Gyakorlat teszi a mestert! – pályázati beszámoló

Gyakorlat teszi a mestert! – pályázati beszámoló

Idén immár kilencedik alkalommal született meg az együttműködés a Csányi Alapítvány és a Bonafarm Cégcsoport között, „Gyakorlat teszi a mestert” címmel. A pályázat célja, hogy a támogatottak empirikus módon is betekintést nyerhessenek egy-egy szakma színfalai mögé, és élőben megtapasztalhassák az adott ágazat működését, ezzel is segítve a pályaorientációjukat, karrierválasztásukat. Idén 11 támogatott vett részt a pályázaton, akik hét ágazatba nyerhettek betekintést az ország különböző részein. A látogatások sikerességét pedig mi sem szemlélteti jobban a gyerekek beszámolóinál.

2022. 10. 24. Termelés-Műszaki ágazat, Sziebertpuszta

„Október 24-én a Pécs 2-es csoport két tagja kora reggel Sziebertpusztára utazott a Bonafarm cégcsoport Bóly Zrt. Műszaki ágazat, Termelés- Műszaki ágazat igazgatóságára egy szakmai látogatásra, melyet a “Gyakorlat teszi a mestert” pályázat tett lehetővé. Azt hiszem mindkettőnk nevében mondhatom, hogy legmerészebb álmainkon is túltett a nap; mind élmény, mind ismeretszerzés szempontjából egyaránt. De ne rohanjunk előre, kezdjük mindennek az elején. A telepre érkezésünket kissé megnehezítette a szokatlanul rossz, ködös látási viszony, de egy óra nem telt el, és minden aggályunk szertefoszlott. Mielőtt a termőföldekre merészkedtünk volna, egy hosszas beszélgetést folytathattunk Héhl Lászlóval, a műszaki ágazat vezetőjével, aki egy tartalmas tájékoztatással felkészített minket a napunkra. Mikor a termelési térképről ejtettek pár szót, Szent Medárd jutott eszembe, a gabonaaratás és a szüreti munkák védőszentje, ki nap, mint nap tesz azért, hogy jobbá tegye az itt dolgozók életét, és még egy köszönetet sem kap cserébe. Ezt követően egy általános elképzeléssel és tudással vágtunk neki a nap fénypontjának. Mind a kettőnknek lehetősége nyílt arra, hogy elvezessen egy-egy elképesztően modern technológiával rendelkező traktort, amit igazából nem is nagyon kellett vezetni. Zsombor egy John Deere 8260R-t, míg jómagam egy JD 9520RX-et próbálhattam ki gyakorlatban, ami egyértelműen egy életre szóló élmény volt. Elengedhetetlennek tartom megemlíteni, hogy a leírhatatlanul szép táj csak még közelebb hozott a természethez, és úgy érzem a köztünk lévő spirituális kötelék is csak egyre erősebbé vált. Fontos megemlíteni Római Szent Franciska védőszentet, ki a gépjárművezetők biztonságáért felel, és képezte szerves részét annak, hogy épségben visszatérhettünk ebédelni. A délután folyamán megtekinthettük a műhelyt, és számtalan munkagépet, ami a telepen található volt. Volt szerencsénk egy targoncába is beülni, ráadásul még egy víztározót is láthattunk, és tapasztalhattuk meg annak a szivattyúzási rendszerét. A vendéglátás kifogásolhatatlan volt, úgy ahogy az ebéd is. Egy vendégszerető, közvetlen, segítőkész közösségbe nyerhettünk betekintést, és egy magával ragadó munkakörnyezetet ismerhettünk meg. Köszönjük a Bonafarm Cégcsoportnak ezt a felejthetetlen alkalmat, mindenkinek csak ajánlani tudjuk, és ha tehetjük, biztosan jövünk még ide!” Dömölki András, Pécs 2-es csoport és Barkóczy Zsombor, Pécs 2-es csoport

2022. 10. 25. Húsfeldolgozás, Mohács

„A pályázatom során a MCS Vágóhíd mindennapi működésébe tekinthettem be. Mikor odaértem, Borza Norbert műszaki igazgató fogadott. Bevezetőnek beszélgettünk egy keveset, majd bemutatott kollégájának, Jani bácsinak, aki örömmel vezetett végig az egész vágóhídon. Lépésről lépésre megtekinthettem azt, hogy hogyan dolgoznak fel naponta körülbelül 3500 – 4000 sertést. Először betekinthettem arra a helyre, ahol tartják a még élő sertéseket. Majd egy pár lépés után, már kábult állapotban jöttek velem szemben a szalagon. Ezek után elkezdődött a malacok feldarabolása. Miután az első folyamaton végigment egy sertés, azután jött a csontozási folyamat. Ezalatt a folyamat alatt szedik ki a malacokból az összes csontot. Ez a folyamat nagyon szigorú higiéniai szabályok között valósul meg. A harmadik lépés az a nyers húsok csomagolása. Itt több tonna hús van raktáron egyszerre, amit később a megrendelők elszállítanak. Jani bácsinak és a 30 éves munkatapasztalatának köszönhetően sok új információval és tapasztalattal gazdagodhattam. A közel 5 órás túrám részletgazdag volt és érdekes. Köszönöm a Bonafarmnak, a Csányi Alapítványnak és az MCS Vágóhídnak is, hogy fogadtak és ennyi kézzelfogható tapasztalatot gyűjthettem.”

Köszönettel,

Burai Tamás Gábor, Jászság 2-es csoport

 

2022. 10. 25. Növénytermesztés, Sziebertpuszta

„2022.október 25-én sorra került a Bonafarm cégcsoport „Gyakorlat teszi a mestert” pályázat szakmai napjára. Az érdeklődési körömön belül kifejezetten érdekel a mezőgazdaság és a közgazdaságtan. A Pécsi Közösségi Házban korábban már tartottak egy előadást, ami inspirált arra, hogy beletekintsek a munkafolyamatokba, és hogy tapasztalatot szerezzek. Véleményem szerint fontos, hogy a diákok még az iskolai tevékenységeik alatt rálátást szerezzenek a munka világára. A növénytermesztés szekciót választottam, ahol Haz Bence műszakvezető vezetett körbe különböző területeken, termőföldeken. Nagyon jó élmény volt, ahogy a kalászos és más kapásnövények termesztésének a munkafolyamatát lépésről lépésre láthattam, illetve a nap végére sok egyedi ismerettel gazdagodtam, amit beépíthetek jövőbeli elképzeléseimbe. Köszönjük a Bonafarmnak a színvonalas bemutatást és lehetőséget!”

Varga Izabella, Pécs 2-es csoport

„2022.10.25-én a Csányi Alapítvány és a Bonafarm cégcsoport közreműködésével csoportomból hárman ellátogathattunk a Bólyba és a környező településekre.

Első állomásunk Sziebertpuszta volt, ahol külön-külön beosztottak minket három szakemberhez: két növényorvoshoz és egy növénytermesztési műszakvezetőhöz. Én Fejős Andrea növényorvos szakember mellé kerültem, akivel az ismerkedés után elindultunk Erdőfűre. Itt árpa termőföldeket láthattam. Miközben a földeken sétáltunk rengeteg érdekes és hasznos dolgot tudtam meg a növények növekedési és termelési folyamatáról. Ezután visszautaztunk Sziebertpusztára, a gépparkba. Itt a hely legújabb John Deere traktorjába ülhettem bele és kezelhettem egy keveset és egy kört is utazhattam benne, végül Bólyba mentünk ebédelni, utána pedig hazautaztunk.

Számomra a nap nagyon hasznosnak és tanulságosnak bizonyult, ugyanis sok kérdésemre választ kaptam és miközben utaztunk a települések között rengeteget beszélgettem kísérőmmel, aki bemutatta nekem a helyet. Elmondta minden velejáróját ennek a munkának és azt is, hogy tudom elkezdeni az erre vezető utamat. Sok tanáccsal látott el és egy rendkívül kedves és segítőkész embert ismerhettem meg a személyében. Ezen kívül az összes ott dolgozó munkatárs nagyon közvetlen és szimpatikus volt számomra. Remélem a jövőben hasonló munkakörben és hasonló emberekkel dolgozhatok.

Köszönjük a lehetőséget és a tartalmas szakmai napot! Remélhetőleg lesz folytatás!”

Balla Melodi, Pécs 2-es csoport

„Október 25-én a Bonafarm és a Csányi Alapítvány által meghirdetett pályázatban résztvevőknek alkalmuk lehetett ellátogatni Sziebertpusztára, ahol közelebb kerülhettünk a mezőgazdasághoz. Amikor megérkeztünk, szétváltunk csoporttársaimmal és külön-külön látogattuk meg az érdekes helyszíneket, termőföldeket, táblákat, szerelőműhelyt és gépparkot. Megismerkedhetünk a növénytermesztés csodáival és érdekességeivel, és mivel autóval közlekedtünk, ezért lehetőségünk volt több helyszínt is bejárni. Sok hasznos információ hangzott el, aminek a jövőben majd nagy hasznát fogjuk venni és ezeket én is kamatoztatni tudom.”

Balla Andrea, Pécs 2-es csoport

 

 

2022. 10. 25. Vadgazdálkodás, Békáspuszta-Bóly

„2022. október 25-én a “Gyakorlat teszi a mestert” című pályázat keretében egy szakmai napot tölthettem el a Bóly Zrt. Békáspusztai vadászterületén.

A reggel folyamán Szabó Szilárd Úr, a vadászati ágazat vezetője köszöntött és fogadott, aki ismertette, hogy mi vár rám a napon. Bemutatta Sziladi Máté hivatásos vadászt, aki a területen kalauzolt tovább. Az esős idő miatt terepjáróval jártuk végig a kiváló adottságú területet. Nagyon sokszínű terep rajzolódott ki a hosszan elterülő területen, mely jobbára mezőgazdasági jellegű, de találhatóak benne halastó rendszerek, erdőfoltok, nádasosok és a vadak számára búvóhelyek. A 33 ezres vadászterület világhírű vadállománnyal rendelkezik. A gímszarvas és az őzállomány mellett 300 hektáros vaddisznókert is található. A nagyvadgazdálkodás mellett apróvadállomány is jelentős. Utunk során megtekintettük az etetőhelyeket és magasleseket. Máté elmesélte az erdész-vadász hivatás minden szépségét.

Köszönöm szépen Neki és a Vezetőségnek, illetve a Csányi Alapítványnak, hogy ezzel a nappal bővíthettem ismereteimet a tanulmányaimhoz kapcsolódóan. Még jobban megerősödtem abban, hogy jó szakmai úton járok.”

Kuckó Ármin, Nagybajom 2-es csoport, KSzC Dráva Völgye Technikum és Gimnázium

2022. 10. 25. Növénytermesztés, Középhídvég

„2022. október 25-én, a Gyakorlat teszi a mestert IX. pályázat keretein belül Középhídvég, Temericre látogathattam. Itt egy egész napot töltöttem elsősorban a növénytermesztési egységvezető, Bányai János társaságában.

A napunk az irodán indult, ahol nagyon kedves fogadtatásban volt részem. Ezután kilátogattunk a műhelybe, ahol részletes tájékoztatást kaptam a gépparkról. Az utunk a földekre vezetett, ahol megfigyelhettem a csemegekukorica betakarítását, melyre a környékünkön nincs példa, ezért ez teljesen új dolog volt számomra. Az öntözőrendszer és a meteorológiai állomás is itt volt látható. A szárító teljes bejárása közben sajnos megeredt az eső, ezért a déli órákra visszaszorultunk az irodába. Kora délután egy gyors terepszemlével zárult a napunk, melybe rengeteg élményt sűrítettünk. Köszönöm az Alapítványnak a lehetőséget.” Gál Dorina, MATE Kaposvári Campus mezőgazdasági mérnök szak, Nagybajom 3-as csoport

2022. 10. 26. Szarvasmarha ágazat, Csípőtelek

„2022. október 26-án a Bóly Zrt. csípőteleki tehenészetében tölthettem el egy szakmai napot, melyet a Bonafarm és a Csányi Alapítvány közösen meghirdetett „Gyakorlat teszi a mestert” című pályázat keretében nyerhettem el.

A reggel folyamán Somoskövi András, telepvezető Úr fogadott az iroda bejáratánál és kalauzolt el a délelőtt folyamán a telep több helyszínén, természetesen a szigorú higiéniai szabályokat betartva. Óriási istállókat láthattam, ahol a tehenek idejük nagy részét töltik. A közel 3 ezer szarvasmarha nagyon modern, korszerű technológiával felszerelt tartásban részesül, ami gondoskodik arról, hogy a legstresszmentesebben éljék életüket. Ilyenek például az istálló leereszkedő oldalfalai vagy éppen a ventilátorok és zuhanyzófejek, melyek a nagy melegben biztosítják a hűtést. A tehenek rövid utat megtéve a fejőházba sétálnak. Soha életemben nem láttam ilyen modern technikát. A tehenek egy kör alakú fejőállomásra állnak, mely körbe-körbe forog, és mire az állatok körbeérnek, már ki is nyerik tőlük a tejet. A megtermelt tejet pedig már szállítják is tovább Szegedre további feldolgozásra. Ezeket mind figyelembe véve, nem meglepő, hogy Csípőtelek Közép-Európa egyik legmodernebb tehenészete. Szerencsésnek érzem magam, hogy ezt személyesen láthattam. A délután folyamán még megnéztük a borjakat is, ahol nevelik őket.

Nagyon köszönöm Somoskövi András Úrnak, hogy idejét rászánva megismertette velem ezt a telepet. Sok újdonságot megtudtam a szarvasmarha tenyésztésről, tartásról, hasznosságáról. Emlékeimben megőrzöm ezt a napot.”

Horváth Zsófia, Nagybajom 2-es csoport, Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

2022. 10. 28. Tejfeldolgozás, Szeged

„A Gyakorlat teszi a mestert IX. pályázat keretében lehetőségem nyílt egy napot eltölteni a Sole Mizoban Rózsa Veronika takarítási és higiéniai csoportvezető mellett. Veronika körbevezetett az üzem területén, illetve elmagyarázta, pontosan mi is történik a tej megérkezésétől az egyes késztermékekig. Betekintést nyerhettem a laborban zajló folyamatokra is: pH-t, savfokot, szárazanyagtartalmat mértünk, különböző próbákat végeztünk el a mintákon, illetve kóstoltunk tejet, túrót, joghurtot. Ezután az üzem különböző területeiről vettünk mintákat, amelyeket elküldtünk a laborba kiértékelésre – így ellenőriztük, hogy megfelelőek-e a higiéniai körülmények.” Makra Sarolta, Szegedi Tudományegyetem, gyógyszerész hallgató, Szeged 3-as csoport

2022. 10. 28. Növénytermesztés, Kislippó

„Október 28-án részt vettem egy szakmai napon Kislippón, a Bonafarm cégcsoport felajánlása
jóvoltából. Amikor megérkeztünk Bóli Balázs, a telephely vezetője fogadott minket, aki utána bemutatta a céget. Többek között a gazdálkodási terveket is átnéztük, melyből kiderült, hogy a jövő évben mely területekre milyen magokat vetnek. Szó esett a gabonafélék betegségeiről, kártevőiről, illetve, hogy ezeket milyen növényvédő szerekkel lehet megfékezni. Ezt követően autóval körbejártuk a céghez tartozó területeket, majd a konzerváló gazdálkodás rejtelmeibe is
betekintést nyerhettem.” Pápai Panna, Szegedi Tudományegyetem élelmiszermérnök hallgató, Szeged 3-as csoport

 

Életút-formáló szakmai napokon vannak túl támogatottjaink, akik inspirálódva és határozott döntésekkel jöttek haza: többen nem csak megerősítést kaptak, hogy jó karriert választottak, de többekben megszületett az elhatározás is a leendő szakmájukkal kapcsolatban. A kézzelfogható tudás, amit megszereztek végigkíséri őket a tanulmányaikon, és biztosan vagyunk benne, hogy azokat kamatoztatni tudják az elkövetkező években. Köszönjük a Bonafarmnak, hogy ilyen szenvedéllyel és hozzáértéssel mutatták be ágazataikat.