Az erőszak anatómiája

Az erőszak anatómiája

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság és a Csiky Gergely Színház színészei egy egészen újfajta módon kísérlik meg az iskolákban elharapózó erőszak megállítását.

A megye összes középiskolai kollégiumában bemutatják Tomasz Man lengyel drámaíró 111 című darabját; az előadást követően drámapedagógusok beszélgetnek a gyerekekkel a darabról, a szereplők jelleméről, illetve az iskolai erőszakról mint jelenségről. Ez azt jelenti, hogy a színészek tizenegy különböző helyen, tizenegy különböző hátterű közönség előtt adják elő.

De egy ehhez hasonló projektnek valahol el is kell kezdődnie, és a darab célközönségre gyakorolt hatásait is fel kell mérni, mielőtt elvinnék azt a kollégiumokba. Tegnap este csoportunkból néhány tanuló beülhetett erre a „nulladik” előadásra. A középpontban egy gyilkosság áll: egy fiatal férfi megöli szüleit, az előadás pedig ennek indokaira, a férfi gyermekkorára, az őt ért sérelmekre, a szülők hibáira és mulasztásaira, valamint a „család” belső kapcsolataira és konfliktusaira próbál fényt deríteni. Ezután jellemrajzot készítettünk a családtagokról. A mű feldolgozásában segítségünkre volt négy magyar- és drámatanár, akik az Alapítványnál is dolgoznak, valamint a színészek és a rendező is.

Összességében véve úgy gondolom, hogy a szeptember 19-én megtartott foglalkozás mindannyiunk számára hasznos és tanulságos volt, és véleményem szerint ez a kezdeményezés igen jó eszköz lehet az iskolai erőszak visszaszorítására, terjedésének megállítására.

Palkó Richárd Kaposvár 2.