Atomok, molekulák, reakciók

Atomok, molekulák, reakciók

Az elmúlt két hétben a szmogokról (London-típusú Los Angeles-típusú) és az ózonlyukról beszéltünk a Természetbúvár klubban. A gyakorlati részben atomokat, és molekulákat modelleztünk, hogy jobban megértsük a légkör összetételét, működését és a környezetkárosító anyagok kémiai folyamatait.

Az órák második részében különböző színű gyurmából formáztunk egyatomos modelleket a moláris tömegeiknek megfelelő arányban periódusos rendszer segítségével. Az első órán ékszermérleg segítségével lemértünk egy-egy elemnek megfelelő  moláris tömeget, ami a valóságban 6*10 a 23.-on atomszámnak felel meg, az elem színének a nemzetközi modellszabvánnyal megegyező gyurmaszínt használtuk.

A második óránkon ezekből az elemekből készítettük el az elmúlt hetekben megismert molekulákat, így az üvegházhatású gázoknál megismert vízgőzt, széndioxiodot, metánt, a szmogoknál megismert szénmonoxidot, ózont, kéndioxidot, az ózonlyuk problémakörénél megismert HFC gázt. A modelljeink a jövőben sokat segítenek a kémia tantárgy megismerésében, és a különböző mechanizmusok bemutatásában nekünk és az idősebb csoportoknak is (pl.: ózonképződés, ózonbomlás).

Természetbúvár Klub

Szeged 2-es, 3-as csoport