Termál-tavi öko-turisztikai bázis- és sétaúton Szentesen

Az idei tanév projektje az Egészség és környezet témakörben valósult meg. Projekt-záró hétvégénket szűkebb környezetünkben töltöttük el Szentesen, ahol meglátogattuk a Közép-Európa legnagyobb termál tavaként számon tartott öko-turisztikai bázist, melyet a turistáknak és természetkedvelőknek 2021-ben adtak át. A jellemző szélirány az északnyugati, így a szörfösök és a sup-osok paradicsoma is.  A száznegyven hektáron elterülő tórendszer 1982-ben létesült,  mely számos jelentős vízi madár lelőhelye lett, csaknem 200 védett madárfajt lehet hallani a túra során. A tórendszernek évek óta nagy jelentősége van a fokozottan védett madárfajok vonulásában és fészkelésében is.  A bázis központja egy pihenőház, ahol kezdődik a nádlabirintus és a két tó között vezetett egy tanösvény jellegű sétaút is. A nádlabirintuson elindulva, a természet által benőtt pallókon egyensúlyozva igyekeztünk megkeresni a „természetes útvesztő” kijáratát. Túránkat információs táblák és turistatérkép segítette. A közel 20 kilométernyi turistaútból a rövidebb utat tette meg a lelkes csoport, mely közel 7 km-t jelentett. A Közösségi Házba visszatérve ebédet követően következett a Nagy Balázs által összeállított quiz-játék, mely a délelőtti kalandozásunk alkalmával elhangzott információkra épül. A szombati találkozás a csoport tagjait ismét közel hozta egymáshoz, egy hasznos, vidám, ismeretszerzésre épülő napot tölthettünk együtt.  A Termál-tavi öko-turisztikai bázis és sétaút látogatásával ismét bővült tudásunk Szentes szűkebb környezetét megismerve.

Őzéné Törőcsik Márta mentor

A mai napon ellátogattunk a Szentesi Termál-tóhoz. Izgalmasnak ígérkezett a nádas-labirintus, így a Márti néni által elmondott ismertető után elindultunk a labirintusba és igyekeztünk megtalálni a kijáratot. A magasan benőtt, néhol alig áthatolható szakaszokat magunk mögött hagyva, egy kis csalán-csípést megismerve jutottunk ki a labirintusból. Ezt követően a sárga turista-jelzést követve haladtunk túránk során, ami több, mint 6 km volt. Megismerkedtünk a térség élővilágával, egyes növényfajtákat telefonunk alkalmazásának segítségével tudtunk beazonosítani.  A Közösségi Házban egy izgalmas quiz-játékkal zártuk ezt a projekt-napot.

Mácsai Zalán, Mezei Rajmund, Illés Gábor, Forgó Dániel Szentes 2-es csoport