A jászsági csoportok Budapesten

A jászsági csoportok Budapesten

Vasárnap (november 24.) a három jászsági csoport Budapesten megnézhette a Van Gogh három dimenziós kiállítást és a József Attila Színházban a Feketeszárú Cseresznye című előadást.

A főváros felé a buszon egy-egy diáktársunk rövid összefoglalóját hallgathattuk meg a ránk váró programokkal, művészekkel kapcsolatban. Délelőtt a  Vam Design Center-ben láthattuk a Van Gogh holland festő műveit korszak és stílus szerint csoportosítva, illetve 1-1 fontosabb festményét három dimenzióban kivetítve. Ez a technika sokkal közelebb hozta hozzánk Van Gogh életét, lelki folyamatait. Valóban élmény volt annak is, aki nem szeret annyira múzeumba, kiállításra járni.

Ebéd után a József Attila Színházba érkeztünk. Az előadás története az első világháború idején játszódik, a Bácska területét a Trianoni békeszerződés értelmében a Szerb-Horváth-Szlovén Királysághoz csatolják. ez a főszereplőink magánéletét is gyökeresen megváltoztatja. Bennünket is meglepetésként ért, hogy a darab köszönetnyilvánítással és rövid megemlékezéssel kezdődött tisztelgésként a jelenlevő délvidéki „honfitársaink” számára. A két felvonásos darab után még lehetőségünk volt pár szót váltani a darab egyik főszereplőjével, a jászberényi származású Rékasi Károllyal, ajándékba pedig az ő és Nemcsák Károly által dedikált emléklapot kaptunk.

Egy igazán élmény dús nap után utaztunk haza. Engem valóban elgondolkodtatott a színhátban eltöltött néhány óra, hogy miért alakult így a magyarság sorsa, és miért nem tudunk azóta sem szembenézni a minket ért tragédiával, a Trianoni békeszerződés ránk kirótt „büntetéseivel”.
Köszönjük ezt a napot!

Major Anna Jászság 1. csoport