Szülők akadémiája a K2 csoportban

Szülők akadémiája a K2 csoportban

A szombati délutánon a Kaposvár 2-es csoport legfiatalabbjainak szülei egy hasznos, gyakorlatias beszélgetésen vehettek részt Szigeti Mónika pszichológus vezetésével. A téma: sikerorientált és kudarckerülő magatartás.

„Először egy igazán könnyen emészthető, és nagyon hasznos alapismeretet kaptunk arról, hogy mi is a sikerorientáltság, mit jelent, ha valaki kudarckerülő, és azt is megtudtuk, hogy e két „véglet” között létezik egy ún. kudarckereső, felelősséget hárító magatartásforma is.
Azt gondolom fontos mondatok, példák hangzottak el, melyek segítségével tisztáztuk, hogy igazából nem csak tanult magatartásmintákról van szó, hanem a személyiség, temperamentum is jelentősen befolyásolja, ki melyik csoportba tartozik, és azt is, hogy milyen esetekben jelenthet problémát, ez miben tud megnyilvánulni. A szorongás, mely sokszor ezekből a magatartásokból következik, teljesen átszőheti a gyermek életét, és mindenképpen támogatást, megoldási lehetőségeket kíván.
A mindennapi életből hozott, személyes példákon keresztül beszélgettünk arról, hogy szülőként hogyan segíthetünk gyermekeinknek feldolgozni egy-egy kudarcot, hogyan segíthetjük, hogy reális, elérhető célokat tűzzön ki maga elé, amelyekért azért egy kicsit küzdeni kell.
Szó esett arról, hogy a szülői minta rettentő fontos, akár a kudarcok túlélésére, akár a teljesítmények,célok elérésére vonatkozik, de a kortársak hatása is erősen befolyásolja gyermekeinket.
A legélénkebb beszélgetést az iskola, mint főszereplő váltotta ki ehhez a témához kapcsolódó hatásával, felelősségével, a pedagógusok által elvárt teljesítmények, eredmények sokszor irreális voltával.
Az osztályzatok, a vizsgák, a dolgozatok által okozott szorongás abszolút aktuális minden családban így a tanév vége felé közeledve, függetlenül attól, hogy sikerorientált vagy kudarckerülő kisdiákunk van.” Árok-Vörös Ildikó, szülő K2 csoport