Útravaló

Útravaló

„Életutak” alprojektünk zárófoglalkozásán a Kaposvári Közösségi Házunk csoportjai – kíváncsi szülőkkel, testvérekkel kiegészítve – vettek részt. Meghívott vendégünk Zichó Viktor volt, akiről annyit tudtunk, hogy elkötelezetten védi a fenntartható fejlődést energetikai mérnökként, és keresztül-kasul biciklizett nyugatról – keletre; délről – északra kétkeréken. A délelőtt első részében Csoma útján kétkeréken című élménybeszámolóját hallgattuk tátott szájjal és elképedve a kalandos 13000 kilométeres fekvő bringával megtett útjáról. Majd a délutánba nyúló workshopon a fenntarthatóságról beszélgettünk, s próbáltunk érdemben hasznos útmutatót találni magunknak, feladatunkat és felelősségünket megfogalmazva meghatározni a jövőt illetően mit és hogyan tudunk és kell cselekednünk. Útravalóként pedig mindannyian példát kaptunk a kitartásról, az elköteleződésről, hűségről, álmok megvalósulásáról, bátorságról, tudatosságról, az előítéletek átgondolásáról egyaránt. A délelőttről az alábbiakban Pertz Jázmin összefoglalója, Belovitz Judit szülő megélt tapasztalatai, és az előadónk gondolatai olvashatók:

„A mai napon egy elképesztő élettörténet fültanúi lehettünk. Zichó Viktor látogatott el hozzánk és elmesélte nekünk páratlan történetét. Kőrösi Csoma Sándor magyar nyelvtudósunk évszázadokkal ezelőtt indult el felkutatni a magyar őshazát gyalog. Végül Bengálban megtalálta, miután megírta a tibeti-angol szótárt vagy éppen álruhában rejtőzködött Afganisztán határain belül. Viktor Csoma naplóját elolvasva egy új életcélt tűzött ki magának. Szenvedélyével, a kerékpározással ötvözte ezt az energetikai mérnök, majd elindult hosszú útjára önerőből Magyarországból Nyugat-Bengál határain belülre, Csoma sírjához.

 

Az útja keresztül vezetett a zárt, más kultúrával rendelkező iszlám országokon, ami tele volt meglepetéssel és viszontagságokkal is. Európaiként fogalmunk sincsen, hogy milyen érzés a valódi utazás és milyen ezekben az országokban az igazi élet. Viktor a saját bőrén tapasztalta meg a törökök, perzsák, tadzsikok vendégszeretetét, csak úgy, mint más országokban az elutasítást. Fenséges tájakat láthatott a saját szemével és ismerhetett meg teljesen ismeretlen, de csupa-szív embereket.

Persze az élet nem csak örömből áll. Viktort rengeteg természeti és társadalmi dolog is hátráltatta. Csak az ő kitartásán múlott, hogy a célját végig tudja vinni. Amit ő letett az asztalra, példaértékű. Olyan ember szavait hallhattuk, akit bármikor a legszívesebben választanék példaképemnek…

Keleti kalandjai mellett Viktornak nagyon fontos a fenntartható környezet és a környezetvédelem. Látott sok ezer gyönyörű, érintetlen és értékes tájat a 11 hónapos út alatt. Tudja, hogy az ember mit tesz tönkre. A mai fogyasztói világunk már saját maga alatt vágja a fát. Észrevesszük, de nem teszünk semmit sem, hiszen belegondolva, túl nehéz lemondani a kényelemről és a felesleges luxusról. A társadalom azt hiszi, hogy a luxus, amiben élünk teljesen normális, ezért magától értetődőnek veszi akár a táplálkozás, ruházkodás vagy közlekedés terén. Mind erről interaktívan beszéltünk az előadás után egy értékes workshopon. Bár vitáztunk néha-néha, de a számok meghamisíthatatlan tények minden kétkedőnek! A korlátlan életünk következtében lerombolunk szépen lassan mindent körülöttünk, amivel pedig a saját gyermekeink és unokáinktól vesszük el a lehetőséget egy egészséges és teljes életre. Viktor számolásra fogott bennünket, részletesen néztünk utána a CO2 kibocsátásoknak, például. A számok megdöbbentőek voltak, hogy egy SUV vagy nagyobb fogyasztású személykocsi mennyire is szennyezi a környezetet. A szén-dioxid kibocsátás miatt például Viktor csak vonattal vagy busszal utazik, példája okán én is erősen elgondolkoztam, és egyet is értek vele. Nem is gondolunk bele, amikor minden nap beülünk az autóba és néhány napon esernyőként használjuk a karosszériát.

Csatlakoznom kell a kalandorhoz, hogy ha egy ember változtat, talán másokat is motiválhat arra, hogy nyitott szemmel járjanak a fogyasztói világunkban. A dardzsilingi célba érés és a számok nekem újabb lökést adtak arra, hogy vigyázzak mind arra, amink még van ezen a bolygón. Ha változtatunk, változunk. Nincs ebben semmi csoda, csak elhatározás, ahogy Viktor is tette.”

Pretz Jázmin

„Zichó Viktor nevével egy utazási podcastban találkoztam. Meghívott vendégként egyszer az afrikai útjáról, a másszor az ázsiai kalandjairól beszélt. Onnan tudom azt is, hogy a következő vállalkozása a Himalája hosszanti átszelése lesz. Amikor megláttam, hogy az Utak/Életutak projekt keretében lehetőségünk van élőben meghallgatni őt, rendkívül megörültem. Az előadás szépen felépített volt, csodálatosnál csodálatosabb fotókkal. A végén vásároltam könyveket, amelyekben a kalandjairól mesél, (így megvan a szüleim és a bátyám karácsonyi ajándéka is) miután hazajöttünk bele is lapoztam. Jó ideje nem volt velem ilyen, nem tudtam letenni. Olvasmányos, igényesen szerkesztett, esztétikus könyv a Csoma útján két keréken. Hiába hallottam már harmadszor, most is az újdonság erejével hatott rám. Nagy köszönet az Alapítványnak, hogy ilyen igényes és különleges programon vehettünk részt.”

Belovitz Judit, szülő

„Sose látott aktivitást tapasztaltam a fenntarthatósági workshopom alatt a Csányi Alapítványnál. A gyerekeket tényleg olyan mélységben érdekelte a téma, ezen belül a klímavédelem, hogy a sok kérdés, hozzászólás miatt majdnem dupla időt töltöttünk együtt, mint a tervezett időtartam. Azt gondolom tényleg használható eszközt adtam a résztvevőknek, akik nemcsak változtatni fognak, de rengeteg embertársukat inspirálhatják majd. Köszönöm, hogy itt lehettem” Zichó Viktor

Azzal a mondattal búcsúzott kicsi és nagy, idősebb és fiatalabb, hogy várjuk a folytatást a Túraklubunkban!