Kulturális nap Szentesen

„2023. március 11-én kulturális napon vett részt a Szentes 2-es csoport. A mentori óra után indultunk programjaink helyszínére. Elsőként Szentes Városi Könyvtárába vezetett utunk.  A város egyik legszebb épületében több mint 110 ezres könyvállománnyal, számos folyóirattal és audiovizuális dokumentummal, valamint rendszeres művészeti és kulturális kiállításokkal, előadásokkal várja az olvasókat, látogatókat. A könyvtár bejárás során megismerhettük a könyvtár jelenlegi épületének történetét, mely az egykori zsinagóga felújított épületében működik 1998-tól. Földszinten a kölcsönözhető szépirodalom áll az olvasni szerető egyének rendelkezésére, első emeleten a kölcsönözhető szakirodalom, míg a második emeleten a középiskolai kötelező olvasmányok, helyismereti, helytörténeti gyűjtemények, térképgyűjtemény, idegen nyelvű könyvek találhatóak. Segédkönytár (könyvtár- és irodalomtudomány, olvasás, szociológia, didaktika), társasjátékok, hangoskönyvek gyűjteménye áll az olvasóközönség szolgálatára. A könyvtár után színt hozott a szürke hétvégi napba a Tokácsli Galériában Bolla Márta „ A Magyar Nő Illata” festménykiállítása. Meseszerű hangulatban volt részünk, vibráló színű női portrék és csendéleteket csodálva. A kulturális napot a Koszta József Múzeum látogatásával zártuk, ahol március 15.-i ünnepünk alkalmával Petőfi Sándor Csongrád-Csanád vármegyében található szobor és domborművek gyűjteményéből nézhettünk meg kisfilmet.”

Őzéné Törőcsik Márta mentor

„A könyvtár körbevezetésen megismerkedhettünk a könyvtár eredetével és szépirodalmi alkotásokkal. Az épület egy zsidó templom volt, melynek 4 fala eredeti, az összes többi részét újra építették. Megtudtuk, hogy alkalmazzuk a könyvtár funkcióit, megnéztük a tóra-tekercset, megismertük a múltját. Könyvtáron belül a Szentesi Deák Ferenc Általános iskola rajztanára által készített ikon-kiállítást tekintettük meg.”

Dancsó Zanett, Bihari Kamilla Hajnalka

„A Tokácsli Galériában rendezett kiállítás festményei élénk színűek és kidolgozottak voltak, teljesen elvarázsolt élénk színvilágával bennünket. A festmények többnyire női alakokat, tájképet és csendéletet jelenítettek meg. Megtudhattuk, hogy Bolla Márta festőnő sokszor elképzel dolgokat… hallgatja a zenét….. és keze által születnek a csodálatos alkotások.”

Süle Boróka Eszter, Bodnár Viola Lilla, Beke Hanna Laura

„A Koszta József Múzeumba vezetett kulturális utazásunk utolsó állomása. Egy előadást vetített le nekünk a múzeum munkatársa Petőfi Sándorról, mely nagyon sokrétű volt. Nem csak a verseiről, hanem a vármegyében található szobrairól is volt szó. Versei közül kettőt megzenésítve hallgathattunk meg. Látogatásunk végén az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban használt fegyverekről esett néhány szó, melyeket kezünkbe is vehettük, nagy élmény volt.”

Mácsai Zalán, Nagy Balázs

Képeink megtekinthetők a Galériában.