Algás kutatónap Szegeden

Algás kutatónap Szegeden

Október első hétvégéjén, 7-én és 8-án tartottuk meg az idei tanév első projekt-kutatónapját a Szegedi Közösségi Házban szentesi társainkkal közösen.

Kutatónapunk elsődleges célja az algás kutatásaink eredményeinek kiértékelése, és az algafajok elkülönítési módszerének megismerése, megvalósítása volt.
A Szeged 2-es csoport ezévi projektje a kémiai-,biológiai-, fizikai-, technológiai- ismeretek bővítését tűzte ki célként, így a projekthétvégünket is ennek jegyében terveztük és bonyolítottuk le.

Az első napon szentesi társaink fogadása után angol óránk volt, melynek a témája az agar-agar alga étkezésben és mikrobiológiában betöltött szerepe volt. Az óra végén agar-agar tartalmú zseléket is terveztünk, melyek közül egyet az este folyamán el is készítettünk, amiből mindenki kedvére csemegézhetett másnap.

Az angol óra utáni nagy feladatunk az algafajok elkülönítésére szánt táptalajok előkészítése volt a másnapi oltással. A ház kutatószobájában hosszas matematikai és kémiai számolások után Petri-csészékbe kétféle táptalajt sikerült előkészíteni. Egy növényi tápsókban gazdag algás agar-agar táptalaj oldatot, majd egy cukrokban gazdag gombák oltására alkalmas agar-agar táptalaj oldatot. A táptalajok kiöntése és sterilizálása után hűtőbe tettük őket a másnapi oltásig.

 

A második napunk elméleti oktatással kezdődött, ahol megismertük az algák szeparációs eljárása mellet a táptalajok elkészítési módjait, illetve foszfátok eutrofizációs hatásait-az eutrofizáció folyamatát.

Az elméleti oktatás után a gyakorlat következett, ahol mindenkinek volt lehetősége a mikrobiológiai oltások technikáját megtanulni. A nap további részében a kutatásainkhoz kontrollmintákat vettünk a Tisza megadott koordinátapontjaiban, illetve a kinti vízforgatós rendszerünkből és halastavunkból is.

A beoltott mintákat a következő kutatónapunkon értékeljük ki, addig folyamatos megfigyeléseket végzünk rajtuk.

 

Pajor-Vincze Anna, Szirovicza Zsanett
Szegedi 2-es csoport

További fotók a galériában találhatóak: