Veszprémi gondolkodásfejlesztő tábor

Táborunk első délutánján izgalmas ismerkedés vette kezdetét a Királynék városával. Megcsodáltuk a gyönyörű várat és annak panorámáját. Voltak vállalkozó szellemű egyének, akik a tökéletes képek elkészítésének érdekében a sziklák pereméig is kimerészkedtek – természetesen kis-mentori felügyelet alatt.

A délelőttökön oktatás folyt, három csoportra bontva színes foglalkozásokon vehettünk részt. Míg Ádám a logika világába, addig András bácsi a drámáéba kalauzolt bennünket. Ezen felül a kis-mentorok különböző játékokkal lazították az agytekervényeinket. A kezdeti rossz időjárás miatt a plázába lettünk száműzve, kapva-kaptunk az alkalmon és elmentünk moziba. Kólával és pattogatott kukoricával megrakodva mindenki a maga ízlése szerint beült a Space Jam-re vagy a Fekete Özvegyre. Este még egy vért és verejtéket nem kímélő futballmecset is lejátszottunk. Esténként társas- és kártyajátékokkal szórakoztattuk egymást.

A tábor alatt a foglalkozások zavartalanul zajlottak, csupán pár fáradt, ellenben érdeklődő arc maradt ebédre útravalónak. Egy délután ellátogattunk a levendulás Tihanyba. Körbejártuk a restaurálás alatt álló apátságot, megízleltük a magyar tenger vizét. A Pécs 2-es csoport egyik tagja egy verssel emlékezett meg a költői tájról.

Magyar tenger

Ó te tenger, szívem kedvel.

Sok-sok szép táj körbeölel,

hát szoríts, s ölelj!

Minden percem áldott veled,

tükröd fénylik, híres neved,

hát ölelj, s nevess!

Hullámokkal kacsintasz,

gyönyöröddel vakítasz,

hát nyújtsd a vigaszt!

Sodorj engem messzire,

ahol nem lát senki sem,

s szavad elhiszem.

Ha szól az idő, úgy lesz jó.

Jöhet akár jég és hó,

majd eltemet e tó,

hol csend honol.

Veszprém, 2021.07.20. Nyári Lajos

Másnapi programunk egy sokkal egzotikusabb helyszínre vitt minket, a veszprémi állatkertbe. A kis rágcsálóktól kezdve, a majmokon át, egészen a vadmacskákig mindent megtekinthettünk és tanulhattunk róluk. A sokszínű élővilág bemutatása mellett a helyszín különlegessége a dinoszaurusz park, ahol kiállították a 65 millió évvel ezelőtt uralkodó óriás hüllők életnagyságú másait.

Csütörtök volt a legkalandosabb napunk, Balatonfűzfőn a Serpa Kalandparkban jártunk. A délelőtt folyamán lehetőségünk volt bobozni. Majd ebédig az árnyékos parkban és a játszótéren múlattuk az időt. Később kipróbálhattuk a kalandpark két kötélpályáját, a Koppány-utat és a Pöttyös-utat.

Táborunkból, a közös hetünk projektjeinek megfelelően, izgalmakkal teli programokkal búcsúztunk. Ismét előtérbe került a stratégia és a logika. Sok vetélkedőt szerveztünk, kezdve egy igényes vitával, kreatív és aktív építőversennyel és a hetet lezáró esti kvízműsorral. Az MCC munkatársa Szemere Alexandra foglalkozásvezető is ellátogatott hozzánk, akivel a vita és érvelés technikáját gyakorolhattuk. A „Vérfarkas” és a „Bang!” játékok segítségével lehetőségünk volt a stratégiánkat és helyzetismeretünket fejleszteni, ezzel kiegészítve a vitakultúra és a logikus gondolkodás gyakorlatait. Volt idő a lazításra is, hiszen egy egész délutánt Balatonalmádi strandján töltöttük.

Karl-Mária, Nyári Lajos, Pécs 2-es csoport, Kada Zsófia, Kaposvár 1-es csoport, Szélesi Tamás, Kaposvár 3-as csoport, Gelencsér Márton, Nagybajom 3-as csoport

GALÉRIA