Egyetem, a lehetőségek tárháza

Kovács Benedek vagyok, Óbudai Egyetemen gazdaságinformatikus másodéves hallgató és emellett a nagybajomi ház 3-as csoportjának tagja és szeretném bemutatni, hogy hogyan tudjátok a lehető legtöbbet kihozni az egyetemi életből.

Történt ugyanis az, hogy egyik órám után odajött hozzám a tanárom egy lehetőséggel, hogy nem szeretnék-e a BIP (Blended Intensive Programme) keretein belül kiutazni Lengyelországba október végén egy hétre az egyetemmel. Természetesen én éltem is a lehetőséggel. Van az én évfolyamomban számos jó tanuló, sőt, még nálam jobbak is vannak bőven, viszont azért rám esett a Tanár Úr választása, hogy egyike legyek az embereknek, akik kint képviselhetik az egyetemet, mert én vagyok azon kevés hallgatók egyike, aki oda szokott menni hozzá óra után, beszélgetni szokott vele, érdeklődni szokott, rólam tudta, hogy nem csak jól tanulok nála, de emberileg is ismer annyira, hogy megbízik bennem, hogy tovább vigyem az egyetem hírnevét külföldre is.

Ezzel a meghívással kezdve meg is kezdődtek az adminisztrációs feladatok, számos dokumentumot ki kellett töltenünk, hogy megkaphassuk az egyetemtől és az Erasmus+ programtól a maximális pénzügyi támogatást, illetve a kinti feladatainkban is elkezdtünk előre dolgozni, mivel a program lényege az volt, hogy kitaláljunk egy megoldást, amivel 2050-re környezetbarátabbá tehetjük a saját megyénket és mi még kiutazás előtt nekiláttunk ennek. Emellett a kiutazást és a szállást is meg kellett terveznünk és le kellett foglalnunk, mivel a szervezésnek ez a része ránk volt bízva, viszont az egyetemtől kapott támogatás bőven elég volt arra, hogy fedezze ezeket a kiadásokat.

Október 22-én ki is utaztunk összesen 10-en (8 hallgató, 1 kísérő tanár plusz egy kísérő), három autóval Lengyelországba, átmentünk a Tátrán és nagyon szép tájakat nézhettünk meg útközben és mivel elég későn értünk oda, ezért nem is volt semmi különösebb program, viszont mi azért körbe néztünk a belvárosban, hogy milyen a környék.

Az elkövetkezendő 4 nap részben ismerkedéssel telt el, megismertük a többi ország diákjait, a lengyeleket, cseheket, szerbeket és egymást is, részben meg előadásokkal telt el, ahol bemutatkoztak nekünk a támogató cégek, akik a környezet javításáért dolgoznak, illetve megtanították nekünk, hogy hogyan lehet ügyfélközpontúan végig vinni a projekteket, hogy sikeresek legyenek. Ezek mellett megismertük jobban Katowice városát, ahol volt az egész BIP, több túra alkalmával.

Az utolsó 2 napon a projektünkön dolgoztunk, rajzokat készítettünk hozzá, írásban elkészítettük rendesen kidolgozva, majd ezt előadtuk a program résztvevőinek.

Összességében az ellátás jó volt, sokszor kaptunk ebédet és vacsorát is, mikor az anyagi támogatásból megtehettük volna, hogy magunkat ellássuk, a programok érdekesek voltak és a társaság is nagyon jó volt. Azt tudom tanácsolni a mostani és a jövő hallgatóinak, hogy ne legyetek passzív hallgatók, beszéljetek a tanáraitokkal, ismerkedjetek össze a többi egyetemistával, mert ha csak passzívan vesztek részt az egyetemi életben, akkor csak egy adatot látnak rólatok, viszont, ha aktívak vagytok, akkor ti lehettek a következő emberek, akikhez odaáll a tanára vagy egy hallgató társa egy ilyen lehetőséggel és ha idáig eljuttok, fogadjátok el azt a lehetőséget. Számomra ez egy különleges élmény volt, megismerhettem Lengyelországot, tanulhattam sok hasznos dolgot és életre szóló barátságokat szereztem és mindezt azért, mert én érdeklődök az óráim iránt és nem csak a jegyeim mutatják, hogy engem érdekel, amit tanulok.

Szeretném megköszönni ezt a lehetőséget az Óbudai Egyetemnek és az Erasmus+-nak, köszönöm a vendéglátást a Katowicei Gazdaságtudományi Egyetemnek és köszönöm a Csányi Alapítványnak, hogy ezt az élményt átadhatom másoknak is, hogy megtanulhassák, hogy hogyan tudják kihozni a legtöbbet az egyetemből. Kovács Benedek NB3