Siker az érettségi előtt

Siker az érettségi előtt

  1. április 14-én Szolnokon jártam az ÁSZÉV vagyis az Ágazati és Ágazaton belüli specializáció Szakmai Érettségi Vizsgatárgyak Verseny eredményhirdetésén.

Hogy hogyan is jutottam el idáig az alább szeretném kifejteni. Ez a verseny három fordulóból áll: van egy selejtező, amely az első forduló; amit követ a második – az írásbeli forduló; s végül a harmadik, a szóbeli forduló. Az első fordulóban mindenki számítógépen írja meg a feladatát, és az adott pontszáma alapján jut be a többi fordulóba, amely szakmacsoporttól függően 10-80 fő volt idén. Az első fordulót mindenki a saját iskolájában írja meg, a másodikat a megyeszékhelyek kijelölt iskoláiban, a harmadik fordulónak Szolnok ad helyet, ahol szóban kell a tudásról számot adni.
Az iskolám 2022. novemberében nevezett be minden 12. évfolyamost az ÁSZÉV-re. Természetesen bennem volt a motiváció, hogy minél jobb eredményt szeretnék elérni, mivel a kiemelkedő eredményt díjazzák, helyezéstől függően 25-100 pont a továbbtanuláshoz, illetve tárgyjutalom a dobogósoknak. Ezeknek a függvényében ültem számítógéphez 2023. január 31-én reggel 8 órakor, az első forduló megírásához. Idén egy 70 kérdésből álló feladatsort kellett kitölteni a középszintű szakmai érettségi feladattípusainak megfelelően. A rá következő napon jött az eredmény, hogy ezt a fordulót 87 ponttal zártam a 100-ból, és a 2. helyig repített fel. Ez egyenes bejutást jelentett a döntőbe, azaz a 2. és a 3. fordulóba.

A második forduló március 1-jén Szekszárdon volt 12 órakor. Ebben a körben egy emelt szintű érettségihez hasonló feladatsort kellett kitölteni, amiben volt Forgalmi ismeretek, Jelzési ismeretek, Vasútföldrajz és Közlekedési alapismeretek. Ennek eredménye március 22-én jelent meg, ahol kiderült, hogy 3. helyen zártam, 74 ponttal. A harmadik forduló Szolnokon került megrendezésre április 3-5 között. A három nap azért kellett, mivel 48 szakmacsoport 10-10 tanulója versenyzett egymással, és egy napba ez nagyon sok lett volna még úgy is, hogy a város minden technikumában voltak versenyek. Én április 3-án mentem a szóbeli megmérettetésre, ahol találkoztam a többi döntőssel is. A tétel kihúzása után (amelyben ismertetni kellett a magyar vasúti közlekedéstörténetet 1830 és 1900 között, a 30-as számú Budapest-Székesfehérvár-Siófok-Nagykanizsa-Murakeresztúr országhatár vasútvonalat és elágazásait, továbbá a váltójelzők csoportosítását és a váltók számozását, valamint a tolatás esetén kinek kell élőszóban engedni a mozgást, és mit kell közölni tolatás esetén) a kidolgozási időben összeszedtem a gondolataimat, majd 12 percben elmondtam. A Bizottság csak hallgatott, nem kérdeztek, csak a pontokat írták fel maguknak, illetve a végén megköszönték a feleletem.  A tavaszi szünetben kapta az értesítést az iskola, hogy három tanulója (köztük én is) meghívást kaptunk az eredményhirdetésre, amely április 14-én került megrendezésre abban az iskolában, ahol volt a feleletem is. Aznap hajnalban a helyezettek és a kísérőink vonatra szállt, majd pár óra alatt átutaztuk a fél országot. Az ünnepély 10 órakor kezdődött, először egy zenés előadással, majd a szervezők ünnepi köszöntőivel, illetve köszöntőt mondott Szolnok város polgármestere is. A beszédek után sor került a díjátadóra. A szakmacsoportom, aminek most a hosszú nevét nem szeretném leírni, a végén volt, ami által addig is volt egy kicsike izgalom.

A 3. hely kihirdetésénél mondták a nevem. Fel kellett mennem a színpadra, ahol átadták az emléklapot, illetve egy ajándékokat tartalmazó dísztasakot, amelynek tartalma volt egy fejhallgató, egy füzet Szolnok város nevezetességéről, egy toll, illetve egy 30.000 forint értékű étkezési utalvány.

Összességében a 3. helyezéssel meg vagyok elégedve, viszont tudom, hogy lehetett volna akár jobb is, de a szoros eredmények miatt nem panaszkodok. Köszönöm szépen mindenkinek, aki valamilyen formában támogatott engem! A versenyeredmény pedig jó kis muníció lesz a hamarosan kezdődő érettségihez.

Dausek Nándor

Kaposvár 2-es csoport