Tanulmányi kirándulás – Csípőtelek

Tanulmányi kirándulás – Csípőtelek

A Bonafarm Cégcsoport és a Csányi Alapítvány által közösen hirdetett pályázat  pécsi, nagybajomi, kaposvári, mohácsi nyertesei vehették részt a mai napon (augusztus 30.) egy különleges tanulmányi kiránduláson, mely apropóján ellátogattunk a csípőtelki „Csodafarmra”.

A Bonafarm Cégcsoport Szarvasmarha telepének vezetője dr Hoffmann Dénes úr köszöntött minket, elmondta, hogy Európában egyedülálló állattelepen vagyunk. Megtudtam azt is, hogy már a római korban foglalkoztak ezen a területen állattenyésztéssel elődeink. Beszélt nekünk a telepen folyó sokoldalú munkáról is. Nagyon érdekes dolgokat mesélt és mi örömmel hallgattuk.

Ez után két csoportra bontva folytatódott a programunk: az egyik csoport a teheneket nézte meg, a másik csoport meg a fejési folyamatot, valamint egy videót arról, hogy milyen sokoldalú munka folyik a Bonafarm Cégcsoportban. Érdekes és meglepő volt többünknek, amikor megtudtuk, hogy a bocik mennyire ragaszkodnak a szokásaikhoz. Nem is hittem volna, hogy fontos és meghatározó a rendszeresség és állandóság ezeknél az állatoknál is. Mindig mindent úgy csinálnak, ahogy megszokták például: ha 6 órakor fejnek egy csapat tehenet, akkor azt hatkor kell csinálni, mert különben nem ad annyi tejet a jószág, akár több tíz liter tejjel kevesebbet lehet lefejni, ami nyilván nagyobb veszteséget okoz. Eztán jött az istállólátogatás, amihez kaptunk védőfelszerelést, hogy ne a ruhánk szennyeződjön.

Láttunk borjúkat is, amik nagyon aranyosak voltak, szívesen haza is vittem volna egyet :-). Miután mindkét csoport végzett, az ott dolgozók mindenkinek adtak egy ajándékcsomagot. Nem is számítottunk rá, nagyon jól esett, köszönjük. Elérkezett az ebédidő, majd utána játszottunk is: a napközben gyűjtött tapasztalatokat kellett használni a játékos teszt kitöltésénél. Jól sikerült nem vallottunk szégyent!

Az eredményhirdetés után elbúcsúztunk a dolgozóktól és a csoporttársainktól, majd mindenki a saját csoportjával, élményekkel gazdagodva ment haza. Köszönjük Földes-Varga Gabriellának, dr Hoffmann Dénes úrnak, Lakiné Molnár Mónikának és minden kedves kollégának az előkészítőmunkát, valamint a szeretetteljes kalauzolást a nap folyamán. Részéréről várom a következő pályázatot. Dausek Nándor Kaposvár 2-es csoport