Aludj Máskor Nagybajomban

Aludj Máskor Nagybajomban

Péntek reggel (szeptember 28.) elkezdődött az „Aludj máskor” 24 órás középiskolai vetélkedő Nagybajomban. Kilenc somogy megyei középiskola és ifjúsági egyesület várta a pillanatot, hogy számot adjon tudásáról. A csapatok a reggeli gyülekező után átvonultak a kultúrház udvarára, ahol a szervezők bemelegítéssel és ráhangolással kezdték rávenni a csapatokat a maratoni küzdelemre. Mindezek után a nem kis létszámú  társulat (kb.: 400 fő) végigvonult Nagybajom Fő terén, kiabálva, ünnepelve hirdette, hogy középiskolásnak lenni, márpedig Somogyban a legjobb. Ezután megérkeztek a sportcsarnokhoz, ahol mindenki elfoglalta a helyét, berendezkedett és megkezdte a bemutatkozó műsor főpróbáit. Az Alternaiv Ifjúsági és Kulturális Egyesületben részt vettek a nagybajomi 3-as csoport fiataljai is (Pap Virág, Horváth Katalin, Pálfi Gábor, Csontos Misi, Bertalan Zsolt és Gál Dorina).

Elkezdődött a feladatok kiosztása a felkészülés is. Egyszerre több helyszínen zajlottak az ügyességi, logikai, sport és kreatív megoldásokat igénylő kihívások. A csapatok minden tagja megmutathatta a tudása legjavát. Amikor a szervezők látták, hogy a töménytelen feladat és a hosszú nap hatására a hangulat a holtpontra jutott, akkor zenei betétekkel és táncversennyel forgatták fel a már félig alvó sportcsarnokot.

A csapatoknak fel volt adva a lecke az éjszaka folyamán. Megállásról szó sem lehetett, mert a feladatok sorra követték egymást. Például különböző anyagokból transformers robotot, életnagyságú flippert, egy komplett képregényt, saját szabályrendszerrel rendelkező táblás társasjátékot is kellett készíteni.

A részvevők nemcsak riválisok, hanem sok esetben egy-egy játék keretében új csapatok tagjai. Így jöhetett létre, hogy a Bajomifi a Munkácsyval, a Táncsiccsal és a Jáliccsal autópályát építhetett matchboxoknak. A közös munka mindig jó hangulatban telt és közelebb hozta egymáshoz a fiatalokat. Ebben az is segített, hogy minden csapatnak ki kellett osztani, egy „legjobb konkurencia” című díjat. Megmutatva ezzel, mennyire nem ellenséges, hanem szerető a légkör A 24 órás versenyen.

20 órányi feszített küzdelem után a csapatok azt a feladatot kapták, hogy ébresszék fel a sportcsarnokot és egész Somogy megyét. A reggeli tornán minden csapat mesefőcímdalokra kellett, hogy koreográfiát készítsen.

Az egészből egy hatalmas buli kerekedett, felébredt a csarnok, a játékosok újult erőre kaptak és várták a végső megmérettetést.

Az eredményhirdetésen aztán kiderült, hogy a Bajomifi szoros küzdelemben az előkelő 4. helyet szerezte meg.

a Nagybajom 3-as csoport fiataljai