Gondolkodjunk együtt Veszprémben!

Gondolkodjunk együtt Veszprémben!

Július 23-án kezdetét vette a Gondolkodásfejlesztő tábor Veszprémben, Kaposvár 2-es és a Szeged 2-es csoportjai számára.  A Szegedről indulóknak a hosszú reggeli utazást a kaposváriak egy otthonos vendéglátással próbálták feledtetni és a rövid pihenés alatt a szülők által frissen készített finomságokkal kínáltuk a vendégeket. A buszon nagy zsivaj volt, mindenki lelkesen mesélte nyári élménybeszámolóit.

Veszprémbe érkezésünket követően a rutin tábori feladatok után már délutánt „bemelegítő” foglalkozásokkal kezdték a gyerekek, ahol megismerkedhettek a fejlesztőkkel ízelítőt kaptak a további programok témáiból. Az esti sétával zártuk a napot, a patinás belvárosban.

Az elkövetkező napokban a mesterséges intelligencia, a ChatGPT és a bolygónk jövőjéhez kapcsolódó kérdéseket járják körbe a foglalkozások során, amikhez előre készültek esszéanyagok. A foglalkozásokon ezek mellett logikai játékok, fejtörők és egy kis dráma segítségével tornáztathatják elméjüket a fiatalok. Közelebbről megismerkedhetünk Veszprém városával egy játékos kvíz során, Tapolcát és a Szigligeti várat is meglátogatjuk megismerve a környéket. Pannonhalmi látogatás után túrázunk majd a Bakonyban, aztán Tihanyban és Balatonfüreden is eltöltünk egy délutánt, s lesz idő strandolni és kalandparkban kipróbálni a bobpályát is. A tábor végén Fogarassyné dr. Vathy Ágnes a Pannon Egyetem egyetemi docense tart majd előadást a ChatGPT-ről és a Mesterséges Intelligenciáról, összegezve a hét fő kérdését.

Nagyon úgy tűnik, hogy unatkozni senkinek nem lesz ideje!

.

Összefoglaló gondolatok a táborról

Július 23-29 között Szeged és Kaposvár 2-es csoportjaival gondolkodásfejlesztő logika táborban vettünk részt. Az elme pellengérezésén kívül az észak-balatoni megyeszékhely, valamint a környék történelmi, földrajzi nevezetességeit is megtekintettük. A délelőtti foglalkozásokon Balogh Ádám játékos logika feladatokkal fejlesztette a résztvevők gondolkodási képességeit, Zalavári András pedig a csapaterősítő és együttműködési játékok után, a döntéseink felelősségéről tartott tanítási drámaórákat.

Délutánonként a Szigligeti várat néztük meg; felfedeztük a tapolcai tavasbarlangot; hajóztunk a Balatonon Tihanyt és Balatonfüredet is érintve. Programunk része volt a Pannonhalmi Apátság megtekintése, barangolás a Cuha-patak völgyében a gyönyörű Bakonyban. Volt idő és alkalom a csapatépítő és erősítő elfoglaltságokra is, igazán népszerű volt az egész estét betöltő bowling és billiárd parti. Sokak kedvence lett az esti séta a Balaton parton, és a nevetéstől hangos társasjáték partik. Balogh Ádám önkéntesünknek köszönhetően rendhagyó városismereti vetélkedőn mértük össze tájékozódási és logikai képességünket. Noha rengeteg helyen jártunk az egy hét alatt, és még több élményben is volt részünk, mindannyian megállapítottuk, hogy szívesen jönnénk erre a környékre vissza, hogy a felfedezetlen helyeket is magunk mögött tudjuk, mert érdekesek, izgalmasak, és nagyon szépek a környékéken.

A táborban (akárcsak akkor, amikor mi vettünk benne részt) egy adott témában megírt esszével lehetett jelentkezni. Az idei téma különösen izgalmas volt számunkra, hiszen a mesterséges intelligencia és a Chat GPT nélkül ma már nincs hír semmilyen felületen. Mindenkit érdekel, izgat a téma. Mi, végzős, illetve egyetemista segítők is nagy érdeklődéssel vártuk dr Fogarassyné dr Vathy Ágnes, a Pannon Egyetem tanszékvezető docensének interaktív előadását. Feladatunk is volt, nem is könnyű: a beérkezett esszéket a témában való elmerülésünk után értékelni kellett. Ezt tette a meghívott előadónk is. A legjobb esszéket Sármány Enikő, Rutai Edmond és Vass Szandra készítette, a „zsűri” egyhangú véleménye alapján. Előadónk és a mentorok még négy szerzőt is kiemeltek, akik dicséretesen készítették el munkáikat: Varga Petra, Tallián Róbert, Pajor-Vincze Anna és Berta Dávid.

Az előadás minőségéről sokat elárul, hogy épp annyi időt beszélgettünk róla, mint ameddig tartott: mindenki lelkesen, saját véleményt megfogalmazva, aktívan vett részt az előadás reflexiójában. Docensasszony további együttműködésre hívta fiataljainkat, a tanév során bármikor megtekinthetjük az informatikai kar fejlesztőlaborját, a robotikai kutatásokat is. Ide még én is, bölcsészként nagyon szívesen csatlakoznék. Kismentortársaimmal, Benczúr Annával, Koza Attilával, Makra Saroltával és Sárközi Péterrel együtt igyekeztünk a tábort szervező mentorok segítségére lenni, a reggeli szervírozásától a programszervezés feladatain keresztül a csapatépítésben, és szerettünk volna helyt állni fiatalabb társaink számára a szabadidő hasznos és tartalmas eltöltésében is.

Kismentorként igyekeztem „kifaggatni” a résztvevőket, előadónkat, a fiatalabb társaimat, ők hogyan érezték magukat az együtt eltöltött időben. Az alábbiakban Sármány Enikő kaposvári, és Németh Máté szegedi, valamint Makra Sarolta társunk összefoglalója olvasható.

Sárközi Eszter, kismentor

„A július vége minden gyerek számára azt jelenti, hogy már csak egy hónap, és iskolába kell menni. Én azonban mégis vártam az előbb említett időpontot, hiszen ekkor egy hetet tölthettünk el Veszprémben a Szeged 2-es csoport tagjaival együtt. Utoljára Életút Napon találkoztunk, sokat viszont ott sem lehettünk együtt, így már nagyon vártuk, hogy legyen egy egész hetünk. Sok-sok szép helyen jártunk, többek között Tihanyban és Pannonhalmán, illetve sétáltunk a Cuha völgyénél is. Ezt kifejezetten élveztük, és szerencsére a kezdeti borús idő ellenére szárazon megúsztuk az egészet.  Azonban ez nem volt igaz mindegyik napunkra, az egyik délután elég erősen leszakadt az ég. Igazából ennek is nagyon örültünk, mert így több kört is tudtunk még társasjátékozni. Igazán érdekes volt úgy megnézni, megismerni egy várost, ahol azelőtt még csak átutazóban voltam, hogy nem a szokásos látványosságokat jártuk végig. Illetve nem csak azokat. Itallapokat, a könyvesboltok kirakatát, plakátokat, táblákat, buszmegállókat kellett figyelnünk, rejtvényt megoldanunk és lépcsőfokokat számolnunk. Sasa, mint mindig, most is gondolt rá, milyen jólesne nekünk közben egy fagyi, így ezt is beleépítették a feladatba. A kérdéseket Ádám és Saci találta ki, innét is szeretném megköszönni nekik, hogy ennyire jó lett.  Valamilyen módon persze tanulás tette ki a délelőttöt, de mégis én rendkívül vártam őket és élveztem minden pillanatát Balogh Ádám által megtartott fejlesztőóráknak és a Zalavári András vezette a drámaórákat. Talán azért élveztem őket annyira nagyon, mert úgy érzem, többször is sikerült feszegetnem a határaimat. A logikás feladatlapokat el is raktam azzal a céllal, hogy itthon majd befejezem őket, illetve párat a családomnak is megmutatok majd. Összességében szerintem eddig ez volt az egyik legjobb táborunk és szívesen visszajönnék majd ide valamikor kismentorként is.”

Sármány Enikő

„A veszprémi logikafejlesztő tábor egy csodás élmény volt számomra. A szegedi és a kaposvári csoport kíváló összhangot teremtett, ezáltal egy remek közösségben vettem részt a táborban, ahol izgalmas kihívásokat oldhattunk meg. Úgy érzem, fejlődtem és szórakoztam is egyaránt.”

Németh Máté

„Az elmúlt napokat kismentorként tölthettem el a veszprémi táborban. A programok változatosak voltak, élmény volt számunkra a szigligeti vár panorámája, a csónakázás a tavasbarlangban, a barangolás a Cuha völgyében, a sajátos városismereti vetélkedő Balogh Ádám jóvoltából. Ahogyan teltek a napok a csoportok tagjai egyre felszabadultabbak és nyitottabbak lettek, amit nagyon jó és megnyugtató volt kívülről nyomon követni. A táborban végre új barátságok szövődtek, és az sem utolsó szempont, hogy mi is közelebbről tudtuk megismerni a két csoport tagjait, akikkel, őszintén mondom, nagy öröm volt együtt tölteni ezt az időt. Igyekeztünk minden nehézségen (az időjárási viszontagságokra gondolok, amelyek gyakran húzták keresztül számításainkat) túllendülni. Véleményem szerint szuper csapat alakult ki, szívesen tartanék velük a jövőben is egy ilyen élményekkel teli hétre.”

Makra Sarolta kismentor