καλή όρεξη (kalí órexi)- Jó étvágyat!

καλή όρεξη (kalí órexi)- Jó étvágyat!

A mai Csányis szombaton szó szerint belekóstoltunk a „Mit adtak nekünk a görögök” téma egy újabb fejezetébe, a görög gasztronómiába. A nap a szokott időben kezdődött, egy reggelivel, ahogy mindig. De most természetesen ezt az étkezést is a téma köré építettük. Az asztalon a pirítós mellé változatos antipasztik vártak bennünket, melyekből falatkákat készítettünk. Találtunk aszalt paradicsomos, olívabogyós krémet, padlizsános kenőkét, fetával és paprikával dúsított sajtkrémet, hagymát, uborkát és paradicsomot. A tipikus görög ételekből pazar szendvicseket állítottunk össze magunknak. Mielőtt elkezdtük volna az előadások meghallgatását, előkészítettük az ebédet, melyet ma mi prezentáltunk magunknak. Rutai Gergő összeállított egy pizza tésztát, elkészítettünk egy nagy adag tzatzikit, megpucoltuk a hagymákat, és pizzaalapot készítettünk sűrített paradicsom, bazsalikom, oregánó és majoranna hozzáadásával. Időközbe megérkezett Amber, az amerikai fejlesztőnk, akivel mindig lehetőség van arra, hogy beszélhessünk vele, gyakorolhassuk az angolt. Majd meghallgattuk Bella előadását a görög mezőgazdaságról, melybe önmagához híven irodalmi elemeket is beleszőtt. Így hallottunk Déméter istennőről, akinek a jó terményeket köszönték a görögök és mutattak be tiszteletére áldozatot. Arra is fény derült, hogy az ókori görögök hitvilága szerint hogyan keletkezett a tél. Hádész elrabolta Démétert feleség gyanánt, de Zeusszal kötött egyessége révén elengedte az istennőt az alvilágból. Viszont előtte megetetett vele egy gránátalmát, és ha valaki a pokolban ételt vesz magához, annak időnként vissza kell térnie oda. Amikor a mi világunkban tél van, az azt jelenti, hogy Déméter a pokolban jár.

                                         

Eközben a csoport kellően megéhezett ahhoz, hogy nekilássunk az ebéd elkészítésének, elősütöttük a pizzákat, majd változatos feltétekkel gazdagítottuk. A pizza mellé, amiről megtudtuk, hogy eredetileg görög, még gyrost is készítettünk. A pitákat átmelegítettük és az előkészített salátákkal, hússal, vegán fasírttal, sajttal, tzatzikivel és zöldségekkel töltöttük meg. A következő program Rutai Gergő és Zombori Dani színvonalas, interaktív előadása volt a gasztronómiáról. Csempésztek az ismeretek közé görög zenét, étkezéssel kapcsolatos görög mondatokat, földrajzot és egy kis játékot is. Utunk ismét a konyhába vezetett, ahol megkóstolhattuk a baklavát a szezám és mandula szeletet, ettünk karamellizált szezámba forgatott mandulát, mogyorót és ízlelgettük a szirupba eltett koum kouat-ot, mely vegyes fogadtatásra talált – elképesztően édes ez a gyümölcs-édesség.

              

Az újabb lakoma után Berta Gábortól tanultunk Görögország kereskedelméről. A fő szállítmányozási útvonalak a tengereken voltak, melynek veszélyeit a zátonyokon túl a kalózok jelentették, de a selyemút, a szárazföldi közlekedés sem volt veszélytelen. A nap végére teli hassal és sok új tudással búcsúztunk egymástól.

Faragó Hanna és Kohári Bánk, Szeged 3-as csoport