Az ízeltlábúak világa

A mai természetbúvár órán az ízeltlábúak törzséről beszélgettünk. A foglalkozás során megismertük az ízeltlábúak testfelépítését, rendszerezését. A rövid ismertetés után az okos telefonokkal készítettünk mikroszkópos fotókat rákok, pókok és rovarok testrészeiről.

A foglalkozás első részében az ízeltlábúak törzsének általános jellemzésével kapcsolatban töltöttünk ki közösen feladatlapokat. Az egyes taxonok testfelépítésének értelmezése után az ízeltlábúak rendszerezését tekintettük át egy-egy általunk ismert faj példáján.

A foglalkozás gyakorlati részében az okos telefonunk kamerájával és egy saját készítésű műanyag henger segítségével mikroszkópos fotókat készítettünk. A megfigyeléseinkre az elmúlt egy év során általunk kitenyésztett és a terepen begyűjtött elpusztult fajokat használtuk. A rákok csoportjából megvizsgáltunk nyári pajzsosrák (Triops cancriformis) vedlését és petéit, frissen kikelt közönséges víziászkákat (Asellus aquaticus), sziki tócsarákot (Arctodiaptomus spinosus), nagy- és kis vízibolhát (Daphnia pulex, Daphnia magna). A pókok csoportjából egy szongáriai cselőpókot (Lycosa singoriensis). A rovarok csoportjából pedig egy francia darazsat (Polistes gallicus) vizsgáltunk meg.  Természetbúvár Klub – Szeged 2-es, 3-as csoport