Madarak és Fák Napja vetélkedő

Madarak és Fák Napja vetélkedő

„A Magyar Madártani Egyesület Kaposvári Helyi Csoportjának szervezésében, 2023. március 31-én került sor a Madarak és Fák Napja természetvédelmi vetélkedőre. A megmérettetésre hat csapat nevezett, köztük a Nagybajomi 3-as csoport három ifjú tanulója (Nagy Kamilla, Buzsáki Evelin és Tóth Kristóf László). A versenyre jelentkezés egy hosszú távú folyamat eredménye, mivel a csoport indulásakor a programunk célkeresztjében a természet megismerése, megszerettetése is egy fontos szempont volt.

A verseny tananyagát másfél hónappal ezelőtt öt nagy részre osztottuk és Győző Zalán (a Pécsi Tudományegyetem pénzügy-számvitel szakos tanulója) segítségével készültünk hétről-hétre. A gyerekek tesztekkel adtak számot tudásukról és ezek alapján kerültek kiválasztásra. Csoportunk három másik tagja (Orsós Leila Vanessza, Váradi Niké és Huszár Réka) is elkezdte a kiadott anyagok értelmezését és tanulását, de nekik inkább kikapcsolódásként és ismeretterjesztésként szolgált a tanulmányok elsajátítása. Nagyon ügyesek voltak ők is, gondolkoztunk, hogy ők is versenybe szálljanak-e, de a megmérettetésen végül résztvevő tanulók sokkal inkább érezték magukénak a tananyagot, így őket tudtuk beválogatni a végső csapatba.

A három 6. osztályos versenyző lelkesen csinálta végig a felkészülési időszakot. Voltak nehezebb részek, mint például a madárhangok felismerése, de végül sikerrel vették az akadályokat. Most már rengeteg mindent tudnak többek között a barkóscinegéről, a fecskefarkú pillangóról, az alpesi gőtéről, a vénic szilről és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkról is. Csatapunk tehát felkészült a versenyre, Kaposváron már minden rajtuk állt, de nem a végső helyezés volt a fontossági sorrendünk első helyén, hanem a megszerzett tudás és a versenyen begyűjtött élmények. Gratulálok gyerekek, szépen helytálltatok, nagyszerű hetek voltak ezek, amiket magunk mögött tudhatunk.” Győző Zalán Nb3