Kutatók Éjszakája Szegeden

Kutatók Éjszakája Szegeden

A szegedi 2-es csoportban már hagyománnyá vált, hogy az októberi projektnapok előtt minden évben meglátogatjuk a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozatot, ami széles palettát nyújt Szegeden egyetemi város révén.

Az idei évben az algakutatási projektünkhöz kapcsolódóan a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban is ellátogattunk, ahol az algák és gombák kutatási módszereibe nyertünk betekintést.

Az első helyszínen a Kutatóközpont növénytani munkacsoportjának algákkal kapcsolatos kutatásit ismerhettük meg, ahol részletes felvilágosítást kaptunk az algák és növények táptalajon történő izolálásáról, és az algák hasznosságának kutatásiról. Betekintést nyertünk a bioetanol-, illetve gyógyszeralapanyag algafajok kísérleteibe.

Az épületen belül maradva volt a következő helyszínünk, ahol a gombáké volt a fő szerep a kutatócsoport a gombafajok genetikaállományát tanulmányozza, evolúciós genetikai kutatásokat végez a sejtspecializálódás területén. A látogatásunk során megtanulhattunk gombát átszövetelni agar-agar táptalajra, majd genetika állomány kinyerést is elsajátíthattunk.

A gombák- és algák világát elhagyva és a vacsoránkat is elfogyasztva a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karára látogattunk el, ahol az árpád kori házak felépítését, illetve az akkori edények készítésének technikáját mutatták be számunkra egy érdekes előadás keretében.

Az idei programsorozatot, mint minden évben a Tudáskapuban zártuk, ahol Csehó Gábor szakmai vezetővel barangoltuk be a rovarok érdekes világát.

Élményekkel és rengeteg tudással gyarapodva tértünk haza az idei Kutatók Éjszakájáról is.

Mikics Péter
mentor

További képek a galériában tekinthetők meg: