Csíksomlyói idegen nyelvi és alkotótábor 2023

Csíksomlyói idegen nyelvi és alkotótábor 2023

„2023.07.24.-én kezdődött Csíksomlyón az Idegen nyelvi és alkotó tábor az erdélyi gyerekekkel, akik a Hargita- és Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság támogatottjai. A tábort a mentorokkal, az Alapítvány munkatársaival, önkéntesekkel és kismentorokkal szervezték. Gál András táborvezető nyitotta meg hivatalosan a tábort, ismertette a heti programot. A tábor első napján megérkeztek a gyerekek, majd egymás megismerésével folytatódott a nap egy drámapedagógiai játékkal. Ebéd után felmérték a gyerekek angol szintjét, majd beosztották a nekik megfelelő angol csoportokba, ahol fejleszthetik az nyelvi tudásukat. Órák után felsétáltunk a Hármashalom-oltárhoz, ahol közösen elénekeltük a Székely himnuszt, kicsit elcsendesedtünk, ezután szabad programra került a sor, ahol a gyerekek különböző programokkal foglalhatták le magukat: művészeti alkotás, sportolás, éneklés és zenélés.”

Demeter Enikő, erdélyi kismentor, Möller Milán, Mohács 3-as csoport kismentor

 

 

„Nemrég lehetőségem volt részt venni egy táborban, ami a Csányi Alapítvány által valósulhatott meg. Hol is kezdjem bejegyzésem történetét? A tábor első napjan a régi barátokat látván a szám mosolyra kerekedett. Megláttam a mentorokat valamint drága Alapítványunk igazgatóját és úgy éreztem visszatért az életembe az, ami eddig hiányzott. Mindig örömmel jövök vissza ehhez az Alapítványhoz. Az Alapítvány által rengeteg helyre eljuthattam ahova álmomban sem gondoltam volna, valamint olyan dolgokat is kipróbálhattam, amikre azt hittem sosem fogom tudni, például ellátogattunk a  Súgó barlanghoz, boboztunk, és házi pizzát is ettünk, az angol órákról nem is beszélve, ahol nagyon sokat tanulhattam.

A tábori hangulat egyszerűen leírhatatlan volt. A programok fárasztóak, de ugyanakkor élménydúsak és tanító jellegűek voltak. A közösség ereje kibontakozik tapasztalataim szerint ezekben a táborokban. Bátran kijelenthetem hogy ebben a táborban egyaránt volt jókedv és kellően megfelelő komolyság is. A legtöbb program a természet által nyújtott szépségek csodálását foglalta magába, ami egészséges és ugyanakkor tanító jellegű, ami a helyek történelmét illeti. Utolsó este szokás szerint megszervezésre került a Ki mit tud? És említésre méltó hogy idén mennyi új tehetséges támogatott gyerekkel bővült az Alapítvány. Azt hiszem, nem tudom eléggé megköszönni a rengeteg segítséget, az örömet, a sírást, amit minden egyes programon nyújtanak, a rengeteg élményt, ami által az Alapítvány gyermekei azt érezhetik, hogy értékesek és hogy büszkék rájuk valakik. Köszönöm az Alapítványnak és az Alapítóknak, Dr. Csányi Sándornak és Csányi Erikának!

Üdvözlettel leglelkesebb erdélyi támogatottjuk,

Mocsel Szabrina ”

 

„A Csányi Alapítvány

Bizonyára már sokan látták, hallottak információkat a Csányi Alapítványról, amely a rászoruló gyermekeken segít elsődlegesen Magyarországon, ellenben most már Erdélyben is vannak együttműködései. De mit kell tudni a Csányi Alapítványról?  Dr. Csányi Sándor alapította az Alapítványt, elmondása szerint jómaga is szegény sorsban nőtt fel, ennek ellenére, komoly odaállással és munkával Magyarország egyik leggazdagabb embere. Úgy véli, a rászoruló, tehetséges gyermekeknek szüksége van a támogatásra, hogy a tehetséges, de hátrányos helyzetű gyermekek ne kallódjanak el Magyarországon. „Mert így a nemzet legnagyobb kincsét, az emberi tudást veszítjük el.”

De hogyan is működik és mi tartja össze az alapítványt? Elsősorban Csányi Erika, az Alapítvány kuratóriumának elnöke, mellette dr Radoszáv Miklós operatív igazgató, mentorok, fejlesztők, önkéntesek és sok régi, egykor támogatott Csányis felnőtt dolgozik az Alapítvány céljainak megvalósításáért. A Csányi Alapítvány lehetőséget nyújt külföldi nyelvi táborokban való részvételre is (Anglia, Németország, Horvátország).

Minden évben a Csányi Alapítvány szervez egy tábort az erdélyi támogatottak számára, melynek én is tagja vagyok. Ezeket a táborokat Csíksomlyón szervezik, melynek tematikája az angol nyelv elsajátítása és megtanulása. A táborvezetőnk Gál András, mindig és most is színes programokat szervezett. Minden program lényege a csapat összerázása, az új személyek megismerése és mindezek mellett a tanulás és a világnyelv ismerete. Megemlítettem a külföldi utakat. De mit is takarnak ezek? Minden évben az alapítvány elindít egy vetélkedőt, melynek lényege az angol- és német nyelvi tesztek kitöltése és egy szóbeli vizsga által elért eredmény szerint megnyerni a külföldi tábort.  Idén nyáron én is részt vettem ebben. Angliába jutottam el, azon belül is Bournemounth-ba.   Feledhetetlen érzés, tapasztalat és maradandó emlék maradt számomra. A szervezettség, komoly munka látszott az egész táboron. A külföldi táborok lényege egy teljesen más kultúra megismerése, az idegen nyelv aktív használata, mivel idegennyelvű családokhoz helyeznek el arra a hétre. Úgy érzem, hogy az az egy hét alatt többet tanultam angolul, mint iskolai éveim alatt.

Milyen tehetségekről is beszélünk? A Csányi Alapítvány minden évben megszervezi a sarlóspusztai Össz-művészeti tábort, melynek lényege a tehetséges fiatalok egymásra hangolódása a csoportokban. A szívemhez legközelebb álló csoporttal kezdeném, melynek vezetője Járay Bianka. A kreatív írás szekcióról van szó. Ebben a csoportban a kis költők és minden olyan tehetséges fiatal tartozik, aki szeret írni és tehetsége van hozzá. A harmónia, empátia és elfogadás garantált ebben a csoportban. Szekcióvezetőnk megfelelő tippekkel és kreatív feladatokkal áll elénk a hét folyamán. Jól eső érzés a gondolataim megfogalmazása és bemutatása csoporttársaimnak.  Ugyanakkor a Csányi Alapítvány Össz-művészeti táborában helyet kapott a színjátszás, kézműves foglalkozás, ének és tánc, mindezek mellett az alapítványnak van egy bizonyos’ Csányi Band’-je és Kamarazenekara, akik évek hosszú sora óta együtt zenélnek és alkotnak.

Mivel gazdagodhat a támogatott fiatal? Az Alapítványnál elvárás és fontos a nyelvvizsga és az ECDL vizsga. Azt én is tanúsíthatom, hogy Csányisnak lenni a legjobb érzés a világon. Ebben az Alapítványban az elfogadás és egymás iránti tisztelet, kölcsönös. Eljuthattam egy teljesen idegen országba, tanulhattam, beszélhettem idegen nyelvet. Sok új emberrel megismerkedhetek és kapcsolatokat építhetek ki. Van hova tartoznom. Ha meg kellene fogalmaznom egyetlen egy mondatban az Alapítványt, azt mondanám: ’Olyan, mint egy nagy család’. Számtalan egyetemet elvégző, komoly fiatal került már ki az Alapítványból, akik továbbra is visszajárnak, segítenek, ahol tudnak. Példaképpé váltak számomra ezek a fiatalok. De mindez nem jöhetett volna létre az Alapító nélkül, akinek számtalan jó cselekedete meghatározta számtalan kis, tehetséges fiatal életét. Azt hiszem van miért hálásnak lennünk.”

Gergely Panna, erdélyi támogatott

 

 

A tábor pillanatképeiért látogasson el Galériánkba.