Augsburg

Augsburg

Első nap – Az egész éves alapítványi nyelvi verseny (német A2, B1, B2 és C1 szint) győztesei a mai napon (június 25.) útra keltek, hogy egy hetet töltsenek Augsburgban. Külön öröm volt köszönteni Bencét, a Hargita megyei versenyzőt is, aki igazi színfoltja a csapatnak  Mind a tizenkét tanuló kiváló önfegyelemről tett tanúbizonyságot, hiszen annak ellenére, hogy a hajnali órákban kellett kelniük, a kora esti órákban kissé elcsigázottan, de annál jobb kedvvel mutatkoztak be a vendéglátó családjaiknak, akik nagy szeretettel fogadták őket a városi sportcsarnok parkolójában. Tavaszias idő fogadott bennünket a városban 🙂 Bízunk abban, hogy a napok múlásával több napsütésben lesz részünk.

Megérkeztünk Münchenbe.                                           Tovább a Galériához

Második nap – a város körül: A tegnap esti érkezést követő „igazi” első nap úgy kezdődött, ahogy egy külföldi tábor első napja általában kezdődik: a vendéglátó családok elvittek minket a nyelviskolához vagy megmutatták, merre menjünk, milyen járműre szálljunk, hogy ne tévedjünk el. Amikor odaértünk, a nyelvtudásunk alapján több csoportra osztottak minket. Megismertük tanárainkat, mi is bemutatkoztunk és elmeséltük egymásnak a városban szerzett első élményeinket. Az órák végeztével – mivel az iskolában nincs ebédlő vagy büfé – kaptunk némi pénzt, hogy ebédet vehessünk magunknak. Ebéd után a városházához mentünk, hogy elkezdjük a városismereti túrát. Kisebb csapatokat alakítottunk, és válaszokat kerestünk Augsburg történetével és a helyi nevezetességekkel kapcsolatos kérdésekre, miközben magunk is megcsodálhattuk az évszázados történelemmel bíró épületeket, templomokat, tornyokat és szökőkutakat. Bár a túrán változó eredményeket értünk el, mindenki örült a „jutalomnak”, amely egy ízletes és szemkápráztató fagylalt képében várt ránk.

A városismereti verseny győztes csapata.

Harmadik nap – A város szélén: Annyira jól megismertük a várost, hogy mindannyian időben eljutottunk az iskolához. A délelőtti németórák után a városközpontban ebédeltünk. Az ebéd és egy kisebb „műsorváltozás” után különváltak útjaink: a három „rangidős” meglátogatta az augsburgi egyetemet, ahol megismerkedhettek a német oktatási rendszer rejtelmeivel (például azzal, hogy az érettségi és felvételi követelmények tartományonként eltérőek, ezért nem biztos, hogy egy nyelvvizsgát mindenhol elfogadnak). Az egyetem kampusza rendkívül modern, több könyvtára, hatalmas sportpályája és parkerdeje mellett egy, a tanárok és a hallgatók gyerekei számára fenntartott óvoda is található. A csoport másik részének útja a Textilmúzeumba vezetett, ahol megtekintettük a különböző korokból származó szövőgépek „evolúcióját” és a ruhakészítési technikákat, mint például a szövést, a kötést vagy a varrást. Ezen kívül kipróbálhattunk egy tradicionális szövőszéket és kis táskákat készítettünk magunknak emlékbe, ahol kiélhettünk kreativitásunkat.

Alkottunk a textilmúzeumban.

Negyedik nap – A látogatás: Néhány kisebb változástól eltekintve (csoportváltás, fotózások) már minden simán megy az iskolában. Egy sikeres nemzetközi pályázat eredményeként, az LR Global Kid Fund támogatta az idei német nyelvi táborunkat, és ma (június 28.) támogatóink az egész napot velünk töltötték. A nyelvórák után helyi különlegességeket ettünk ebédre egy pinceétteremben. Ezután a Fugger és a Welser családokról elnevezett múzeum kiállítását néztük meg. A két család a ma középkornak nevezett időszak után tett szert mesés gazdagságra, amellyel nemcsak Augsburg városát virágoztatták fel, amely így a XVI. században Európa leggazdagabbja lett, hanem politikai befolyást is szereztek maguknak. A kiállítás az érdekes történelmi adalékok mellett a rövidfilmek, a játékok és a tapintható tárgyi emlékek sora miatt is kiemelkedően interaktív. Egy kis fagylalt és buszozás után már a Kahnfahrt-ban voltunk, amely egy éttermek és bárok által szegélyezett csónakázótó. A csónaktúra után a nap végére már csak egy játékos feladvány maradt, amely során megadott szavakból kellett egy történetet vagy egy verset írnunk németül.

Együtt töltöttünk egy napot a szponzorokkal.

Ötödik nap – A víz: A reggeli eső után jó volt délután a napsütésben fürödni. A szokásos nyelvórák és ebéd után először az óváros szélén álló víztornyokat néztük meg. A víz fontos szerepet játszik Augsburg kultúrájában és identitásában, egyrészt azért, mert rengeteg folyó, csatorna és kút folyik a városon keresztül, másrészt azért, mert a város szeretne 2019-re az UNESCO világörökség részévé válni a vízhálózata révén. Kísérőink szemléltették nekünk az utat, amelyet az erdei forrás vizének meg kellett tennie ahhoz, hogy a városi csatornarendszerbe jusson, az ehhez használatos, vízkerekekre kötött szivattyúk fejlődését, valamint a víz különleges fizikai tulajdonságait is. Ezután, kis szünetet tartva a város felfedezésében, moziba mentünk és megnéztük A Karib-tenger kalózai filmsorozat legújabb részét, majd újabb nyelvi feladatok vártak ránk. Az estét a belvárosban töltöttük, ahol az „Augsburgi nyári éjszakák” című rendezvénysorozat és az fesztiválozók áramló tömege igazi ünnepi hangulatot teremtett.

Napi kvíz németül – csapatmunka.

Hatodik nap – A kemény munka gyümölcsei: péntek (június 30.) az utolsó tanítási nap. Megköszöntük itteni tanárainknak az elmúlt heti munkájukat, mi pedig megkaptuk azt a bizonyítványt, amelyért oly sokat dolgoztunk itt, Augsburgban és otthon egyaránt. Utoljára elhagytuk a nyelviskola épületét, majd betértünk az augsburgi városháza aranytermébe. Ez a terem – amelyben minden színarannyal van bevonva és belmagassága akkora, mint egy háromemeletes ház – a második világháborúban teljesen megsemmisült és egy évtizedes munka kellett ahhoz, hogy ismét eredeti pompájában láthassuk. Ezután kora estig kaptunk szabadidőt, hogy ajándékokat és emléktárgyakat vegyünk. Este ismét találkoztunk, és a közös tekézés és vacsora közben még arra is jutott idő, hogy hasznos könyveket kapjunk, ami nagyszerűvé és feledhetetlenné varázsolta ezt a tábort.

A hetet egy közös bowlingozással zártuk.

Hetedik nap – Az utolsó felvonás: Szombat volt lényegében az augsburgi nyelvi tábor utolsó napja, holnap már a sikeres hazaút lesz a fő cél. Reggel ugyanakkor találkoztunk, mint az előző napokban, ezúttal azonban olyan helyre mentünk, ahol jobban hasznosíthattuk alkotó készségeinket: kerámiaedényeket festettünk ízlésünknek megfelelően. Különféle technikák alkalmazásával egy egyszerű fehér bögréből, kávéscsészéből vagy müzlistálból csinálhattunk valami különlegeset, amely minden nap velünk lesz majd otthon. Délután elhagytuk a várost, hogy Dasingba, egy vadnyugati témájú kalandparkba menjünk. A lovasbemutatótól kezdve a késdobáláson és a korhű épületeken át a countryzenéig minden olyan elem fellelhető volt itt, amelyre egy ilyen parknak szüksége van. Egy színielőadást is láthattunk: Karl May Winnetoujából játszottak el részleteket. Az előadás nagy sikert aratott, főként a látványos robbanások és a humoros jelenetek miatt. Ez a látogatás megkoronázta az Augsburgban eltöltött hetet, ahol a szépség és a történelem ötvözi egymást.

Az utolsó nap az alkotásé.

„A német nyelvi tábor Augsburgban egyszerűen fantasztikus volt. A tanáraink, a családok, a kísérőink mind nagyon figyelmesek és segítőkészek voltak. Nagyon élveztem a hetet és aktívan kivettem a részem. Minden program tetszett a textilmúzeumtól, a bögrefestésig. Ezek örökre szóló élmények maradnak, már senki sem veheti el tőlünk.” Majoros Ivett, Pécs 3

„Az augsburgi tábor nagyon jól sikerült. A fogadócsaládunk rendes volt, érthetően beszéltek. A tábori programok egyedülállóak voltak, csak túl sok volt az Überraschung 🙂 Jó fej nyelvtanárt kaptunk: sok új kifejezést, szót tanultam németül. Kata és Judit néni kedves, humoros, magabiztos volt és mindig számíthattunk rájuk. A táborban még az is tetszett, hogy a sok program között mindig volt elegendő mennyiségű szabadprogram.” Izsák Balár Mór

„Sok jó dolgot tanultam, szuperek voltak a programok.” Orsós Éva, Nagybajom 3

„Érdekes és változatos programok vártak minket a táborba. Rengeteg új tapasztalatot szereztem és mertem németül beszélni.” Lovász Laura, Nagybajom 3

„Nekem az tetszett a legjobban, hogy lehetőséget kaptunk egy német nyelvű film megnézésére. A programok rendkívül változatosak és kreatívak voltak. A német órákon rengeteg, addig dolgot tanultam.” Berta Bence, Szeged 2

„Az augsburgi nyelviskola foglalkozásai többet tettek hozzá tudásomhoz, mint bármely iskolai tanóra. A programok színesek, szórakoztatóak és különlegesek voltak – nem pedig fárasztóak (Winnetou J). A családom a feladatát tökéletesen teljesítette, hiszen otthon éreztem magam. Nem vártam a tábor végét.” Bártfalvi Benjamin, Pécs 3.

„Ez a hét nagyon tetszett, mert minden nap történt valami új! Nagyon szépen köszönöm a Csányi Alapítványnak, hogy lehetővé tette, hogy eljussak ezzel a fantasztikus csoporttal ebbe a csodálatos városba.” Tarnay Ákos, Pécs 3.

„Ez a hét Augsburgban nekem nagyon bejött. A hely szépsége, a tanulás izgalma és a programok vidámsága együttesen megalapozta azt, hogy egy remek tábor legyen. A kedvencem a bowling volt, hiszen először játszottam. Ennek ellenére pompásan éreztem magam. A mindennapi gyakorlása a német nyelvnek kiválóan fejlesztette a tudásomat. Sok új dolgot sajátíthattam el.” Balla Ábel, Kaposvár 3.

„A tábor kezdetén kicsit féltem, mert igazából nem ismertem senkit. Sokat tépelődtem, hogy vajon elfogadnak-e a velem táborozó társaim. Ahogy teltek a napok, egyre inkább megnyílt mindenki. Szívből örülök, hogy eljöhettem ide, mert egy szuper hetet tölthettünk együtt társaimmal. Köszönöm, hogy kis-mentorként tevékenykedhettem. Köszönöm, hogy lehetőségem nyílt ismét német nyelven bővíteni tudásomat.” Király Kinga, Jászság 1.

„Az egész tábor alatt egyetlen egy baj volt, AZ IDŐJÁRÁS, de sajnos ezzel nem lehetett mit tenni. Tetszett az, hogy a kulturális gazdagító programok összhangban voltak a kikapcsolódást segítő programokkal! Kellően elfáradtunk minden egyes nap végére, de sohasem túlságosan, másnap az iskolára is maradt mindig energiánk. Jó tábor volt, kellemes programokkal és hasznos oktatással.” Koza Attila, Szeged 2

Palkó Richárd a Kaposvár 2 csoport tagja nap-nap után számolt be élményeiről, mint a csoport krónikása.

„Táborunk legelső napja számomra izgalmas volt, mivel más vidékre, sőt más európai országba sem utaztam még ezelőtt. Ebbe az izgalomba belevegyült némi félelem is, hiszen egyrészről sosem repültem még, másrészről nem ismeretem a velem együtt kiutazó társaimat sem. A legmegrázóbb pillanat a felszállás volt, de szerencsésen megérkeztünk Münchenbe, a csoport tagjai pedig nagy szeretettel fogadtak és vettek mindvégig körül.

Hétfőtől kezdve minden délelőttünk, mint egy átlagos iskolai hétköznap. Megismerkedtem a város közlekedésével, a környékkel és a tanárunkkal, aki nagyon kedves volt, sokat segített abban, hogy minél jobban megértessem magam és fejlődhessen a nyelvtudásom.

Az itt töltök napok során sok izgalmas délutáni programban volt részem: többek között meglátogattuk a textilmúzeumot, ahol saját magunk készíthettünk szatyrot, de gyönyörködhettünk a városháza aranytermében is. Voltunk csónakázni és emlékként saját magunk által készített bögrével térhetünk haza Hargita megyébe.

Az órák és a közös programok során sokat kacagtunk, viccelődtünk, csodálkoztunk, olykor fáradtak voltunk, máskor pedig pezsgett bennünk az energia.

Végezettül ezúton szeretném szívem mélyéből megköszönni a Csányi Alapítvány segítségét abban, hogy a nyelvi verseny Hargita megyei győzteseként ebben a csodás történelmi városban járhattam életemben először.” Balázs Bence, Hargita megye

Hazafelé a nap is kisütött.