Gyakorlat teszi a mestert XI. – Pályázati beszámolók
2024.11.21. Csípőtelek Tehenészet
„A Csányi Alapítvány ismét nagy lehetőséget adott számomra, 2024.11.21.-én ellátogathattam a Csipőteleki Tehenészetbe. Tanulmányaimat a bajai Bereczki Máté Szakképző Iskolában folytatom Mezőgazdasági gépész szakon, így minden érdekel ami a mezőgazdasággal, állattenyésztéssel kapcsolatos. Csütörtökön reggel, már korán megérkeztem a tehenészetbe. A nap elején volt egy megbeszélés az előző nappal kapcsolatosan. Ott mindenki bemutatkozott nekem, és elmondták a végzettségüket és, hogy mit csinálnak a telepen. Ezután a telephely vezetővel, Oratics Balázzsal körbesétáltunk az egész telep területén és ismertette annak a működésének részleteit. Ezt követően volt egy kisebb szünet, majd egy gépészmérnökkel szintén végigjártuk a telepet, azonban akkor a gépeken volt a hangsúly, például a betakarító gépeken és az etetőgépeken is. Pontosan elmondta, mi hogyan működikés zajlik. A legérdekesebb számomra egy rosta volt, amely szétválasztja kettő felé a híg és a szerves trágyát. Majd ezt követően a Balázzsal elmentünk mintát venni a tömegtakarmányokból és azt elküldtük mintavételre. Rengeteg újdonságot és érdekes dolgot hallottam és láttam a Csodafarmon és ez az ágazat így még jobban felkeltette az érdeklődésemet. Köszönöm, hogy ott lehettem! „ Benedek Tibor, 3-as csoport
2024. 11. 08. Húsfeldolgozás, Műszaki igazgatóság – MCS Vágóhíd ZRt., Mohács
„A mai napon reggel 6 órakor elindultunk mohácsi MCS Húsüzemébe. Amikor megérkeztünk a városba, rögtön átvett a szakmai vezető, akivel az egész napomat tölthettem. Legelőször egy tárgyalóterembe mentünk, ahol egy prezentáció segítségével bevezettek az üzem részleteibe. Ezt követően a cég munkatársai körbevezettek az üzemben, elmagyarázták hogy mire alkalmazzák és hogyan működnek az ott használt gépek. A körbevezetés után közösen ebédeltünk, majd visszamentünk a tárgyalóba, ahol a vágóhíd vezérlésébe láttam bele. Betekintést nyertem, milyen rendszereket, programokat használnak. Örülök, hogy látogatást nyertem az MCS Vágóhíd üzemébe, azt gondolom számos lehetőséget láttam meg, amely számomra -mint ipari informatikát tanulónak- előnyös lehet a jövőben. Rengeteg új ismerettel gazdagodtam, amit a továbbiakban kamatoztatni is tudok majd.” -Héri Dóra, Szentes 1. csoport
2024. 11. 07. Borászat, ágazati pénzügy és számvitel – Csányi Pincészet ZRt., Villány
„Én a Csányi Pincészet villányi borászati üzemébe nyerhettem betekintést alapítványi pályázatunk által. Reggeli megérkezésem és egy gyors üzemi összefoglaló után autóba szálltunk és elindultunk a szüretelés helyére. Gyönyörű látvány volt a sok színben pompázó táj. A termőterületek bemutatását követően megnéztük az érlelés helyét és a pincét is és a teljes folyamatot bemutatták, hogyan lesz a boltok polcain sorakozó ital a szőlőből. Ebéd után a gazdasági csoport tevékenységeit tekinthettem meg közelebbről: megismerhettem a pénzüggyel kapcsolatos nehézségeket és a könyvelők munkáját is. Sok ismerettel gazdagodtam, köszönöm szépen a Bonafarm-csoportnak és az Alapítványnak a lehetőséget!” -Horváth Vanda, Szentes 1. csoport
2024.11.07. Humánerőforrás – Szeged Sole – Mizo
„A ,,Gyakorlat teszi a mestert pályázat’’ keretében 2024. november 7. napján lehetőségünk volt eltölteni egy szakmai napot a Sole-Mizo Zrt. szegedi telephelyén Lázár Anett senior HR üzleti partnerrel. Anett beavatott minket a személyügy valamennyi részletébe, így többek között megmutatta, a gyakorlatban hogyan és milyen szempontok alapján szűrik elő a jelentkezőket egy interjú előtt, bevitt minket meghallgatni egy személyes interjút a gépkezelői pozícióra behívott jelentkezőkhöz, és természetesen egy gyors gyárlátogatás sem maradhatott el. Anett személyében egy rendkívül felkészült szakembert ismerhettünk meg, aki mint egy svájci bicska a legkülönbözőbb funkciókat tudja ellátni a szervezet életében. Sok mindenki kereste őt a nap folyamán, különféle kérdésekkel és kérésekkel, és ő valamennyi kérdést megválaszolt, valamennyi kérést teljesített. Összességében egy kimagaslóan produktív szakmai napot tudhattunk magunk mögött, maradandó élmény és egyben nagy tanulság is volt mindaz, amit tapasztaltunk, hiszen felismertük, egy személyügyes szerepe hatványozottan fontosabb egy szervezet életben, mint ahogy azt elsőre gondoltuk volna.” dr Faragó Brúnó jogász, Szeged 1-es csoport
„A mai nap folyamán Brúnóval betekintést nyerhettünk a Bonafarm csoport szegedi Sole-Mizo gyár HR világába. … Napunk fő célja az volt, hogy megismerkedjünk a HR-en dolgozók tevékenységeivel, működésével. Szerencsések voltunk, hiszen a nap folyamán részt vehettünk egy állásinterjún is, mint megfigyelők. Érdekes volt látni, hogy mi történik azután, ha az interjú alanyok elhagyják a szobát. Napunk zárásaként körbevezettek minket a gyár területén és bemutatták a folyamatát az itt gyártott termékeknek. Köszönjük a lehetőséget, és ezt a napot, mint az Alapítványnak mint a Bonafarmnak és Anettnek a sok-sok segítséget és élményt!” Hégete Alexandra, Jászság 2. csoport
2024. 11. 06. Tejfeldolgozás, minőségirányítási ágazat – Sole Mizo ZRt., Szeged
„Én a Sole Mizo ZRt-nél jártam, ami nekem egy örök emlék marad! Először kicsit félve értem oda, de aztán a dolgozók tettek arról, hogy hamar feloldódjak! Elsőként körbevezettek a gyár területén és megnézhettem, hogy milyen fejlett technológiákat alkalmaznak a gyárban és az üzem irodai részével is megismerkedhettem. Délben egy jó hangulatú ebéd után a labortevékenységekbe avattak be -ez volt, ami engem a legjobban érdekelt, hiszen biológia-kémia tagozatos vagyok. Ráadásul még be is segíthettem a laborban dolgozóknak! De ezzel még nem ért véget az érdekességek sora: még a mikrolaborba is átvezettek, ahol vezetőmmel a gyár területén tamponos mintákat vettünk, s ezeket vizsgáltuk meg a mikrolaborban. Sajnálatomra nagyon gyorsan véget ért a nap, de az biztos, hogy ha lesz lehetőségem, ide jövőre is szívesen eljönnék!” -Hajdú Kitti, Szentes 1. csoport
2024.11.06. Informatika ágazat – Szeged
„A Csányi Alapítvány „Gyakorlat teszi a mestert XI.” pályázatának keretein belül lehetőségem adódott ellátogatni a Pick szegedi telephelyének IT részlegére. Baricsáné Rekedt-Nagy Andrea napját kísérhettem végig, aki projekt menedzserként dolgozik a cégnél. Betekintést nyújtott többek között az SAP alapú vállalatirányításba és az ezzel kapcsolatos megbeszélésekbe. Az egyik megbeszélésen a fejlesztővel konzultáltunk a rendszerkörnyezet kinézetéről és funkcióiról. A meetingeken nagyon jól működött a kommunikáció a projektvezető és a fejlesztők között. A családias légkörben pillanatok alatt elrepült a nap, és rengeteg élménnyel és tapasztalattal távozhattam. Összességében hasznosnak találtam a napot, mert megismerhettem a munka környezetét valós szituációkban. Köszönöm szépen a lehetőséget!”- Nagy Balázs, Szentes 2. csoport
2024. 11. 06. Humánerőforrás – Pécs
„A „Gyakorlat teszi a mestert” c. pályázat keretein belül, eltölthettem egy napot Pécsen Stang Rékával aki a Bonafarm, HR igazgatóság, Utánpótlástervezés és tehetségmenedzsment szervezeti egységen belül a vezetői pozíciót tölti be. Betekintést nyerhettem HR meetingekbe, ami nagyon hasznos volt számomra, hiszen ténylegesen megtapasztalhattam annak légkörét, minden fortéját. A megbeszélések témája nagyon sokrétű volt, ezzel is igazolva, hogy milyen szerteágazó ez a hivatás. A nap többi részén Vuk Szimonetta HR-es munkatárssal beszélgethettem a mentorprogram, illetve tehetségfejlesztő program működéséről és azok háttérmunkáiról. Számomra nagyon hasznos volt ez a nap, így a továbbtanulás küszöbén. Szeretném megköszönni a Bonafarm Zrt.-nek a lehetőséget, hogy ilyen remek környezetben, kedves és intelligens szakemberekkel tölthettem a napomat.” – Orsós Jázmin, Nagybajom 1-es csoport
2024. 11. 05. Sertéstenyésztés, sertéstartás ágazat – Dalmand-Vörösegyházpusztai sertéstelep
„Az idei tanévben is örömmel pályáztam meg a „Gyakorlat teszi a mestert XI.” című pályázatot, mely az Alapítvány és a Bonafarm cégcsoport közösen kiírt pályázata, amely segíti a pályaorientációt, az adott szakma iránti elkötelezettséget. A mostani pályázatomat a sertéságazat, azon belül is az állategészségügy témakörében írtam meg. Mivel mezőgazdasági technikumon tanulok, így már volt lehetőségem egy másik sertéstelepen több hetes szakmai gyakorlatot eltölteni. Kíváncsi voltam, hogy a Bonafarm telephelyén a sertésekkel való foglalkozás, hogy is valósul meg. Legfőképpen érdekelt, hogy az állategészségügyi feladatkör testközelből mit is takar valójában. A szigorú járványügyi intézkedések nem voltak újak számomra, – volt már tapasztalatom belőle – hiszen a befürdés, a ruházat csere és minden higiéniai szempont betartása az állatok védelme érdekében történik. A mai napon a telephely vezetője és az állatorvos kíséretében jártuk be a telepet, s mértük fel a sertések egészségügyi állapotát. Jelenleg közel 3000 sertést tartanak Dalmand-Vörösegyházpusztai sertéstelepén. Megvizsgáltuk, feljegyeztük a jelenlegi sérüléseket, vért vettünk, melyet laboratóriumban vizsgálnak meg, hogy nincs-e bármiféle betegség, ami az állat jó egészségügyi állapotát veszélyeztetné. Ezen a napon újabb tapasztalatokat szereztem a sertéstenyésztésben, sertéstartásban, mely szakmai előmenetelemet is segíti. Köszönöm a lehetőséget a telep vezetőjének és állatorvosának, s nem utolsó sorban az Alapítványnak, hogy hasznosan tölthettem el ezt a napot!” – Horváth Zsófia, Nagybajom 2-es csoport, MATE Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, 12. osztály