A sejtek világa

A sejtek világa

A legutóbbi természetbúvár foglalkozásokon (április 25-én és május 2-án) a sejtek és szövetek világát fedeztük fel.

Az órákat a Közösségi Ház udvarán kezdtük, ahol az előző foglalkozásokhoz hasonlóan növényeket és állatokat határoztuk meg, és mintákat gyűjtöttünk. A minták begyűjtése után megismerkedtünk a mikroszkóp részeivel és használatával, majd a metszetkészítés „rejtelmeivel”. Az első lépésben borotvapengével vékony kaparékokat metszettünk a begyűjtött növényi szár-, levél, és gyökérmintákból. A kaparékokat ételfestékbe mártottuk, erre azért volt szükség,hogy a későbbi vizsgálatok számára láthatóvá váljanak. A festés után a mintákat tárgylemezre helyeztük és pipetta és tű segítségével egy fedőlemezzel fedtük le. A metszetek ezáltal már készen voltak arra, hogy mikroszkóppal megvizsgáljuk. A mikroszkópos megfigyelés során megismerkedhettünk a növényi sejtek változatos felépítésével.

A megfigyelések során a kistavunkból származó és a Fűvészkerttől kapott vízmintákat is megvizsgáltuk, amelyekben algafajok mellett ágascsápúrákokra (Daphnia sp.) és kandicsrákokra (Cyclops sp.) is rátaláltunk. Mindkét foglalkozás során volt olyan „szemfüles természetbúvár”, aki ágascsápú rákokat tudott pipetta segítségével elkülöníteni a második windows farmunk számára, így az év elején tervezett kísérletünket is eltudtuk inítani 20 példány elhelyezésével.

A májusi foglalkozás során az udvaron lévő bodzabokrunkra lettünk figyelmesek, amely épp ebben az időpontban kezdte bontani virágait, így a házban lévő cukor és citrom felhasználásával hazaindulás előtt még bodzaszörpöt készítettünk a többi szegedi „csányis” későbbi meglepetésére.

Mikics Péter

mentor