„A vers az, amit mondani kell”

„A vers az, amit mondani kell”

Hagyományteremtés is szerepelt a célok között a február 24.-26 között Kaposváron megrendezett I. Vers és Prózamondó Fesztiválon. Az Alapítvány versbarátai két előadandó művel jelentkeztek: egyik szabadon választott vers vagy próza, a másik egy, saját (vár)megyéjük neves alkotójának alkotásával. A versünnepre tizenhatan jelentkeztek, általános iskolásként öt, középiskolás korosztályban 11 fő. A vers az, amit nem csak olvasni, hanem mondani kell – azt hiszem tökéletesen egyetértek a címben megfogalmazott, versünnepünkre mottóként választott, Kányádi Sándor alkotta sorral. Azt is vallom, hogy ha az embert igen nagy érzelmi hatás éri, ne tegyen mindent első felindulásból, aludjon rá legalább egyet. Így tettünk, mindannyian, mert olyan erős hatással volt sokunk számára – nyugodtan mondhatom, hogy ránk, minden résztvevőre – az elmúlt hétvége, hogy első olvasatra túlzó jelzőkkel sikerült volna fogalmaznunk. Bízom benne, hogy a háromnapos programról Járay Bianka zsűritag, a Kreatív írás szekcióvezetőjének, Nyári Lajos – Lalla gondolataiból, és Pretz Jázmin társadalmi zsűri összefoglaló soraiból, valamint a zsűri elnökének, Vargáné Skoda Valéria beszámolójából felsejlik, miért is volt ránk nagy hatással az első versfesztivál. A rendezvényről készült filmünk pedig – reményeink szerint – az Életút Napon lesz először látható.

„Kedves Olvasó!

Sajnos nincs az a hiperhivatkozás, amivel csatolni lehet az I. Vers- és Prózamondó Fesztivál hangulatát és a szavak ilyenkor csintalanná válnak és cserbenhagyják az embert.  Úgy tartom, hogy a versmondás az elmélkedők színészete; és ezzel az elmélkedéssel jár az a mély bölcsesség, empátia, érzékenység, egymásra való nyitottság és kíváncsiság, hallgatás és nemhallgatás, amit ez az esemény magában hordozott. Nagyon érdekes és értékes előadásokat hallhattunk, volt, hogy nevettünk és volt, hogy sírtunk, de minden versválasztásnál együtt léteztünk a szavaló gyerekekkel.  Persze ez a hétvége nem csupán a versmondásról szólt (vagyis de, de annak minden halmazállapotában): kifejezett öröm volt, hogy a gyerekek mennyi szakmai felkészítést és gazdagítást kaptak a pódiumra fellépés előtt és után is. Nagyszerű ötlet volt Tar Viki, harmadéves logopédia hallgató bevonása, aki különböző feladatokkal készítette fel és járatta be a beszédmotorunkat. Az első forduló után a zsűri elnökének, Skoda Valériának a szakmai tanácsai szavalókat és nemszavalókat egyaránt elgondolkodtatott és ugródeszkát nyújtott a felkészülésre.  A – csupán – nevében félelmetes biblioterápiás foglalkozás segített feszültséget oldani, míg a színházbejárás, a mozgó színpadokkal és a kulisszák mögé való betekintéssel mindenkinek örök élményt nyújtott. A szombati est megkoronázása az volt, hogy miután hazaértünk a színházból, a színház jött el hozzánk, két nagyszerű és tehetséges színész személyében, akik meséltek nekünk karrierútjukról, a vershez való viszonyukról de még a kedvenc filmeikről is. Köszönet érte Csapó Juditnak, a Rippl-Rónai Művészeti Intézet végzős színészhallgatójának és Benedek Dánielnek, a kaposvári Csiky Gergely Színház színészének.

A hétvége gálája mindenképpen a második versek elmondása volt, ahol szembe- és fülbetűnő volt a nagyívű szakmai fejlődés, amit ezalatt a pár nap alatt magukba szívtak a gyerekek. Egy valóban színvonalas, programokban gazdag hétvégén vagyunk túl, ami töltött, tágított és behúzott, és remélem, hogy ez az energia mindenkit elkísér a következő fesztivál alkalmáig.

Külön köszönet illeti a Kaposvári Ház Sütiklubját, ahol az önkéntes anyukák majd két tucat gyereket és felnőttet kovácsolt össze egy nagy családdá az étkezőasztalok felett, és Sasának, aki megszervezte, lebonyolította és motorja volt az egész fesztiválnak.”

Járay Bianka, Pécs 2-es csoport, kreatív írás szekcióvezető

Akik ezen az eseményen részt vesznek, vagy esetleg a hallgatóközönségben vannak jelen, azokat egy hatalmas erő, a Föld legszebb nyelve, a VERS és a PRÓZA kettőse köti össze…..Rengeteg érzelmes és humoros vers hangzott el a vörös – szőnyeges pódiumon, melyeket a zsűri is nagy szeretettel fogadott. A versenyszámok után pedig néhányan extra produkcióval készültünk – ezzel is fokozva a hangulatot. A zsűri mindnyájunkat arany – ezüst – bronz kategóriák szerint minősített, miután egy-két szakmai tanács is elhangzott…Számomra mindenki nyertes volt ezen a fesztiválon, ugyanis mindenki felmutatta a saját egyéniségét az általa kiválasztott versek alapján, amely különleges és átható volt. Jó érzés volt megtapasztalni, hogy vannak még a köreinkben olyanok, akik szeretik az irodalmat, hiszen én ezt lételememnek tartom. Egyszerűen megfogalmazva: Imádtam minden percét, és azt mondom, hogy ilyen legyen még, még, még… Köszönöm szépen ezt a csodálatos hétvégét!

Nyári Lajos Pécs 2-es csoport

 Az interjúban is elmondtam, hogy már volt egy hely az introvertált íróknak és a költészetet kedvelőknek. Most alakult egy helyet azoknak az költészet-párti embereknek, akik szerepelni is szeretnek. Köszönöm szépen a megtiszteltetést, hogy zsűri lehettem! Nagyon nehéz és néha nem komfortos feladat volt, de végighallgatni őket egy új világot nyitott bennem. A vasárnapi erős előadások és a nehéz búcsúk után egész délután gondolkodtam. Gondolkodtam, írtam, költöttem, gondolkodtam, sírtam, írtam, gondolkodtam. Mély volt, de mégis elképesztően feldobott a társaság és a legtöbb program is. Maga a hétvége, a szervezés, tervezés és megvalósítás zseniális volt. Köszönjük szépen! Neked, a csoportnak, a szülőknek és a Közösségi Háznak, mint tökéletesen elvont és mégis csodás helyszínnek. A költészet-barátoknak ritka alkalom a mai digitális és érdektelen világban az ilyen nagyszabású esemény, ahol olyanokkal lehetnek körülvéve, akik osztják az érdeklődési körüket. A hétvégén a versmondó fesztivál bár kitett három napot is, vasárnap arra kellett jutnunk, hogy jövőre inkább négy legyen. Erős, hidegrázós, könnyfakasztó és hangosan felnevetős előadásokat hallhattunk; a produkció egy igazi hullámvasút volt. Pénteken ismeretlen arcok érkeztek a Kaposvári Közösségi Házban és hála a drámaórának, biblioterápiás foglalkozásnak, színjátszó kerekasztalnak és együtt töltött játékidő és színházlátogatásnak; vasárnap már a barátainkat és közeli ismerőseinket ölelhettük magukhoz és köszönhettünk el tőlük.

Pretz Jázmin Kaposvár 2-es csoport, Kreatív írás szekció tagja

„Örömmel vettem részt a KKH-ban megrendezett első versmondó versenyen. Boldoggá tett, hogy mind a 16 versenyző gyermek szívesen olvas verseket és ami megragadja őket azt meg is tanulják. Ennél már csak az a szebb dolog, hogy a megtanult versekkel az érzéseiket át is szeretnék adni a közönségnek. Igyekeztünk beszélni arról, miért fontos a versválasztás, mit jelent a hitelesség, a tiszta, érthető beszéd fontosságáról, ha az ember a versmondóként pódiumra lép, szót ejtettünk a csend szerepéről, arról, miért fontos a nézőkkel való kapcsolattartás – a tekintet erejéről. Ragyogó kezdeményezésnek tartom a versfesztivált!”

Vargáné Skoda Valéria fejlesztő, gyermekszínjátszó rendező

A versfesztivál arany minősítést szerzett:

Faragó Hanna, a Szegedi, Völfinger Rebeka és Bozsoki Csilla a Nagybajomi Közösségi Házból

Ezüst minősítést kapott:

Kovács Eszter, Kovács Nagy Sarolta, Sipos Levente  a Kaposvári Közösségi Házból

Török Fanni és Laurinyecz Márkó a Szegedi Közösségi Házból

Sebesi Fanni és Mácsai Zalán Szentesi Közösségi Házból

Nyári Lajos a Pécsi Közösségi Házból 

Bronz minősítésben részesült:

Forgó Dániel és Miklós Attila a Szentesi Közösségi Házból

Allen Seth a Kaposvári Közösségi Házból

Dömölky András a Pécsi Közösségi Házból

Vincze Martina Nagybajomi Közösségi Házból

A közönség is szavazott a legjobbnak ítélt versmondóra, a megtisztelő címet Faragó Hanna kapta.

A zsűri döntése alapján az Életút Napon való szereplésre javasolt a Weöres Sánor – remix című közös produkció, valamint Vincze Martina és Nyári Lajos, akik saját verseikeet osztották meg a nagyérdeművel.

Mindenkinek, aki hozzátett rendezvényünk magas szintű lebonyolításához,

köszönjük a finom ételeket és gondoskodás az anyukáknak: Czene Ibolyának, Királyné Szabó Orsolyának, Nagy Andreának, és Vinczéné Balhási Lilinek;

köszönjük a zsűri tagjainak a hozzáértő szakmai tanácsokat, a nyitottságot és segítőkészséget  Vargáné Skoda Vali, Varga Máté, Kántor Péter fejlesztőinknek; Váradi Szabolcsnak, a Kaposvári Csiky Gergely Színház rendezőjének; Járay Biankának és Pretz Jázminnak a Kreatív Írás Szekció vezetőjének és tagjának;

köszönet a támogató fiataloknak, akik az ítészek között foglaltak helyet: Kuckó Nadin és Lassu Levente a Csányi Alapítvány Gyermekparlamentjének képviseletében.

Találkozunk ugyanitt jövőre, mert – immár bebizonyosodott – a verset mondani is kell.