű aulája, minden igényünket kielégítve szolgálta a tartalmas tanítást és tanulást.
A nyelvórák után, minden nap komplex program mélyítette és színesítette a gyerekek tudását.

Első nap Tokajban jártunk. Az idegenvezetőnk egy kérdőív volt, melyet megadott időn belül , minél alaposabban kitöltve kellett elkészíteni. Ehhez számos személyes és társas kompetenciára szüksége volt a kiscsoportokba rendeződött táborozóknak. A feladatok megoldásához kommunikálni kellett a városka lakóival, nyitott szemmel járni-kelni az utcákon, a főtéren. Domborművet, emléktáblát keresni házfalakon, verset másolni szobor, emlékmű talapzatról. Az alaposan, legprecízebben elkészített kérdőív gazdái jutalomban részesültek. E napon megmásztuk Tokaj hegyét a Kopaszt. Tetejéről gyönyörű kilátás tárult elénk a tájra.
A következő napok is bővelkedtek programokban. Sárospatak híres református kollégiumában a könyvtár értékes könyvei, többek között a Vizsolyi Biblia kötötte le figyelmünket. Egész napos kirándulásunkon a Hollóházi Porcelángyár gyáregységét látogattuk meg. Gyönyörködtünk a kiállított termékekben, a híres művészek, mint pl. Szász Endre tervezte porcelánokban. Fél órára mi magunk is porcelánfestőkké váltunk, hiszen a múzeum egyik alkotótermében ecsetet foghattunk és saját tervezésű bögrét festettünk.
Ellátogattunk Széphalomra, a Kazinczy Emlékcsarnokba, mely Ybl Miklós 1862-ben készült tervét felhasználva, de azon jelentős módosításokat végezve 1873-ra épült fel. Sétáltunk a Kazinczy park árnyas fái alatt, miközben tiszteletünket tettük a Kazinczy sírkertben is. Ismerkedtünk a nyelvújítás régi-és újkori szavaival a Magyar Nyelv Múzeumában, melyet Kazinczy egykori gyümölcsöskertjének helyére építettek és adtak át 2008 tavaszán.
Füzér vára próbára tette erőnket, de megmásztuk a Zempléni- hegység északi részén egy vulkáni sziklaszirten elhelyezkedő, Aba nemzetség egyik tagja által építtetett várat.
Megpihenni Sátoraljaújhelyre mentünk a libegőre. 24 perc aktív pihenés és gyönyörködés a tájban!

A tábori élet sava – borsa a Bodrog vizének meglovagolása volt. Kenuba szálltunk és 10 km kemény evezés megdolgoztatta az izmokat.Csakúgy , mint „ Mozdulj Árpád!” ötletes sorverseny, mely igen-igen nehezen volt teljesíthető. Erőnk – és tűrőképességünk kezdett a határához érni.

A középkori Rákóczi – vár a maga szépségével, hangulatával, no és a tárogató muzsikával, hab volt a tortán.Hercegkút az utolsó túra volt, mely egyben a tábor zárását is jelentette. Finom gulyást ettünk a Világörökség részét képező pincesor szomszédságában.
Feledhetetlen élményekkel tértünk haza.

 

Nagy Edina
mentor