A Daphniák élete

A Daphniák élete

Ebben a tanévben is természetbúvárkodunk a szegedi Közösségi Házban. Az elkövetkező félév során egy tavi életközösséget hozunk létre akváriumok, Pet palackok és a már meglévő Windows Farmunk felhasználásával. Az első óránkon (október 7.) a Daphniák életciklusát tanulmányoztuk.

A foglalkozások során a hazai folyókban és tavakban lévő táplálékhálózatokat fogjuk lemodellezni az egyes táplálékszintek szétbontásával, majd a vizsgálati tégelyekben fogunk megfigyeléseket és méréseket végezni. A megfigyeléseken, és méréseken kívül minden héten egy-egy a vizeink élővilágával, a környezetszennyezéssel, környezetvédelemmel kapcsolatos témakört ismerünk meg.

Az idei első foglalkozáson a tavak táplálhálózatáról volt szó, mely fajok is azok a lebontók, termelők, elsődleges- és másodlagos fogyasztók, amelyek a mi rendszerünkben is fő szerepet játszanak az elkövetkező pár hónapban, a foglalkozás során arra is választ kaptunk, hogy mik azok a Daphniák, amiket mi csak apró ugráló pöttyöknek láttunk szabad szemmel a behozott vízmintában. Az interaktív foglalkozás után a két Koi pontyokat tekintettük meg, majd elindítottuk az első Daphnia magna tenyészetünket, amelybe mi „vadásztuk” össze szűréses és mikroszkópos módszerrel az első 80 egyedet.

szegedi csoportok

Természetbúvár Klub