Bodzavirágból hullik a sárga virágpor…

A projektünkben megfogalmaztuk azt, hogy a természetet járva, csodáit megfigyelve, belőlük tanulva, begyűjtjük és elraktározzuk környezetünk kincseit. Ezt tettük egyik délután, amikor elindultunk Szeged-Szentmihályra, azzal a céllal, hogy a holt-Tisza partján bodzát gyűjtsünk. Odautunk kalandjában találkoztunk egy ismerőssel, aki beinvitált bennünket kertjébe, ahol 14 méhcsalád és 4 raj lakik és a méhész beavatott bennünket a szorgos rovarok társadalmának működésébe. Az izgalmas rögtönzött bemutató után teleszedtük ládánkat az értékes bodzatányérokkal. A Közösségi Házba visszaérve beáztattuk a szerzeményünket a megfelelő mennyiségű vízbe, hogy a csapat másik része másnap el tudja készíteni a nyár esszenciáját.

A következő nap újabb sereg gyűlt össze, hogy az előre fertőtlenített üvegekbe elkészítse a szirupot. A barna cukor hozzáadásával szép, karamell színű szörpöt kaptunk végeredményül, melyet azonnal megkóstoltunk. Zamatos íze még sokáig velünk lesz és emlékeztet bennünket a készítés körülményeire, az együttlét örömére.

Novák Gyöngyi – Szeged 3 mentor